Venäläiset veivät kaksoisvoiton lähes puoleen typistyneellä hiihdon kuninkuusmatkalla

Aleksandr Bolšunov voitti 28 kilometrin mittaisena kilpaillun päätösmatkan.

Aleksandr Bolšunov otti olympiakultaa.

19.2. 10:19

Pakkasen ja hurjan tuulen vuoksi tunnilla siirretty ja 22 kilometrillä lyhennetty maastohiihdon kuninkuusmatka päättyi venäläishiihtäjien kaksoisvoittoon.

Normaalin 50 kilometrin sijaan kilpailijat hiihtivät 28 kilometriä. Aleksandr Bolšunov ratkaisi viimeisessä nousussa olympiavoiton.

Suomalaisista starttiviivalla oli jäljellä enää kaksi urheilijaa. Suurin osa hiihtomiehistä oli jo palannut kotimaahan, mutta Perttu Hyvärinen ja Remi Lindholm olivat yhä päätösmatkallakin mukana.

Kaksikko putosi kärkiryhmästä, kun noin parinkymmenen hiihtäjän joukko karkasi erilleen runsaan kymmenen kilometrin etenemisen jälkeen. Hyvärinen oli maalissa 19:s, 3.16,8 voittajalle jääneenä. Lindholmin sijoitus oli 28:s, ja hän jäi Hyvärisestä vielä runsaan minuutin.

Lyhennetyn matkan uskottiin olevan eduksi kiritykki Johannes Høsflot Klæbolle, mutta hänen päivän kuntonsa osoittautui heikoksi. Neljä mitalia kisoista ottanut Klæbo jätti leikin kesken noin 50 minuutin urakoinnin jälkeen.

Norjalaisista ennakkosuosikkeihin kuuluivat Simen Hegstad Krüger ja Hans Christer Holund. Kun he tulivat noin kisan puolivälissä suksienvaihtoon, aloittivat venäläishiihtäjät kovan vauhdinpidon.

Erityisesti loistava vapaan hiihtotavan hiihtäjä Holund joutui urakoimaan saadakseen pääryhmän kiinni, sillä häneltä katkesi sauva kesken takaa-ajon. Tavoite jäi saavuttamatta, sillä Holund ei kuulunut viimeisellä lenkillä erottautuneeseen kymmenen hiihtäjän joukkoon.

Muut olivat Krügerin ja Bolšunovin armoilla, ja kovavauhtisten jaksojen aikana kymmenikkö puolittui viisikoksi. Lopulta mitalit ratkaistiin kolmen hiihtäjän kesken, kun edellä mainitun kaksikon matkassa pysyi vain Ivan Jakimuškin.

Bolšunov karkasi muilta viimeisessä nousussa, ja loppusuoralla hän sai liukua rauhassa olympiavoittoon. Hopeamitalisti Jakimuškinin ja pronssille jääneen Krügerin välille jäi 1,5 sekuntia.

Tilaa olympialaisten ilmainen uutiskirje hs.fi/uutiskirjeet

Lue kaikki olympiajutut osoitteesta hs.fi/olympialaiset

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut