”36 minuuttia on pitkä aika laittaa itseään ahtaalle” – Ristomatti Hakola ei heittänyt pyyhettä kehään - Urheilu - Satakunnan Kansa

”36 minuuttia on pitkä aika laittaa itseään ahtaalle” – Ristomatti Hakola ei heittänyt pyyhettä kehään

Ristomatti Hakola päätti vasta pari viikkoa sitten, että osallistuu Imatran SM-kilpailuihin.

Ristomatti Hakola oli omaa luokkaansa Imatran SM-kilpailujen normaalimatkalla.

8.1. 19:32

Jämin Jänteen Ristomatti Hakola tuli, hiihti ja voitti.

Siinä kiteytettynä ison mielenkiinnon alaisena Imatran SM-hiihtojen normaalimatkalle loukkaantumisensa jälkeen osallistuneen Hakolan kilpailuviikonloppu.

Hakola loukkaantui marraskuun lopulla Rukan maailmancupissa laskettuaan ulos ladulta ja törmättyään tolppaan. Tuloksen ruhjeita ja murtuneita kylkiluita. Se oli kova isku olympialaisiin valmistautuneelle ammattiurheilijalle.

Loukkaantumishetkellä Pekingin olympialaisiin oli aikaa hieman yli kolme kuukautta. Moni olisi jo heittänyt pyyhkeen kehään, mutta ei Hakola. Kroppaa kuunnellen hän jatkoi päivittäistä harjoittelua.

”Ensivaiheessa se oli kuntopyörällä polkemista ja juoksumatolla kävelyä. Pikkuhiljaa lisäsin rasitusta. En kiellä etteikö jossain vaiheessa olisi tuntunut pahaltakin. Sananlasku aika parantaa haavat pitää kuitenkin paikkaansa. Lopullisen päätöksen SM-kilpailuun osallistumisesta tein pari viikkoa sitten, kun kylki alkoi kestää kovempaakin rasitusta”, kertoo Hakola.

”Ensi viikolla julkistetaan valintoja. Katsotaan nyt riittikö tämän päiväinen olympiapaikkaan.”

Hän jätti perjantain parisprintin väliin eikä sprintterinäkin tunnettua miestä nähdä sunnuntain sprintissäkään.

”Normaalimatka oli tämän viikonlopun selkeä päätavoite, joten en halunnut ottaa mitään riskiä esimerkiksi osallistumalla perjantain parisprinttiin”, toteaa Hakola.

Normaalimatkan merkitys olympiavalinnoissa on suuri, sillä Pekingissä kilpaillaan normaalimatka ja perinteisellä hiihtotavalla, aivan kuten lauantaina Imatralla.

Kilpailutunnelmaa ei Hakolan tarvinnut erikseen hakea. Mieli paloi jo kilpaladulle.

”Onhan se mukavaa kun monen viikon tauon jälkeen pääsee taas harjoittamaan ammattiaan.”

Lauantain 15 kilometrin kilpailu oli vasta toinen todellinen rasituskoe loukkaantumisen jälkeen.

”Yhden testikilpailun olin hiihtänyt ennen lauantaita. Ei tuossa kyljessä mitään tuntemuksia kisan aikana huomannut eikä sen jälkeenkään.”

Ristomatti Hakola

  • Kankaanpääläislähtöinen maastohiihtäjä. Edustaa Jämin Jännettä.

  • Voitti lauantaina uransa kuudennen henkilökohtaisen SM-kullan.

  • Voitti uransa ensimmäisen Suomen mestaruuden 10 vuotta sitten, Imatralla 50 kilometriä perinteisellä hiihtotavalla.

  • Voitti parisprintin MM-hopeaa viime talvena Obertsdorfissa yhdessä Joni Mäen kanssa.

  • Loukkaantui Rukan maailmancupissa marraskuun lopulla.

Hakola johdatti Jämin Jänteen kolmoisvoittoon. Miehen oma suoritus oli ylivoimaista luokkaa, sillä voitto irtosi 36 sekunnin erolla ennen hopealle hiihtänyttä seurakaveri Markus Vuorelaa. Jänteen huippupäivän sinetöi kolmanneksi hiihtänyt Lauri Lepistö.

Vaikka Hakolan meno oli ajan perusteella vakuuttavaa, Hakola kieltää sen olleen helppoa.

”Aika tukkoiselta tuntui. Johtui varmaan pakkaskelistä. Eikä tämä koskaan helppoa ole. 36 minuuttia on pitkä aika laittaa itseään ahtaalle.”

Hakolan voitto olisi mahdollisesti ollut vieläkin ylivoimaisempi, mikäli kilpailun alkumetreillä ei olisi sattunut pientä välinerikkoa.

”Se taisi olla kisan toinen työntö lähdön jälkeen kun toisesta sauvasta katkesi remmi. Hiihdin rikkinäisellä remmillä melkein koko ensimmäisen kierroksen, kunnes sain ehjän sauvan tilalle. Se oli lyhyempi kuin toinen, mutta en sitä lähtenyt enää vaihtamaan.”

Jämin Jänne otti historiallisen kolmoisvoiton Imatran normaalimatkan kilpailussa. Podiumilla tuulettamassa Markus Vuorela, Ristomatti Hakola ja Lauri Lepistö.

Olympiavalinnoista puhuttaessa Hakola ei halua ottaa kantaa omaan tilanteeseensa.

”Ensi viikolla julkistetaan valintoja. Katsotaan nyt riittikö tämän päiväinen olympiapaikkaan. Toki valintaan vaikuttaa myös edellisen kauden menestys”, Hakola toteaa.

Alunperin viimeinen olympianäyttöpaikka piti olla ensi viikonloppuun suunniteltu Les Roussesin maailmancupin osakilpailu. Se kuitenkin peruttiin vaikean koronatilanteen takia. Se korotti entisestään Imatran SM-kilpailujen arvoa näyttöjen antamisessa.

Pienenä takaporttina toimii kuitenkin 22.–23. tammikuuta järjestettävät Planican maailmancupin osakilpailut. Hakola ei vielä osannut sanoa lähteekö hän Planicaan.

”Katsotaan nyt mikä on tilanne. En osaa sanoa”, toteaa Hakola.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut