Kerttu Niskanen rikkoi rajojaan hiihtokiertueen avauksessa Sveitsissä - Urheilu - Satakunnan Kansa

Kerttu Niskanen rikkoi rajojaan hiihtokiertueen avauksessa Sveitsissä

Niskanen hiihti yllättäen välieriin vapaan hiihtotavan sprintissä: "Tästä on hyvä jatkaa Touria".

28.12.2021 19:39

STT, Lenzerheide/Helsinki

Kerttu Niskanen sai odottamattoman mainion alun maastohiihdon Tour de Ski -kiertueelle, sillä hän hiihti Sveitsin Lenzerheiden sprinttikilpailussa kymmenenneksi.

Vapaan hiihtotavan sprintti ei kuulu 33-vuotiaan Niskasen bravuurimatkoihin, mutta tiistaihin osui vahva hiihtopäivä.

”Vapaan sprintti. Pidin sitä huonoimpana matkana tälle Tourille lähdettäessä”, 33-vuotias Niskanen kommentoi Hiihtoliiton ääninauhalla.

Kymmenes sija on hänen uransa paras maailmancupin vapaan hiihtotavan sprinteissä.

Niskanen ei ole muutenkaan enää viime vuosina ollut sprintin välierien vakiovieras. Edellisen kerran hän oli välierissä eli 12 parhaan joukossa maailmancupin sprintissä maaliskuussa 2014, kun hän oli yhdeksäs Norjan Drammenissa perinteisellä hiihtotavalla.

Parhaimmillaan hän on ollut cupin sprintissä kolmas, Tukholman kuninkaanlinnan ympäri kiertäneellä ladulla maaliskuussa 2013. Silloinkin hiihtotapa oli perinteinen.

”Tästä on hyvä jatkaa Touria. Innolla odotan huomista. Kelistä ei vielä tiedä, mutta toivotaan, että urheilijat ja huolto onnistuvat”, Niskanen sanoi.

Hän pääsee keskiviikkona laduille, joilla avasi voittotilinsä maailmancupissa vuoden 2014 tammikuun alussa. Silloin Lenzerheiden perinteisen hiihtotavan 10 kilometrin kisa hiihdettiin yhteislähtönä, mutta tällä kertaa se kilpaillaan väliaikalähtönä.

Niskasella on uraltaan kaksi cupin osakilpailuvoittoa, kummatkin perinteisen hiihtotavan kympiltä. Uran toinen voitto heltisi Italian Cognessa helmikuussa 2019, juuri ennen Seefeldin MM-hiihtoja.

"Mitään ei ole hävitty"

Kerttu Niskasen lisäksi pudotushiihtoihin ylsivät suomalaisista Krista Pärmäkoski (18:s), Lauri Vuorinen (22:s) ja Anne Kyllönen (23:s). Pärmäkoski korosti sprintin asemaa kuuden kilpailun kiertuerupeamassa.

”Nyt on Tour aloitettu, eikä mitään ole hävitty”, Pärmäkoski sanoi Hiihtoliiton ääninauhalla.

Toisin kävi alkukaudella kaksi kisaa voittaneelle Ruotsin Frida Karlssonille, sillä hän jäi aika-ajossa 34:nneksi. Naisten sprintti oli ruotsalaisittain sikälikin poikkeuksellinen, ettei yksikään länsinaapurin hiihtäjä ollut kolmen parhaan joukossa. Alkukautta hallinnut Maja Dahlqvist ei ole kiertueella mukana, ja rivistä puuttuvat myös Jonna Sundling ja Linn Svahn.

Kiertueen avausvoittoihin hiihtivät kärkisijoilta tutut nimet. Naisten kiertueen viime kauden kokonaisvoittaja, Yhdysvaltain Jessie Diggins kiri voittoon, ja miesten ykkönen oli maailmancupia johtava norjalainen Johannes Hösflot Kläbo.

Suomalaisista sprintin erikoismies, olympiavalintansa jo varmistanut Lauri Vuorinen pettyi vauhtiinsa.

”Aika iso pettymys tuo lopputulos on. Kun tultiin loppusuoralle, olin toisaalta pelissä mukana, mutta kaistat olivat tukossa”, Vuorinen kommentoi Hiihtoliiton ääninauhalla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut