Iivo Niskanen nosti esiin rajun riidan Joni Mäen kanssa – hiihtotähti kommentoi nyt kohutapausta

Iivo Niskanen nosti hopeahiihdon jälkeen Ylellä esille vanhan riitatilanteen Joni Mäen kanssa. Torstain mitaliseremonian jälkeen hiihtotähti kertoi, miten vajaan kolmen vuoden takainen tilanne aikoinaan laukesi.

Joni Mäki (vas.) ja Iivo Niskanen saivat torstaina kaulaansa parisprintin hopeamitalit.

17.2. 20:22

Zhangjiakou

Ilmeet olivat luonnollisesti aurinkoisia, kun parisprintin olympiahopeaa voittaneet Iivo Niskanen ja Joni Mäki saapuivat torstaina median haastattelupisteelle mitaliseremonioiden jälkeen. Hopea oli Niskaselle jo näiden kisojen kolmas mitali, Mäelle kautta aikojen ensimmäinen olympialaisissa.

”Olihan se huikeaa päästä isoissa kisoissa palkintojenjakoseremoniaan. Olympiamitali on aina ollut suuri unelmani, mutta en uskonut saavuttavani sitä ensimmäisissä olympialaisissani. Onneksi tuli kova kaveri rinnalle ja mahdollisti tämän”, Mäki kehui ja viittasi vierellään seisseeseen Niskaseen.

”Ei näihin seremonioihin koskaan kyllästy. Oli kiva olo tulla pokkaamaan mitalia. Tässä on päivän aikana makusteltu mitalia ja palauduttu sen verran, että jaksettiin korokkeelle nousta”, sanoi puolestaan Niskanen, kolminkertainen olympiavoittaja.

Hopeamitalistit.

Parivaljakolla on riittänyt hymyä keskiviikosta lähtien, mutta molemmat muistavat yhä myös hetken, jolloin heillä narskuivat hampaat yhteen.

Tähän tapaukseen Niskanen innostui oma-aloitteisesti palaamaan keskiviikon olympiafinaaliin jälkeen Ylen haastattelussa.

”Äänekoskella yhdessä SM-pariviestissä kolasin Jonin. Ehkä tässä on Pyhäjärveltä sotakirveet haudattu. Sai hyvän tilaisuuden napata eikä kolisteltu keskenään”, 30-vuotias olympiavoittaja veisteli tuolloin.

”Kolistelulla” kuopiolainen viittasi SM-hiihdoissa maaliskuussa 2019 sattuneeseen yhteenottoon, joka kohahdutti hiihtokansaa. Mäki ja Niskanen kolaroivat SM-pariviestin viimeisessä vaihdossa, mikä vesitti Mäen edustaman Pohti Ski Teamin kultahaaveet.

Tuolloin nuori hiihtolupaus antoi kisan jälkeen täyslaidallisen olympiavoittaja Niskasen suuntaan.

”Itselleni on opetettu, että vaihdossa ei tehdä mitään liikkeitä, vaan mennään suoraan. Iivo lähti kääntymään saman tien (varikko)pilttuuseen, vaikka hänellä ei ollut sinne mikään kiire”, Mäki harmitteli.

Niskanen näki tilanteen toisin ja löi tiskiin oman näkemyksensä kontaktitilanteesta.

”Minulla oli tunne, etten vaihtanut linjaani. Jos minun ja kartion väliä on 20 senttiä, tuskin siitä iso mies mahtuu”, hän latasi maaliskuussa 2019.

On kiinnostavaa tietää, miten kaksikko aikanaan sopi riitansa.

”Ei siinä mitään ihmeitä ollut. Tunteet kuuluvat urheiluun. Sanotaanko niin, että ei se suurta draamaa aiheuttanut. Homma sovittiin niin, että noin vartin päästä siitä (yhteenotosta) tiesimme molemmat, että se oli siinä”, Niskanen selvitti.

Parisprintin hopea oli Iivo Niskaselle Pekingin olympialaisten kolmas mitali ja koko uran viides olympiamitali. Joni Mäki pääsi nyt ensimmäistä kertaa olympiamitalin makuun.

Kaksikko lentää koti-Suomeen perjantaina. Ensi viikolla Suomessa nähdään maastohiihdon juhlaa, kun Helsingissä järjestetään Stadionsprintti ja perjantaina käynnistyvät Salpausselän maailmancupin kisat Lahdessa.

”Sinne mennään (hiihtämään). Nopeasti kisat tulevat, toivottavasti pääsemme juhlistamaan (mitaleja) kavereidemme kanssa”, Mäki tokaisi Niskasen suuntaan arvoituksellisesti katsoen.

Kun Niskaselta kysyttiin mitalin juhlistamisesta, hän vastasi näin:

”Juhlistetaan mitalia niin, että Joni voittaa lauantaina Lahdessa ja minä yritän paikata tilannetta viimeistään Holmenkollenilla (Oslossa).”

Etkö aio kilpailla Lahdessa?

”Katsotaan. Eiköhän me nautiskella. Katsotaan mitä me keksitään”, Niskanen jutteli.

”Päällimmäisenä on nyt ajatus, että pitäisi kotiin päästä.”

Perinteisen 15 kilometrin kultamitalinsa jälkeen Niskanen alkoi jo viitata puheissaan myös urheilun ulkopuolisiin tulevaisuuden tavoitteisiinsa.

”No niin kuin sanoin, tässä on unelmia monilla rintamilla saavutettu. Koetetaan löytää niitä elämästä ja urheilusta. Pitää haaveilla ja toteuttaa”, pyöritteli Niskanen kertomatta kuitenkaan mitään yksityiskohtaisemmin.

Koronapandemian vuoksi eri maiden huippu-urheilijat ovat vältelleet jopa tavallista enemmän ulkopuolisia kontakteja. Niskaselta heruikin kiitosta ystävilleen ja lähipiirilleen.

”Pitää antaa kunnioitusta siitä kurinalaisuudesta ja sitoutumisesta. Rima on ollut niin korkealla, ettei kukaan halua omalla toiminnallaan aiheuttaa hallaa meille urheilijoille.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut