Iivo Niskanen taisteli miesten kaikkien aikojen parhaimman suomalaissijoituksen Tour de Skillä - Urheilu - Satakunnan Kansa

Iivo Niskanen taisteli miesten kaikkien aikojen parhaimman suomalaissijoituksen Tour de Skillä

Naisten kiertueella Heidi Weng pudotti Krista Pärmäkosken ja Kerttu Niskasen kolmen joukosta. Johannes Hösflot Kläbo ja Natalia Neprjajeva juhlivat mestaruuksia.

Iivo Niskanen sijoittui Tour de Skillä kolmanneksi.

4.1. 19:34

STT, Helsinki/Val di Fiemme

Iivo Niskanen taisteli Tour de Skiltä kolmossijan sekuntikamppailussa Venäjän Denis Spitsovia vastaan.

Suomalaisten mieshiihtäjien kaikkien aikojen paras sijoitus Tourilla varmistui Alpe Cermisin rinteessä, jossa Niskanen on todistuksensa mukaan heikoimmillaan.

”Olen tyytyväinen, sillä olen ihan selkeästi huonoimmillani noilla 28-prosenttisilla jyrkillä”, Niskanen kommentoi ratkaisua Viaplay Sportilla.

Niskanen säilytti asemansa kolmantena rohkealla taktiikalla ja lopulta viileästi Spitsovia tarkkaillen 10 kilometrin vapaan hiihtotavan kilpailussa.

”Spitsov oli edelliskilpailun jälkeen niin lähellä, että ajattelin yrittää haastaa häntä hänen bravuurillaan”, Niskanen perusteli päätöstä lähteä loppunousuun kärkipaikalta.

”Ajattelin pitää sen verran vauhtia, että pääsen hallitsemaan kilpailua nousun jyrkimpiin kohtiin.”

Etapin voittanut Sjur Röthe ja Spitsov ohittivat Niskasen pari kilometriä ennen maalia ja alkoivat kivuta karkuun.

”He saivat kiritettyä toisiaan, joten tiukkaa tuli. Onneksi päävalmentaja Teemu Pasanen huusi väliaikoja, ja pysyin näköetäisyydellä kärjestä.”

Norjan Johannes Hösflot Kläbo varmisti kiertueen voiton vitossijallaan, ja Venäjän Aleksandr Bolshunov sijoittui toiseksi hiihtämällä nousussa seitsemänneksi. Kaksikon ero oli reilut kaksi minuuttia.

Niskanen jäi Kläbosta kolme minuuttia 14 sekuntia, ja kolmossija pelastui seitsemän sekunnin erolla Spitsoviin.

Weng ohitti suomalaiset

Naisten kilpailussa loppunousu karsi suomalaiset palkintopallilta. Venäjän Natalia Neprjajeva ja Ruotsin Ebba Andersson säilyttivät asemansa kärjessä, ja päätösetapin voittanut Norjan Heidi Weng kiilasi viidenneltä sijalta kolmanneksi.

Kristä Pärmäkoski oli neljäs ja Kerttu Niskanen viides.

Pärmäkoski lähti nousussa Wengin ja Anderssonin irtiottoon, mutta uupui rinteessä kuudenneksi. Niskanen sinnitteli viimeisellä etapilla kahdeksanneksi.

Pärmäkoski koki kiertueella pettymyksiä, mutta maanantain yhteislähdön kolmossija ja myös päätöskilpailu vahvistivat nousukunnon.

”Tour oli välietappi olympialaisiin”, Pärmäkoski muistutti.

”Uskon, että kiertueen ansiosta kunto lähtee vielä nousemaan, joten lähdetään parantelemaan tästä.”

Niskanen taisteli pitkään kiertueen voitosta ja seurasi haikeana palkintojenjakoa.

”Harmittaa kaksi normaalimatkojen kisaa, joissa tuli epäonnistumiset. Viides sija on silti ok siihen nähden, että kaksi kilpailua kuudesta oli sprinttejä”, Niskanen totesi Hiihtoliiton äänitallenteella.

Tour vahvisti olympiatavoitteet

Olympialaisia ajatellen kiertue vahvisti maastohiihdon suomalaisen kärkikolmikon mitalitavoitteet.

Tourilla Iivo ja Kerttu Niskanen ottivat olympialaisten suosikkilajeissaan, 15 ja 10 kilometrin perinteisen hiihtotavan väliaikalähdössä voitot. Pärmäkoski pettyi Lenzerheiden kilpailun nelossijaan, mutta vire koheni kiertueen lopussa.

Päävalmentajalla riitti ilonaiheita Iivo Niskasen saavutuksesta, molempien Niskasten osakilpailuvoitoista sekä Pärmäkosken ja Johanna Matintalon yksittäisten kisojen palkintosijoista.

”Joukkueella oli kokonaisuudessa tosi hyvä Tour. Tästä voi lähteä todella positiivisin mielin valmistautumaan olympialaisiin”, Teemu Pasanen totesi.

Pekingin talviolympialaiset järjestetään helmikuussa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut