Iivo Niskanen putosi norjalaishirmun vedosta mutta nousi Tourin kokonaiskilpailussa kolmanneksi: ”Laskujohteinen suoritus” - Urheilu - Satakunnan Kansa

Iivo Niskanen putosi norjalaishirmun vedosta mutta nousi Tourin kokonaiskilpailussa kolmanneksi: ”Laskujohteinen suoritus”

Norjan hurjakuntoinen Johannes Høsflot Klæbo hyydytti Niskasen, joka jaksoi kiertueen viimeistä edellisessä osakilpailussa toiseksi.

Iivo Niskanen voitti mc-kauden avauskilpailunsa Rukalla marraskuussa 2021.

3.1. 17:29

Iivo Niskanen kohensi asemiaan Tour de Skin kokonaiskilpailussa, kun kiertueen viimeistä edellinen osakilpailu hiihdettiin maanantaina Italian Val di Fiemmessä.

Niskanen sijoittui 15 kilometrin (p) yhteislähdössä toiseksi kamppailtuaan 11 kilometriin asti kiertuetta johtavan Norjan Johannes Høsflot Klæbon kanssa.

Sitten hirmukuntoinen Klæbo karkasi nousussa Niskaselta, joka sai pidettyä neljän miehen takaa-ajoryhmän takanaan.

Niskanen nousi kokonaiskilpailussa kuudennelta sijalta kolmanneksi. Eroa johdossa olevaan Klæboon on kaksi minuuttia ja 49 sekuntia. Toisena on kaksi edellistä Touria voittanut Venäjän Aleksandr Bolšunov, joka on kaksi minuuttia kärjestä.

Niskanen myönsi V Sport + Suomi -kanavan tv-haastattelussa, että Klæbo oli ”yksinkertaisesti vain parempi”.

”Itsellä oli sellainen laskujohteinen suoritus. Tuli ehkä pieni taktinen kömmähdys. Lähdin vetämään sen verran ajoissa, että pääsin kirimaaliin. Porukka hajosi siinä, ja tein vähän turhaan Johannekselle töitä siinä edessä. Seuraavalla kiekalla oli hankaluuksia omalla vahvuusalueellakin, enkä pystynyt enää tulemaan mukana. Tuli liian hanakasti iskettyä siihen väliin”, Niskanen sanoi.

Niskanen on hiihtänyt Alpe Cermisin loppunousun vain kerran, mutta silloin hän kärsi nivuskrampista. Niskanen on hiihtäjäksi isokokoinen, ja loppunousussa ovat yleensä menestyneet parhaiten kevytrakenteiset menijät.

”Eiköhän se pidä kuitenkin lähteä kipuamaan. Ei tule olemaan meikäläisen jaloille helppoa. Pitkät ja voimattomat jalat. Koetetaan nostaa niitä vuorotellen toisensa eteen, että pääsee mäen päälle”, Niskanen sanoi.

Toinen sija on Niskasen uran paras maailmancupin yhteislähdöissä. Kaikki seitsemän voittoaan hän on saavuttanut väliaikalähdöllä.

Niskanen siirtyi kilpailussa vetohommiin 6,5 kilometrin kohdalla ja nappasi 8,5 kilometri kohdalla olleessa kirimaalissa 12 bonussekuntia. Siitä Niskanen jatkoi vetoa, ja vain Klæbo pysyi perässä.

Kun matkaa oli jäljellä noin neljä kilometriä, norjalainen jätti Niskasen tasaisella vedolla radan pisimmässä nousussa.

Tämä oli yksi sprinttihirmuna tunnetun Klæbon parhaita suorituksia maailmancupin normaalimatkoilla.

Tämä oli hänelle jo neljäs voitto tällä Tourilla. Kansainvälisen hiihtoliiton tilastojen mukaan 25-vuotiaalla Klæbolla on nyt 46 osakilpailuvoittoa, ja sillä määrällä hän sivuaa maanmiehensä Bjørn Dæhlien ennätystä.

Perttu Hyvärinen venyi parhaaseen mc-suoritukseensa pitkään aikaan ja sijoittui 11:nneksi.

”Ai että tuntuu hyvälle hiihtää pitkästä aikaa hyvin. Tosi onnistunut kisa. Päätin lähteä pitämään miestä ahtaalla ja katsoa, olenko niin huonossa kunnossa mitä tulokset ovat olleet. Tosi hyvä tulos ja lämmittää mieltä suuresti”, Hyvärinen sanoi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut