”Ambulanssikyytejä voidaan tarvita” – erikoisissa Suomi-laseissaan kilpaileva Krista Pärmäkoski ennakoi hurjaa draamaa päätöskisasta

Krista Pärmäkosken valmentaja Matti Haavisto teki kulisseissa ennenkuulumattoman ehdotuksen.

Krista Pärmäkoski uskoo, että olympialaisten 30 kilometrin kisasta tulee hurja koettelemus.

19.2. 21:13

Zhangjiakou

Sunnuntaisesta naisten 30 kilometrin vapaan yhteislähtökisasta on todennäköisesti tulossa eeppinen. Ennusmerkit viittaavat hyvin poikkeukselliseen kisaan.

Kuvaava on Krista Pärmäkosken henkilökohtaisen valmentajan Matti Haaviston Zhangjiakoun kulisseissa kisojen tuomarineuvostoon kuuluvalle Jussi Prykärille tekemä ehdotus. Siitä oli kuullut myös Pärmäkoski itse.

”Matin heitto kertoo oleellisesti siitä, miten hurja kisa on tulossa”, Pärmäkoski painottaa.

Myös Suomen maajoukkueen huoltoryhmään kuuluvan Haaviston tekemän ehdotuksen mukaan 4 x 7,5 km:n reitille ”olisi syytä ajaa myös perinteisen hiihtotavan latu-urat, koska vapaalla tullaan menemään niin hiljaa, että joku kilpailija saattaisi todeta perinteisen ladut jopa nopeammaksi etenemistavaksi.

Tavallisesti vapaa hiihtotyyli on selkeästi perinteistä vauhdikkaampi.

Krista Pärmäkoski harjoittelemassa Matti Haaviston silmien alla vuonna 2019.

Haavisto esitti ennenkuulumattoman ideansa ainakin puoliksi tosissaan. Hyvin tietoisena siitä, ettei tuomaristo ole pyytämässä perinteisen uria reitille.

”Vaikea sanoa, millainen olisi näiden kahden hiihtotyylin vauhdillinen ero sellaisessa tilanteessa. Itse olen kuitenkin pakannut jo perinteisen kamppeeni, eli vapaalla olisi joka tapauksessa lähdetty taistelemaan”, Pärmäkoski ruotii.

”Uran rankin kisa on edessä. Ei tule mikään nautinnollinen reissu, mutta varmasti ikimuistoinen. Metriäkään ei saa ilmaiseksi. Tämä kolmekymppiä hiihdetään ylipäätään nyt ensimmäistä kertaa näin korkealla, ja jo ennestään raskaan maaston lisäksi haasteita syntyy hitaasta lumesta sekä kovasta tuulesta.”

Zhangjiakoun vuoristoisissa maisemissa on nähty niin maastohiihdon kuin ampumahiihdon puolella useita urheilijoiden totaalisia katkeamisia. Jotkut ovat tarvinneet ensihoitoa välittömästi maaliin päästyään, oksennusrefleksiensä jälkeen.

Pärmäkoski uskoo, että nyt jopa ambulanssikyytejä saatetaan tarvita.

”Joku saattaa vetää niin limiteille, että ambulanssikyytejä voidaan tarvita. Kun happo iskee näin korkealla, kroppa voi mennä hetkessä täysin seis. Toivotaan tietysti, ettei kukaan ajaudu noin rajuun tilanteeseen”, Pärmäkoski korostaa.

”Eriasteisia katkeamisia joka tapauksessa varmasti nähdään. Nämä ovat siitä poikkeukselliset kisat, että jokainen hiihtäjä on maaliin päästyään joutunut keräilemään enemmän tai vähemmän itseään. Korkealla palautuminen on selvästi hitaampaa.”

Therese Johaug on perinteinen ykkössuosikki.

Normaalisti yhteislähdöissä maailman ykkösnainen Therese Johaug on ampaissut paukusta karkuun, ja monesti kukaan ei ole pysynyt pitkään norjalaistähden kannoilla.

”Johaug on nytkin ykkössuosikki, mutta muutoin pelikenttä on aika arvoituksellinen. Nyt Johaug tuskin yrittää tuossa tuulessa karkuun ensimmäisellä lenkillä, ehkä vasta viimeisellä”, Pärmäkoski uumoilee.

Kympin perinteisellä komeasti olympiapronssille venynyt Pärmäkoski lähtenee kisaan jo tutuksi tulleet aurinkolasit silmillään. Kokenut hiihtäjä teetätti ennen olympialaisia itselleen Suomi-teemaiset aurinkolasit.

Norjan ampumahiihtotähti Johannes Thingnes Bö on pitänyt kisoissa ranteessaan luksuskelloa, jonka arvo on tiettävästi jopa noin 350 000 euroa. Pärmäkoski naurahtaa vertaillessaan omaa erikoisvalmistettaan norjalaisen vastaavaan.

”Mun lasit ovat aivan sairaan makeet”, Pärmäkoski hehkuttaa Urjalassa teetettyjä lasejaan.

”Mutta ei niiden arvossa sentään puhuta sadoistatuhansista euroista”, mitalia jahtaava suomalainen jatkaa naurahdellen.

Pärmäkoskella on myös toinen erityistehtävä sunnuntaille. Hän kantaa Suomen lippua päättäjäisissä.

”Kunniatehtävä, josta unelmoin jo pikkutyttönä. Tiivis päivä tulee sunnuntaista”, hän sanoo.

Sunnuntai kisassa Suomen ykkösmitalitoivo on kisoissa jo olympiahopeaa saavuttanut Kerttu Niskanen. Hänen valmentajansa ja aviomiehensä Juho Mikkonen uskoo mitalisaumaan.

”Vapaa ei ole ollut Kertun vahvuus, mutta ehdottomasti hänellä on nyt hyvä mitalimahdollisuus, koska kisa käydään näin korkealla”, Mikkonen perustelee.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut