Spekulaatiot Jukka Jalosen NHL-pestistä kiihtyvät – Alpo Suhonen nostaa esiin toisenkin suomalaisnimen

Nähdäänkö Jukka Jalonen NHL-seuran peräsimessä? Se on kuuma kysymys jättimenestyksen jälkeen.

Alpo Suhonen arvelee Jukka Jalosen saavan NHL-tarjouksen kesällä.

21.2. 18:21 | Päivitetty 21.2. 19:29

Leijonat marssi olympiakultaan häviämättä peliäkään.

Pekingin suvereeni näytös ja suomalaisen kiekkohistorian ensimmäinen olympiavoitto oli taas yksi sulka päävalmentaja Jukka Jalosen hattuun – kahden maailmanmestaruuden ja alle 20-vuotiaiden MM-kullan lisäksi.

Samalla, kun mestarivalmentajan hattu on täyttynyt, on pohdittu, miksi Jalonen ei valmenna NHL:ssä.

Ainoana suomalaisena NHL-seuran päävalmentajana toiminut Alpo Suhonen näkee olympiavoiton nostaneen Jalosen NHL-osakkeita entisestään.

”Ne ovat olleet hyvät jo kauan. En tiedä onko tässä edes yhtä osapuolta. Luulen, että Jukka aika tarkkaan miettii, mitä on tekemässä ja mihin on menossa”, vuosina 2000–2001 Chicago Blackhawksia luotsannut Suhonen sanoo IS:lle.

”Luulen”, että neuvotteluitakin on käyty ja kesän aikana hän saattaa saada jopa tarjouksenkin.

Mitkä sitten ovat suurimmat esteet Jalosen NHL-pestille? Maailman kovimman kiekkoliigan konservatiivinen ja suljettu kulttuuri, Suhonen näkee.

”Sitähän he suojelevat kaikin voimin.”

”Syyksi annetaan aina kieli tai että ei ole kokemusta tai ettei ole valmentanut Pohjois-Amerikassa. Nehän ovat asioita, joita ei ole voinut tehdäkään jos ei siellä ole ollut.”

Suljettu kulttuuri näkyy Suhosen mielestä siinä, että kaverit palkkaavat kavereitaan.

”Pelaajista tulee ensin apuvalmentajia, sitten valmentajia ja sitten managereita. Kun he ovat managereita, he palkkaavat valmentajiksi tuttujaan.”

Suhonen kuitenkin huomauttaa, ettei suljettu kulttuuri ole pelkästään huono asia.

”Isossa bisneksessä on hyvä, että myös tuntee ne, kenen kanssa on tekemisissä.”

Suhonen on vakuuttunut Jalosen kyvyistä valmentaa NHL:ssä. Konkarivalmentaja kuitenkin huomauttaa, että tilanteessa on kaksi osapuolta.

”Ei se ole niin yksinkertaista, että he eivät hyväksyisi häntä.”

”Euroopassa on paljon valmentajia, jotka pystyisivät valmentamaan NHL:ssä. Mutta siinä painaa kaksi asiaa: haluaako sinne mennä ja mikä siellä on tilanne.”

Suhonen arveleekin, että loppuvuodesta 60 vuotta täyttävän Jalosen kohdalla kyse on enemmän siitä, mitä hän itse haluaa.

”Jukka on varmaankin pohtinut asiaa paljon. Eihän meistä kukaan voi sanoa, mitä hän haluaa. Sitä hän ei ole koskaan itse sanonut.”

Jalonen siivitti Leijonat olympiakultaan yhteistyön jääkiekolla. Kokonaisuus oli kliininen ja tarkkaan roolitettu. Äkkiseltään voisi kuvitella, että jokin menestystä hamuava NHL-organisaatio voisi hakea kilpailuetua tällä konseptilla.

Suhonen tyrmää ajatuksen.

”Ei siellä semmoisia ajatella. Se on taloutta ja viihdettä”, Suhonen lataa.

Pitkän linjan kiekkovalmentajan, jo 1980- ja 1990-luvuilla NHL:ssä apuvalmentajana työskennelleen Suhosen mukaan taloudelliset voitot tulevat omistajille aina ensimmäisenä.

”Urheilullisuus tai valmentajuus ei ole niin kapea-alainen ajatus kuin täällä ajatellaan. Se on paljon laajempi tai ehkä vielä kapeampi. En tiedä kumpi.”

Jalosen valtti NHL:n suuntaan on kiistattomat näytöt Euroopassa. Miinuksena se, ettei hän ole sisällä pohjoisamerikkalaisessa kulttuurissa.

Valmentaako Jukka Jalonen vielä jonain päivänä NHL:ssä? Siihen Suhonen ei osaa vastata. Hän kuitenkin nostaa esiin toisen suomalaisnimen, ilman että sitä tarvitsee erikseen kysyä.

”Voisin ennustaa, että Toni Söderholm menee sinne joskus. Hän on siellä opiskellut ja luulen, että hän myöskin haluaa sinne mennä.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut