Novak Djokovic on urheilun tämän hetken ehkä halveksituin supertähti maailmassa – ja siihen on syynsä - Urheilu - Satakunnan Kansa

Novak Djokovic harjoitteli Melbournessa keskiviikkona valmistautuessaan Australian avoimeen mestaruusturnaukseen.

Tähti venyttää sääntöjä

Novak Djokovic on yksi tenniksen supertähdistä ja hän osaa myös hurmata, mutta silti jotain puuttuu. Hän on harvassa arvoturnauksen loppuottelussa yleisön kiistaton suosikki, ja siihen on syynsä.


13.1. 18:00

Serbialainen Novak Djokovic on aina osannut kerätä huomiota. Australian avoimen mestaruusturnauksen alla hän sai sitä suuren annoksen koronarokotuksiin liittyvällä toiminnallaan.

Jo aiemmin tennistä edes ohuesti seuranneella on ollut mielipide Djokovicista, eikä se ole yllätys.

Djokovic osaa hurmata monilla ominaisuuksillaan. Hän kerää pisteitä Ranskan avoimessa mestaruusturnauksessa antamalla kenttähaastattelut ranskaksi – pieni ele turnauksen järjestäjiä kohtaan.

Wimbledonin voittopuhe vuonna 2018 oli tunteellinen, kun Djokovic lähetti terveisiä pojalleen ja vaimolleen. Hän osasi ottaa yleisönsä.

Mutta myös toiselle puolelle riittää esimerkkejä – ja paljon.

Vuonna 2007 Stockholm Openin aikaan Djokovic oli vasta 20-vuotias ja silti ATP-listan kolmonen. Edellä olivat vain Sveitsin Roger Federer ykkösenä ja Espanjan Rafael Nadal kakkosena.

Djokovic pelasi tuolla lokakuun viikolla Wienin ATP-turnauksessa, mutta puheenaiheeksi hän nousi Kuninkaallisen tennishallin pelaajatiloissa.

Muut ammattilaispelaajat katsoivat televisiosta Djokovicin ottelua ja laskivat, kuinka monta kertaa nuori tähti pompottaa palloa ennen omaa syöttöään. Äänet toistivat . . . 15, 16, 17 . . .  20 . . . ja laskeminen jatkui.

Näin tapahtui ennen jokaista syöttöä.

Djokovic oli nuori tähti, mutta hän toi lajiin oman tavaramerkkinsä – eikä siitä todellakaan pidetty.

Vielä vuonna 2007 Djokovic ei ollut voittanut yhtään grand slam -turnausta, mutta sekin aika koittaisi.

Vain kolmisen kuukautta myöhemmin hän pelasi Australian avoimen mestaruus­turnauksen loppuottelussa. Ottelu eteni Ranskan Jo-Wilfried Tsongaa vastaan neljänteen erään ja tilanteeseen 5–5.

Silloin yleisö kyllästyi. Katsojat alkoivat huutaa: ”Lopeta pompottaminen ja ala pelata.”

Djokovic katsoi ikään kuin hämillään katsomoon ja jatkoi pompottamista. Taas meni rikki 20 kertaa. Djokovic voitti Melbournessa uransa ensimmäisen grand slam -tittelin.

Vuosien aikana Djokovic on saanut Rafael Nadalista hyvän pompottelukaverin.

Aiemmin pelaajien piti lähettää syöttönsä peliin 30 sekunnissa. Aika oli hyvin venyvä ja ylittyi helposti. Nykyään sääntö edellyttää pelin jatkumista 25 sekunnissa.

Jonkinlainen raja ylittyi, kun US Open otti ensimmäisenä käyttöönsä syöttökellot vuonna 2018. Flushing Meadow’n kentillä ja areenoilla pelaajat näkevät kellot pienellä vilkaisulla.

Djokovic ylittää edelleen helposti 25 sekuntia. Jos hän saa siitä rangaistuksen, hän syyttää tuomaria huomionkipeäksi.

Nadal on sanonut suoraan, että pelaajat eivät ole koneita vaan tarvitsevat hetkensä palautumiseen.

Venäläinen Daniil Medvedev, maailmanlistan kakkonen, ei ilmeisesti ole vielä oppinut ”talon tavoille”, kun hän pelaa erittäin nopealla rytmillä eikä tarvitse pelin jatkamiseen yleensä edes 20:tä sekuntia.

Djokovic on ollut yksi vessataukokulttuurin aloittajista. Tapa levisi pensaspalon lailla useille muille ammattipelaajille ja jopa juniorisarjoihin.

Djokovic on kiistatta yksi tenniksen supertähdistä niin isolla kirjoitettuna kuin mahdollista, mutta silti jotain puuttuu.

Harvassa arvoturnauksen loppuottelussa – jos missään – Djokovic on kiistaton yleisön suosikki.

Novak Djokovic kinasteli tuomarin kanssa Sydneyssä tammikuussa 2020 pelatun ATP-turnauksen finaaliottelussa.

Huipennus nähtiin vuonna 2019 Wimbledonin finaalissa. Djokovic kohtasi Federerin ja voitti eeppisen kamppailun sveitsiläisen kanssa kahden ottelupallon jälkeen. Yleisö taputti Djokovicin virheille ja buuasi hänelle.

Ei mitenkään kehuttavaa käytöstä, mutta niin Djokovicille usein käy. Yleisö kääntää selkänsä jostain pienestä eleestä ja ilmeestä, ja sitä hän tuntuu haluavankin.

Oli lähes ennenkuulumatonta, että Djokovicin entinen valmentaja Boris Becker joutui pyytämään enemmän kunnioitusta ja arvostusta läheiselle pelaajalleen.

”Hän [Djokovic] tuli juhliin, jotka olivat Rogerin ja Rafan, ja hänestä tuli juhlien ilonpilaaja”, Becker sanoi BBC:lle vuonna 2019 Wimbledonin jälkeen ja viittasi kaksintaisteluihin ennen Djokovicin läpimurtoa 15 vuotta sitten.

Becker tietää, mistä puhuu: hän itsekin tuli keskelle John McEnroen, Jimmy Connorsin, Ivan Lendlin, Mats Wilanderin ja muiden 1980-luvun supertähtien juhlia ja voitti Wimbledonin vuonna 1985 vain 17-vuotiaana.

Novak Djokovic ei jätä tenniksen ystäviä kylmäksi.

US Openilla ja Djokovicilla on ongelmallinen suhde. Hän on voittanut turnauksen kolmesti (2011, 2015, 2018) mutta ei viihdy New Yorkin kosteassa helteessä. Elokuun lopun New York tarjoaa usein tukalia ilmoja.

New Yorkissa Djokovic tuntui ottaneen vessatauot osaksi peliään ja välillä lähes haluamanaan aikana.

Sanomalehti The Wall Street Journal kirjoitti viime vuonna, että vessatauot ovat osa Djokovicin taktiikkaa. Siltä taukojen ajoitukset ovat tosiaan näyttäneet.

Jääkiekossa on erätauot, jalkapallossa vartin tauko ja koripallossakin paussit, mutta tenniskatsojat ovat tottuneet katsomaan mieluummin peliä kuin vessaan käveleviä pelaajia.

Djokovic on ollut yksi vessataukokulttuurin aloittajista. Tapa levisi pensaspalon lailla useille muille ammattipelaajille ja jopa juniorisarjoihin.

Sekään ei varsinaisesti kasvattanut Djokovicin suosiota, että hän löi pallon linjatuomarin kurkkuun US Openissa vuonna 2020 ja tuli hylätyksi neljännen kierroksen ottelussaan.

Kreikkalainen Stefanos Tsitsipas venytti viime vuonna US Openissa Andy Murrayn sietokykyä pitämällä ennen viidettä erää erittäin pitkän vessatauon. Murrayn peli sekosi, ja Tsitsipas voitti viidennen erän 6–4.

Kaiken huippuna oli jokseenkin tuntemattoman Jenson Brooksbyn kaksi taukoa Taylor Fritziä vastaan US Openin toisella kierroksella vuonna 2021. Ensimmäinen vierailu kesti kaksitoista minuuttia ja toinen seitsemän.

Vessataukojen pituudesta ei ollut mitään sääntöä. Tenniksen sääntökirjassa puhuttiin vain vaadittavasta ajasta. Nyt tulee muutos. Tänä vuonna kaikissa ATP-turnauksissa on lupa vain yhteen vessataukoon, jonka pituus on kolme minuuttia wc:n ovelle pääsystä. Grand slameissa taukoja saa pitää kaksi, mutta ne täytyy ajoittaa erien väliin.

Sekään ei varsinaisesti kasvattanut Djokovicin suosiota, että hän löi pallon linjatuomarin kurkkuun US Openissa vuonna 2020 ja tuli hylätyksi neljännen kierroksen ottelussaan.

Novak Djokovic kävi tarkistamassa linjatuomarin vointia lyötyään tätä pallolla kaulan seudulle US Openissa syyskuussa 2020.

Kuten asiaan kuuluu, tämäkin tilanne jakoi tennisfanit kahteen leiriin. Osa piti lyöntiä mitättömänä, osa katsoi sen kohtuuttoman kovaksi. Isoin juttu oli, että se osui.

Djokovicin pörssikurssi laski pakkaselle, kun hän järjesti Serbiassa Adria Tour -nimisen turnaussarjan ensimmäisenä koronakesänä 2020. Kiertueesta tuli koronalinko, ja se jouduttiin keskeyttämään. Lopulta Djokovic pyysi anteeksi.

Australian avoin mestaruusturnaus alkaa Melbournessa 17. tammikuuta.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut