Porin seuraparlamentti Suomen hallituksen esityksestä: ”Riskinä on, että tästä muodostuu korjaamaton kuilu liikuntaa harrastavien lasten määrässä” - Urheilu - Satakunnan Kansa

Porin seuraparlamentti Suomen hallituksen esityksestä: ”Riskinä on, että tästä muodostuu korjaamaton kuilu liikuntaa harrastavien lasten määrässä”

Porin seuraparlamentti toivoo, ettei liikunta- ja harrastetilojen käyttöä kiellettäisi alle 18-vuotiailta lapsilta ja nuorilta Satakunnassa.

Porin Golfkerhon toiminnanjohtaja ja Porin seuraparlamentin puheenjohtaja Ville Tuovinen kuvattuna vuonna 2015.

12.1. 12:03

Porilaiset urheiluseurat ovat huolissaan Suomen hallituksen koronaministerityöryhmän viimeviikkoisesta esityksestä, jonka mukaan alueita ohjataan sulkemaan sisäliikunta- ja harrastetilojen käyttö myös lapsilta ja nuorilta.

Porin seuraparlamentin puheenjohtajan Ville Tuovisen allekirjoittamassa lausunnossa kerrotaan, että hallituksen esitys on aiheuttanut huolta ja hämmennystä paikallisissa urheiluseuroissa.

”Vaikka koronatartuntojen määrä on ryöpsähtänyt alkuvuodesta, niin emme urheiluseuroissa olettaneet, että tilojen täyssulku olisi silti keinovalikoimassa”, lausunnossa sanotaan.

”THL (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos) ei ole tällaista suosittanut, ja hallitus on useiden eri ministereiden puheenvuoroissa korostanut lapsiin ja nuoriin kohdistuvien rajoitusten viimesijaisuutta”, teksti jatkuu.

Porin seuraparlamentti kertoo, että paikalliset seurat ovat noudattaneet ohjeistuksia vastuullisesti epidemian aikana ja keskittyneet siihen, että harrastaminen olisi mahdollisimman turvallista.

”Käsityksemme mukaan urheiluseurojen järjestämässä lasten ja nuorten toiminnassa ei ole juurikaan tapahtunut koronaviruksen jatkotartuntoja”, lausunnossa sanotaan.

Erityisesti seuraparlamentin on vaikea hyväksyä sitä, jos lapset ja nuoret joutuvat kärsimään siksi, että sairaanhoito kuormittuu rokottamattomien aikuisten takia.

Samalla kärsivät myös urheiluseurat, jotka menettävät potentiaalisia jäseniä.

”Viimeisen kahden vuoden aikana seuroissa liikuntaharrastuksen on lopettanut (Suomen Olympiakomitean) alustavien arvioiden mukaan jopa 20–25 prosenttia lapsista ja nuorista”, seuraparlamentin lausunnossa sanotaan koko maahan viitaten.

”Seurojen toiminnan tulevaisuudelle ja taloudelle harrastajamäärien pudotus luo luonnollisesti jo valtavan haasteen.”

Seuraparlamentin mukaan juuri alkuvuosi on myös ikävä ajankohta mahdolliselle harrastuskiellolle, koska se on tyypillisesti yksi keskeisimmistä ajankohdista, jolloin aloitetaan uusia harrastuksia.

”Rajoitusten nyt astuessa voimaan olisi harrastustoiminta jo toisena vuotena peräkkäin tässä kohtaa tauolla. Riskinä on, että tästä muodostuu korjaamaton kuilu liikuntaa harrastavien lasten määrässä”, lausunnossa sanotaan.

”Tämä voi koitua yhteiskunnalle todella kalliiksi tulevaisuudessa sekä fyysisten että psyykkisten ja myöskin sosiaalisten ongelmien kautta.”

Seuraparlamentti toivookin, että Satakunnan alueellinen tartuntatautien torjuntaryhmä (ATTR) ja Lounais-Suomen aluehallintovirasto tarkastelisivat hallituksen esitystä eritoten lasten ja nuorten näkökulmasta.

Hallituksen esityksen mukaan ulkona voitaisiin kuitenkin yhä järjestää matalan riskin tilaisuuksia, jos niissä kyetään välttämään lähikontakteja.

Myös Suomen Olympiakomitea julkaisi samantyylisen kannanoton jo maanantaina.

”Ymmärrämme epidemiatilanteen asettaman uhkan terveydenhuollon kantokyvylle. Asiantuntijoiden mukaan lasten harrastustoiminnan aiheuttamat riskit terveydenhuollon ylikuormittumiseen ovat kuitenkin vähäisiä. Sen sijaan lasten harrastustoiminnan rajoittamisella on vakavat ja kauaskantoiset seuraukset”, Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori sanoo kannanotossa.

”On vaikea ymmärtää, että lapset voivat olla koulussa lähiopetuksessa, mutta eivät voi harrastaa samoissa porukoissa liikuntaa koulun jälkeen koulun tiloissa ja muissa kunnan tiloissa. Urheiluseurat ovat oppineet toimimaan terveysturvallisesti epidemian aikana, ja lasten harrastukset olisi mahdollista järjestää kuntien ja seurojen yhteistyönä, jos halua ja ymmärrystä asian tärkeydelle olisi”, Vapaavuori jatkaa.

Lisäksi Olympiakomitean seura- ja jäsentoimintayksikön johtaja Jaana Tulla arvioi, että yli 20 000 lasta on luopunut tai pudonnut liikuntaharrastuksestaan sulkujen ja rajoitusten aikana.

”Aiemmin aktiivisesta harrastustoiminnasta jäätiin pois keskimäärin 12-vuotiaana. Nyt tuo vastaava ikä on 10 vuotta. Jos harrastustoimintaa edelleen rajoitetaan, jäävät lapset entistä nuorempina pois ja suuri määrä lapsia ei aloita harrastamista ollenkaan”, Tulla kommentoi tekstissä.

Lisäksi Olympiakomitea painottaa, että rajoitukset ovat koetelleet kaikkein eniten nimenomaan harrastajia, eivät niinkään kilpaurheilijoita.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut