Sponsori teki valinnan: Jos venäläiset haluavat kisata Holmenkollenilla, he kantavat Ukrainan värejä

Suomi, Ruotsi ja Norja ovat vaatineet Venäjää ulos maailmancupista.

Venäjän Aleksandr Bolšunov kurotti maaliin Salpausselän kisoissa viime viikonloppuna. Kauppaketju Coopin logon on tarkoitus olla ensi viikonloppuna sinivalkoisen sijaan sinikeltainen.

1.3. 11:25

Hiihdon maailmancupin sponsorina toimiva kauppaketju Coop on käynyt taisteluun venäläisten osallistumista vastaan.

Norjan Coop ilmoitti vaihtavansa kilpailuasun numeroliiveihin kuuluvan logonsa värit ennen seuraavia maailmancupeja, jotka kilpaillaan Drammenissa ja Oslon Holmenkollenilla. Asiasta kertoo esimerkiksi Aftenposten.

Logoista aiotaan tehdä Ukrainan värien mukaan sinikeltaisia, joten jos Venäjän joukkue aikoo osallistua, myös sen urheilijat saavat kantaakseen Ukrainan lipun värit.

Näin Ukrainan väreissä joutuu hiihtämään esimerkiksi Pekingin olympialaisissa kolme kultaa voittanut Aleksandr Bolšunov, jonka Venäjän presidentti Vladimir Putin ylensi äskettäin Venäjän kansalliskaartin kapteeniksi.

Coopin logo oli esimerkiksi Salpausselän kisoissa suurikokoisena rinnan kohdalla.

”Meidän on tehtävä kaikkemme. Sillä ei olisi mitään merkitystä, jos ottaisimme logomme pois ja jättäisimme vain valkoisen taustan. Toivomme, että tämä riittää, jotta venäläiset eivät osallistu”, sanoi Norjan Coopin vastuullisuusjohtaja Bjørn Takle Friis.

Suomi, Ruotsi ja Norja vaativat maanantaina Venäjää ulos Kansainvälisestä hiihtoliitosta (FIS), mutta liitto itse on ollut toista mieltä ja antanut venäläisurheilijoiden jäädä kisoihin.

Myös pääsponsori on tehnyt kantansa selväksi FIS:n suuntaan.

”Olemme kertoneen selkeästi, mihin uskomme. Heidän pitää vastata välittömästi. Sympatiasta ja solidaarisuudesta Ukrainaa kohtaan emme voi hyväksyä, että Venäjä kilpailee maailmancupissa.”

Kansainvälinen olympiakomitea (KOK) suositteli maanantaina kaikille lajiliitoille venäläisten ja valkovenäläisten sulkemista kaikista kilpailuistaan.

Mikäli tämä ei ole mahdollista, venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden kilpaileminen kansallisten tunnusten alla pitäisi estää.

Kansainvälinen hiihtoliitto ei ole kuitenkaan ainoa liitto, joka toimii KOK:n suositusten vastaisesti.

Esimerkiksi Kansainvälinen ampumahiihtoliitto IBU sallii Venäjän ja Valko-Venäjän urheilijoiden osallistuvan viikonloppuna käytäviin maailmancupin kisoihin Kontiolahdelle, kunhan he kilpailevat neutraaleina urheilijoina ilman maatunnuksia.

IBU:n päätös asettaa urheilijat eriarvoiseen asemaan karmealla tavalla.

Esimerkiksi vuonna 2019 MM-kultaa Östersundissa voittanut Dmytro Pidrutšnyi ei kilpaile Kontiolahdella, koska hän on puolustamassa kotimaataan Venäjän hyökkäystä vastaan.

Venäläisurheilijoilla on sen sijaan Kontiolahdelle vapaa pääsy.

”Kuulun Kansalliskaartiin. Vahvistamme puolustusta, rakennamme barrikadeja ja linnoituksia. Työmme on puolustaa kaupunkiamme ja auttaa armeijaamme niin hyvin kuin suinkin pystymme”, Pidrutšnyi kertoi Norjan yleisradiolle NRK:lle.

Pidrutšnyi kilpaili vielä Pekingissä, mutta Venäjän hyökkäys hänen kotimaahansa pani ampumahiihtäjän kilpailukauden uusiksi.

Myös Kansainvälinen lentopalloliitto toimii vastoin KOK:n suosituksia. Liitto aikoo yhä järjestää MM-kisat Venäjällä elo-syyskuussa, vaikka KOK on vaatinut lajiliittoja perumaan kaikki kansainväliset kisansa maassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut