Hornetit eivät saata kultaleijonia: perinne katkeaa

Ilmavoimien esikunnasta kerrotaan, ettei Ilmavoimat lähetä Pekingistä palaaville kultaleijonille hävittäjävastaanottoa.

Kuvituskuva. Kuvassa Ilmavoimien Hawk-hävittäjiä.

21.2. 15:20

Keväällä 1995 alkoi hieno perinne, kun Suomen ilmavoimat päätti osallistua Suomen jääkiekkohistorian ensimmäisen maailmanmestarijoukkueen vastaanottamiseen. Tuolloin Leijonia kotiin kuskaavaa konetta oli saattelemassa kaksi Draken-hävittäjää.

Sama toistui 2011 ja 2019, kun Suomi voitti toisen ja kolmannen miesten MM-kultansa. 2011 ilmassa olivat Hornetit ja 2019 Hawk-harjoitushävittäjät.

Moni saattoi odottaa, että Ilmavoimat olisi vastaanottamassa myös historiallisen tempun tehnyttä Suomen ensimmäistä olympiavoittajajoukkuetta. Tällä kertaa hävittäjät jäävät kuitenkin maahan.

"Ilmavoimat onnittelee koko olympiajoukkuetta upeasta menestyksestä Pekingissä! Urheilijat palaavat tai ovat jo palanneet olympialaisista Suomeen useammalla lennolla ja eri päivinä. Yksittäisiin paluulentoihin ei toteuteta saattoja Puolustusvoimien kalustolla”, Ilmavoimien esikunta ilmoitti Ilta-Sanomille sähköpostitse.

Idean hävittäjistä vastaanottamassa mestareita kehitti alun perin naisleijonien maalivahdin Meeri Räisäsen isä Harri Räisänen. Räisänen sai ajatuksen vuonna 1995 työskennellessään Ilmavoimien lentoupseerina.

"Minä otin yhteyttä päivystysryhmän johtajaan, ja hän innostui. Sitten soitin lennonjohtoon vuoropäällikölle, ja hän innostui myös. Mehän ei oikeastaan tehty muuta kuin suunnattiin yksi näistä harjoituslennoista vastaanottamaan konetta Tukholmasta, eli se oli periaatteessa täysin meidän valtuuksien rajoissa. Meidän kannalta se oli vain sivupoikkeama harjoituslennolla”, Räisänen taustoitti IS:lle vuonna 2019.

Nyt Leijonien on kuitenkin tultava toimeen ilman saattajia. Kultajoukkueen konetta odotetaan saapuvaksi Helsinki-Vantaan lentoasemalla noin kello 15.50. Siitä sankarien matka jatkuu Olympiastadionilla kello 19 alkavaan kansanjuhlaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut