Urheilijat huolissaan: pidempään positiivisena pysyvä koronatestitulos voi estää matkan olympialaisiin - Urheilu - Satakunnan Kansa

Urheilijat huolissaan: pidempään positiivisena pysyvä korona­testi­tulos voi estää matkan olympialaisiin

Olympiakomitean ylilääkäri pitää kiinalaisten kisajärjestäjien vaatimuksia kohtuuttomina.

Pekingin olympialaisten maastohiihdon ja mäkihypyn maisemissa näytti tällaiselta marraskuussa 2021.

14.1. 16:05

Pekingin olympialaisiin valmistautuvat urheilijat elävät parhaillaan äärimmäisen stressaavaa aikaa.

Jos urheilijalla X todettaisiin esimerkiksi ensi viikon alussa – viikkoa ennen ensimmäisen kisakoneen lähtöä – koronatartunta, on olemassa mahdollisuus, että hän ei pääse kisoihin. Näin voisi käydä, vaikka hänellä olisi oireeton tartunta.

Tämä synkkä skenaario on noussut pintaan taitoluistelija Juulia Turkkilan ja yhdistyn urheilijan Ilkka Herolan tapauksien takia.

Torstaina tuli tieto, että Turkkilalla oli joulukuun lopulla lieväoireinen koronatauti, mutta hänen pcr-koronatestituloksensa on edelleen positiivinen.

Herolan oireettomaksi osoittautunut tartunta tuli ilmi tämän vuoden ensimmäisinä päivinä Kansainvälisen hiihtoliiton (FIS) vaatiman testausprotokollan mukaisessa testissä ennen matkustamista Italian maailmancupiin.

Myös Herolan pcr-testitulos oli tällä viikolla edelleen positiivinen eikä hän päässyt harjoittamaan ammattiaan myöskään Saksan osakilpailuihin.

Suomen olympiakomitean ylilääkäri Maarit Valtonen kertoi perjantaina, että hän on saanut viime päivinä olympialaisiin lähteviltä urheilijoilta kosolti yhteydenottoja tästä asiasta.

Viime kesänä golfin miesten maailmanlistan espanjalainen ykköspelaaja Jon Rahm ei päässyt Tokion olympialaisiin, koska vaaditut koronatestitulokset olivat positiivisia jopa viikkoja tartunnan jälkeen eikä hän ehtinyt antaa ajoissa riittävän monta negatiivista testiä.

”Nyt puhutaan samanlaisesta asiasta. Stressitekijöitä on paljon. Kyllähän tämä aiheuttaa urheilijoille huolta. Nyt väestössä ilmenee paljon oireettomia tartuntoja, eivätkä urheilijat ole näiltä täysin suojassa. Se tietysti hämmentää, että tartunta voi ilmetä sattumalta lähtötesteissä estäen matkaan lähdön”, Valtonen sanoi viitaten odotettua kauemmin positiivisena pysyvän pcr-testitulokseen.

Valtosen mukaan jokainen kisoihin lähtijä joutuu miettimään ihmisten kohtaamisia ja muita arjen valintoja erityisellä tarkkuudella.

”Yritämme tukea urheilijoita näissä asioissa. Jokainen on samassa tilanteessa, myös vastustajat. Oman mielen ja arjen hallinta ovat myös asioita, joilla olympiamitaleita tällä kertaa ratkotaan.”

Valtosen mukaan on mahdollista, että pcr-testin tulos pysyy positiivisena jopa viikkoja tartunnan toteamisen jälkeen.

Jos urheilija X:n lähtö olympialaisiin olisi uhattuna positiivisen pcr-testituloksen takia, silloin katsottaisiin testin niin sanottua ct-arvoa, josta voi päätellä, voiko henkilö vielä tartuttaa muita.

”Tällöin katsoisimme, mikä ct-arvo on ja onko oletettavissa, että se voisi nousta sen verran, että hän voisi lähteä. Pitää siis varmistaa, että hän ei ole enää tartuttava muille.”

Jos Suomessa arvioidaan, että tauti on voitettu ja lääketieteen näkökulmasta urheilija voisi lähteä matkaan, silloin haetaan Kiinan kisajärjestäjiltä ja kansainväliseltä asiantuntijaryhmältä erityislupaa lähteä matkaan.

”Mutta edelleen on mahdollista, että urheilija ei pääsisi tällaisessa tilanteessa matkaan.”

Kaikki olympialaisiin lähtevät urheilijat testataan kaksi kertaa kotimaassa.

”On riski, että joku on lähdön kynnyksellä pcr-positiivinen eikä siksi saa maahantulolupaa.”

Jos urheilijalla tai muulla kisoihin lähtevällä henkilöllä on ollut kuluneen kuukauden aikana tartunta, häneltä vaaditaan maahantulolupaan neljä negatiivista pcr-testitulosta.

”Virus on tartuttavimmillaan juuri ennen oireita ja muutaman päivän niiden jälkeen. Siitä tartuttavuus pikku hiljaa hiipuu ja mukaan tulee myös vasta-aineita estämään tartuttavuutta.”

”Sen takia kiinalaisten meidän käytäntöjä kriittisempi eristys- ja pcr-positiivisuusraja tuntuu tällä hetkellä kohtuuttomalta ja tarpeettomalta epidemian hallitsemisen kannalta.”

Valtosen mukaan tästä käydään laajassa kansainvälisessä yhteistyössä keskustelua, ja mukana ovat myös Kansainvälinen olympiakomitea KOK ja Maailman terveysjärjestö WHO.

”Viestiä on jo pitkään viety, ja valoa on väläytelty, että kansainväliset yhteistyöryhmät tulevat ratkomaan maahan pääsyyn liittyviä haastavia tilanteita, mutta mitään absoluuttista lupausta ei voida antaa kenellekään. Vasta lähdön kynnyksellä tiedetään, kuka pääsee maahan.”

Valtosen mukaan käytännössä lähes kaikki kisoihin lähtevät urheilijat ovat saaneet kolmannen rokoteannoksen tai omaavat riittävän suojan viime kuukausina sairastetun koronataudin takia.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut