Vitali Klitško (vas.) juhli veljensä kanssa voittoa Corrie Sandersista huhtikuussa 2004 Los Angelesissa. Voitto oli yhteinen, sillä aiemmin Vladimir Klitško oli hävinnyt Sandersille.

Raskaan sarjan demokraatit

Vitali ja Vladimir Klitško kasvoivat sotilasperheessä rautaesiripun takana. Maailma muuttui, kun isoveli lähti potkunyrkkeilykisoihin Yhdysvaltoihin ja toi pikkuveljelle Coca-Colaa.

Ukrainan pääkaupungin Kiovan pormestari Vitali Klitško ja hänen veljensä Vladimir Klitško taistelevat parhaillaan maansa puolesta.

Heidät on opittu nyrkkeilymaailmassa tuntemaan Klitškon veljeksinä. Yhdessä he hallitsivat pitkään ammattinyrkkeilyn raskasta sarjaa. Veljekset ovat nyt tarttuneet aseisiin, vaikka varakkaille ex-nyrkkeilijöille olisi varmasti tarjolla helpompikin tie.

Lauantaina molemmat jakoivat sosiaalisessa mediassa Vladimir Klitškon Twitter-videon, jossa sanottiin Venäjän kohdistaneen ohjusiskuja siviileihin ja pyydettiin apua ennen kuin on liian myöhäistä.

Venäjä hyökkäsi Ukrainaan viime viikon torstaina. Samana päivänä Vladimir Klitško julkaisi Linkedinissä tekstin Ei demokratiaa ilman demokraatteja.

Tekstissä vakuutetaan itsemääräämisoikeutta ja rauhaa kaipaavan kansan pysyvän vahvana, mutta todetaan, ettei demokratia voi puolustaa itse itseään, vaan se tarvitsee siihen sitoutuneita toimijoita.

Perjantaina Vitali Klitško kertoi olevansa valmis taisteluihin Venäjän joukkojen pyrkiessä Kiovaan.

”Minulla ei ole vaihtoehtoja, minun on tehtävä se, aion taistella”, 50-vuotias pormestari kertoi brittiläisen televisiokanavan ITV:n aamulähetyksessä sanomalehti The Guardianin mukaan.

Kiovan pormestari kehottaa valomainoksessa puolustamaan Kiovaa yhdessä. Kuva Kiovan keskustasta 3. helmikuuta.

Sotaan nämä veljekset ovat valmistautuneet pienestä pitäen. Tosin vihollinen ei ole se, jonka kohtaamista he lapsena harjoittelivat.

Grantland-sivuston haastattelussa vuonna 2011 veljekset kertoivat kylmän sodan aikaisesta lapsuudestaan Neuvostoliitossa. Silloin vihollinen oli Yhdysvallat.

Siitä puhuttiin kamalana paikkana, jossa asuu aggressiivisia rikollisia ja ihmiset ampuvat toisiaan kaduilla.

”Minulle kerrottiin, että he haluavat hyökätä meidän kimppuumme ja tehdä meistä orjia. Jossain vaiheessa uskoin, että minun pitää puolustaa maatani hulluja amerikkalaisia vastaan, jotka haluavat kontrolloida koko maailmaa”, Vitali kertoi artikkelissa.

Vladimir puolestaan muisteli, kuinka kertoi eräällä Yhdysvaltojen-treenileirillä paikalliselle valmentajalle lapsuudestaan.

”Kun olin 12, ammuin AK-47:lla, käsittelin käsikranaatteja, juoksentelin maanalaisissa tunneleissa harjoittelemassa ja opiskelin, kuinka toimia tankkien hyökätessä. Valmentaja oli ihan ihmeissään ja sanoi, että kun hän oli 12-vuotias, hän kävi Disneylandissa katsomassa Mikki Hiirtä.”

Vitali Klitško (vas.) valmistautuu otteluun, Vladimir on treenikaverina. Lehdistötreenit syyskuussa 2004 Los Angelesissa.

Käänteentekevä hetki oli, kun Vitali Klitško 17-vuotiaana matkusti Yhdysvaltoihin potkunyrkkeilymaajoukkueen mukana. Nuori kamppailija oli suorastaan järkyttynyt siitä, miten paljon maa erosi hänen mielikuvistaan – ja kotimaastaan.

”Olin aina luullut, että on olemassa vain yhdenlaista juustoa, jota sanotaan juustoksi. Sitten ruokakaupassa olikin satoja erilaisia juustoja!”

Kun Vitali Klitško palasi kotiin, kaikki halusivat kuulla, millainen maa oli ollut, koska ”siihen aikaan oli helpompi matkustaa kuuhun kuin Yhdysvaltoihin”. Pikkuveljelleen hän toi pullon Coca-Colaa.

”Kaikki Neuvostoliitossa olivat kuulleet siitä, mutta kukaan ei ollut koskaan maistanut sitä. Olin niin iloinen!” Vladimir Klitško kertoi Grantlandille.

Veljesten isä Vladimir Rodionovitš Klitško oli neuvostoupseeri. Vice-lehden mukaan hän liittyi Neuvostoliiton ilmavoimiin nuorena miehenä ja teki ansiokkaan sotilasuran.

Hän meni naimisiin opettaja Nadežda Uljanovnan kanssa. Perhe matkusti sotilaskomennusten mukana laajalla Neuvostoliiton alueella. Vitali syntyi Belovodskojessa, nykyisessä Kirgisiassa, kun taas Vladimir tuli maailmaan Semipalatinskissa Kazakstanissa. Isä palveli myös Itä-Saksassa.

Korkea-arvoisen sotilasupseerin lapsina veljeksillä oli niin hyvät lähtökohdat kuin Neuvostoliitossa oli mahdollista. Sotilastukikohdissa pystyi harjoittelemaan nyrkkeilytaitoja, lisäksi veljekset puhuvat sujuvasti useita kieliä ja heitä on kannustettu opiskelemaan. Molemmilla on urheilutieteen tohtorintutkinnot Kiovan yliopistosta.

Vladimir Klitško (oik.) ja hänen pormestariveljensä Vitali Klitško puhuivat toimittajille Ukrainan aluepuolustusvoimien rekrytointikeskuksen avajaisissa Kiovan keskustassa helmikuun alussa.

Vladimir Rodionovich Klitško palveli maataan myös vuonna 1986, kun Tšernobylin tuhoisa ydinvoimalaonnettomuus tapahtui.

Tapahtumahetkellä Klitškon perhe asui sotilastukikohdassa noin sadan kilometrin päässä ydinvoimalasta. Pojat olivat tuolloin 10- ja 14-vuotiaita.

”Isämme oli yksi ensimmäisiä tapahtumapaikalla. Hän vietti siellä kuukausia työskennellen säteilyn eristämiseksi ja alueen puhdistamiseksi”, Vitali Klitško muistelee Grantlandin haastattelussa.

Kun autoja ja helikoptereita palasi Tšernobylistä tukikohtaan, ne pestiin siellä. Alueelle muodostui isoja lätäköitä, jotka kiehtoivat sotilastukikohdan lapsia.

”Minä, veljeni ja ystävämme leikimme lätäköissä pienillä paperiveneillä. Tuolloin kukaan ei tiennyt, kuinka vakavia säteilyongelmat olivat”, Vladimir Klitško kertoi.

Alkuun onnettomuutta vähäteltiin valtion taholta, ja moni sen parissa työskennellyt menehtyi. Vaikutukset olivat pitkäkantoisia. Vladimir Rodionovich Klitško kuoli 64-vuotiaana syöpään vuonna 2011.

”Lääkärit sanoivat, että se johtui hänen kosketuksestaan ydinlaskeumaan. En ole koskaan itkenyt niin paljon”, Vitali kertoi Grantlandin haastattelussa vuonna 2011.

Vuonna 2011 valmistuneessa Sebastian Dehnhardtin ohjaamassa Klitško-dokumentissa kerrotaan, että veljekset olivat jo nuorena hyvin kiinnostuneita kamppailulajeista, erityisesti karatesta ja potkunyrkkeilystä.

Kotoa löytyi länsimaisten toimintaelokuvatähtien, kuten Arnold Schwarzeneggerin ja Chuck Norrisin, julisteita.

Dokumentin mukaan länsimaiset kamppailulajit kuten potkunyrkkeily olivat Neuvostoliitossa kiellettyjä, mutta kielto poistui vuonna 1989. Sitä ennen Vitali Klitško kävi potkunyrkkeilyvalmentaja Andrei Schistowin kielletyissä treeneissä.

Nuori kamppailija jäi nopeasti valmentajan mieleen.

”Jos häntä käski menemään vasemmalle, hän meni oikealle. Hän teki aina päinvastoin kuin pyydettiin”, Schistow muistelee dokumentissa.

Länsimaisia toimintatähtiä fanitettiin myös rautaesiripun takana. Myöhemmin veljekset ovat tutustuneetkin heihin. Kuvassa Vladimir Klitško (oik.) ja Arnold Schwarzenegger juhlissa Tirolissa Itävallassa vuonna 2018.

Vitali Klitško menestyi potkunyrkkeilyssä, mutta myös nyrkkeily kiinnosti. Pikkuveli seurasi mukana nyrkkeilemään. Armeijan nyrkkeilykerhon valmentaja Vladimir Zolotarev kuvaili veljeksiä dokumentissa:

”Vitali on tehty kivestä, Vladimir savesta. Kun opetin Vitalille jotain uutta, oppimiseen meni aikaa. Vladimiria oli helpompi muokata, mutta hän myös väsyi nopeammin.”

Korrektisti käyttäytyneet kaksimetriset veljekset hallitsivat nyrkkeilyn raskasta sarjaa pitkään. He ovat pitäneet samanaikaisesti hallussaan kaikkia viittä arvostettua raskaan sarjan MM-vyötä ( WBA, IBF, WBO, IBO ja The Ring -lehden vyö).

Toisiaan vastaan he eivät ikinä otelleet, sen he olivat luvanneet äidilleen jo varhain.

Klitškon veljesten aikakautta on jopa moitittu tylsäksi, sillä he eivät harrastaneet vesipullojen viskelyä punnitustilaisuuksissa tai muuta öykkäröintiä. Sama harkittu linja näkyi myös kehässä.

Maailmanmestari Vladimir Klitško (vas.) ja hänen haastajansa Tyson Fury marraskuussa 2015 Düsseldorfissa Saksassa.

Veljeksistä nuorempi on ollut enemmän ja pidempään esillä nyrkkeilijänä. Vladimir Klitško voitti ensin superraskaan sarjan kultamitalin vuoden 1996 kesäolympialaisissa Atlantassa.

Alun perin Vitali Klitškon piti matkata Atlantaan, mutta pikkuveli joutui paikkaajaksi, kun isoveli kärähti steroideista, kertoo muun muassa tietokirja Britannica.

Olympialaisten jälkeen ammattilaismaailma kiinnostui veljeksistä. He aloittivat ammattilaisuransa saksalaispromootion alla samassa nyrkkeilyillassa marraskuussa 1996. Nyrkkeilysivusto Boxrec kertoo, että Vitali Klitško selviytyi ottelustaan voittajana toisessa ja Vladimir Klitško ensimmäisessä erässä. Sittemmin vastukset kyllä kovenivat.

Veljekset ovat aina pitäneet toistensa puolia. Vitali Klitško kärsi WBO:n mestarina tappion Chris Byrdille vuonna 2000. Hän luovutti ottelun sen loppusuoralla olkapäävamman takia, ja päätöstä arvosteltiin kovasti.

Pikkuveli voitti Byrdin heti tämän seuraavassa ottelussa puoli vuotta myöhemmin.

Veljeksistä kertovassa dokumentissa näytetään, kun Vladimir Klitško puhuu ottelun jälkeen yleisölle:

”Ensiksi: me emme ole luovuttajia, toiseksi: olen nyt maailmanmestari ja kolmanneksi: rakastan veljeäni.”

Kun Vladimir Klitško hävisi Corrie Sandersille vuonna 2003, otti isoveli revanssin ja löi Sandersin kahdeksannessa erässä.

Kerran aiemmin jo lopettanut Vitali Klitško ripusti hanskat naulaan lopullisesti vuonna 2012 ja päätti keskittyä politiikkaan. Ammattilaisuran saldoksi jäi 47 ottelua, joista kaksi tappiota. Hän on toiminut Kiovan pormestarina vuodesta 2014 lähtien.

Grantlandin haastattelussa vuonna 2011 Vitali Klitško vertaili nyrkkeilyä ja politiikkaa.

”Politiikka on likaista. Meillä nyrkkeilyssä on säännöt, mutta politiikassa niitä ei ole. Varsinkaan sellaisessa nuoressa demokratiassa kuin Ukraina.”

Vladimir Klitško päätti uransa elokuussa 2017. Hän voitti 69 ottelusta 64. Viimeisen ottelun vuonna 2017 hän hävisi Anthony Joshualle. Sitä ennen hän otteli vuonna 2015 häviten Tyson Furylle.

Veljesten side on äärimmäisen vahva. Vitali Klitško joutui jo varhain huolehtimaan pikkuveljestään, kun vanhemmat kävivät töissä.

Nyrkkeilyssä ja varsinkin uran edetessä molemmilla oli omat valmentajat ja näkemykset harjoittelusta, mutta aina kun toinen otteli, toinen oli kulmassa.

Dokumentissa Vitali Klitško toteaakin, että vastustaja ottelee aina heitä kahta vastaan.

Vladimir Klitškon silmäkulmaa paikataan mestaruusottelun erätauolla huhtikuussa 2017. Vitali Klitško seuraa huolestuneen näköisenä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut