Leijonien mahtialku kantoi loppuun asti, Kanada kaatui Moskovan päiväpelissä Jere Karjalaisen kahdella maalilla - Urheilu - Satakunnan Kansa

Leijonien mahtialku kantoi loppuun asti, Kanada kaatui Moskovan päiväpelissä Jere Karjalaisen kahdella maalilla

Suomi sai hyvän startin varhaisen kiekkopäivän kohtaamisessa.

Kanadan Reese Scarlett väänsi Sakari Mannisen kanssa Moskovan turnauksen kohtaamisessa.

18.12.2021 15:01

Leijonat sai mahtistartin Kanadaa vastaan Moskovan EHT-turnauksessa, kun Jere Karjalainen ohjasi kaksi maalia.

Kolmannessa erässä ropisi lisää, kun Markus Granlund ja Markus Nenonen tekivät maalin mieheen ja Suomi voitti 4–1.

Ottelukello ehti rullata hädin tuskin vajaat viisi minuuttia, kun Karjalaisen tarkat ohjaukset olivat tuottaneet 2–0-johdon Leijonille.

Landon Ferraro kavensi kovalla laukauksellaan toisen erän puolivälissä 2–1:een, mutta sen lähemmäksi Kanada ei päässyt.

Granlund teki maalinsa maltillisesti läpiajosta laukomalla Justin Poggen längistä. Nenonen laukoi omalta puolustusalueelta kiekon Kanadan tyhjään maaliin.

”Se oli aika perusjuttu, mitä olen tehnyt”, Granlund sanoi ratkaisustaan laukoa jalkojen välistä, ”mutta aina täytyy katsoa myös, mitä maalivahti tekee.”

Granlund pelasi maajoukkueessa edellisen kerran ennen Moskovan turnausta viisi vuotta sitten. Hän oli tyrkyllä MM-turnaukseen, mutta ei lopulta mahtunut mukaan.

”Kiva pukea Leijona-paita päälle”, Granlund sanoi, muttei ole vielä miettinyt mahdollista olympialaisiin osallistumista, jos NHL päättää jäädä pois. ”Totta kai se on kiinnostavaa.”

Koronavirus leviää NHL:ssä hurjalla vauhdilla, otteluja peruuntuu ja pelaajia sairastuu ja joutuu karanteeniin.

Jos NHL päättää 10. tammikuuta mennessä tai jopa sen jälkeen vetäytyä Pekingin olympialaisista, valitaan pelaajat pääasiassa Euroopan puolelta. Silloin Granlund työntäisi vahvasti jalan olympiakoneen oven rakoon.

Suomen maalilla Christian Heljanko pelasi ensimmäisen A-maaottelunsa ja otti maukkaan niskalenkin kanadalaisista. Hyvä peli häneltä.

Päävalmentaja Jukka Jalonen kehui Leijonien ensimmäistä erää, mutta toisessa osat vaihtuivat. ”Kolmas oli taas hyvä meiltä”, Jalonen sanoi Discoveryn kenttähaastattelussa.

Ensimmäisessä maalissa Anton Levtchi voitti aloituksen, Valtteri Kemiläinen antoi laukaukselleen vauhtia ja Karjalainen käänsi kiekon suunnan maalivahdin jalkojen välistä verkkoon.

Karjalaisen ensimmäinen maali tuli ajassa 31 sekuntia. Toinen osuma noudatti melkein samaa kaavaa: Kemiläinen laukoi ja tutun oloinen ohjaus. Kello pysähtyi aikaan 4.32.

Moskovan ottelu alkoi paikallista aikaa kello 11:ltä, joka tunnetaan harvemmin kiekkopelien alkamisaikana, mutta Leijonien pelistä ja tiukasta ohjelmasta ei varhaista starttia nähnyt.

Suomi pelasi Tšekkiä vastaan torstai-iltana Prahassa ja matkusti yötä myöten Moskovaan. Tähän peilaten lauantain kamppailu vyöryi päälle nopeasti, mutta hyvällä vauhdilla ja asenteella joukkue tuli peliin.

Kanada on harvinainen, mutta ei sentään täysin uusi, vieras Moskovan turnauksessa, joka tunnettiin ennen nimellä Izvestija. Kanada jopa voitti silloisen Izvestija-turnauksen kaudella 1987–1988.

Joinakin vuosina mukana on ollut Kanada ja joskus jopa kanadalainen seurajoukkue, kuten kaudella 1977–78, kun Matti Hagman pelasi Suomea vastaan Quebecin WHA-joukkueen mukana.

Kanada osallistuu Moskovan turnaukseen Euroopassa pelaavilla kiekkoilijoilla. Joukkue hyvin kaukana Kanadan parhaasta mahdollisesta ryhmästä, mutta silti hyvinkin laadukas.

Suomea vastaan pelanneessa Kanadan maajoukkueessa kiekkoili 14 pelaajaa KHL:stä. Loput pelasivat Euroopan eri liigoissa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut