Suomalaisurheilija sotaan lähteneestä ukrainalaisesta kilpakumppanistaan: ”Vasta kilpailin hänen kanssaan olympiakisoissa, ja nyt hän pitää luotiliivejä”

Ampumahiihdon maailmancup jatkuu Kontiolahdella ilman Venäjän, Valko-Venäjän ja Ukrainan joukkueita.

Ukrainan Dmytro Pidrutšnyi oli 13:s Pekingin olympiakisoissa sprintissä ja takaa-ajossa. Hän ei kilpaile Kontiolahdella maailmancupissa.

2.3. 15:58

Ukrainan sota on järkyttänyt myös suomalaisia ampumahiihtäjiä, jotka vasta kaksi viikkoa sitten kilpailivat venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden kanssa olympiakisoissa Pekingissä.

”En voi enää vastata, että politiikka ja urheilu eivät kuulu yhteen. Niitä ei voi erotella”, Mari Eder sanoi keskiviikkona Suomen ampumahiihtäjien lehdistötilaisuudessa Kontiolahdella.

Ampumahiihdon maailmancup jatkuu torstaina Kontiolahdella naisten viestillä. Miesten viesti on perjantaina. Henkilökohtaiset sprintit ja takaa-ajokisat ovat vuorossa lauantaina ja sunnuntaina.

Kansainvälinen ampumahiihtoliitto sulki tiistaina Venäjän ja Valko-Venäjän pois maailmancupista loppukaudeksi kansainvälisen olympiakomitean (KOK) pyynnöstä.

Kontiolahden jälkeen maailmancup jatkuu vielä Otepäässä Virossa ja Holmenkollenilla Norjassa.

Suomalaiset ampumahiihtäjät pitävät ratkaisuna oikeana.

”KOK teki päätöksen monen urheilun lajiliiton puolesta. Ei tarvitse sitä miettiä. Tämä on ollut shokki kaikille. Urheilijat ovat olleet ystäviä keskenään. Sen takia tilanne tulee lähemmäksi. Toivotaan, että tilanne ratkeaa pian”, Eder sanoi etäyhteydellä.

Ederin uutena valmentajana tällä kaudella on toiminut itävaltalainen Reinhard Gösweiner. Hän on toiminut viime vuosina myös Valko-Venäjän naisten luotsina.

”Nyt valmentaja on kotonaan Itävallassa”, sanoi Eder, jolta kysyttiin myös oman uran jatkosta.

”En ole päättänyt siitä puoleen enkä toiseen. En ainakaan kommentoi sitä vielä. Kerron sitten, kun on sen aika”, Eder sanoi.

Sen Eder kuitenkin kertoi, ettei hän ole enää mukana kilpailemassa, jos Kontiolahti saa hakemansa ampumahiihdon MM-kisat vuodelle 2027.

Suomea edustava valkovenäläistaustainen Nastassia Kinnunen sanoi, ettei kukaan halua sotaa. Hän piti syntynyttä tilannetta urheilijoiden kannalta epäoikeudenmukaisena.

”Urheilijat kilpailevat ja edustavat maataan”, Kinnunen sanoi.

Suomen maajoukkueen päävalmentaja Jonne Kähkönen ei ollut paikalla etäyhteydessä, mutta hän sanoi HS:lle, että tilanne on kaksijakoinen.

”Jos ajatellaan pelkästään urheilua, on surkeaa, ettei urheilija saa harrastaa ammattiaan. Toisaalta, jos kaikki rauhanomaiset keinot eivät auta, näin pitää toimia”, Kähkönen sanoo.

Myös Ukrainan joukkue jää pois Kontiolahdelta. Ukrainan paras miesampumahiihtäjä, maailmanmestari Dmytro Pidrutšnyi on puolustamassa kotimaataan sen kansalliskaartin sotilaallisessa osassa.

”Tilanne on surullinen. Vasta kilpailin hänen kanssaan olympiakisoissa, ja nyt hän pitää luotiliivejä”, ampumahiihtäjä Olli Hiidensalo sanoo.

Tiistaina uutisoitiin, että 20-vuotias ukrainalainen ampumahiihtäjä Yevhen Malyshev on kuollut asepalveluksessa Ukrainassa.

”En tuntenut häntä mutta tämä on tosi surullista. En ymmärrä tätä ollenkaan”, Kähkönen sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut