Valioliiga, NHL ja NFL elävät jälleen koronapainajaista, ja se kertoo pandemian etenemisvauhdista - Urheilu - Satakunnan Kansa

Valioliiga, NHL ja NFL elävät jälleen koronapainajaista, ja se kertoo pandemian etenemisvauhdista

Koronasta kärsivien sarjojen kannalta pahinta on, että niillä ei ole oikeastaan itsellään ratkaisun avaimia, kirjoittaa Ari Virtanen.

Watfordin ja Burnleyn Valioliiga-ottelu peruttiin kolmen tunnin varoajalla keskiviikkona.

16.12.2021 14:26

Calgary Flamesilla kuusitoista henkilöä koronaprotokollan piirissä. Real Madridin tähtipelaaja Luka Modrić ja Marcelo ovat saaneet koronatartunnan. Watfordin ja Burnleyn Valioliiga-ottelu peruttiin kolmen tunnin varoajalla keskiviikkona.

Leicester yritti saada ottelusiirtoa seitsemän pelaajan koronavirustartunnan takia. Manchester Unitedissa on parikymmentä koronavirustartuntaa. NFL:ssä 94 pelaajalla tartunta.

Siinä kattaus parin viime päivän koronapitoisista urheilu-uutisista. Se on ehkä esimakua siitä, mitä on luvassa omikron-variantin kanssa.

Urheilu on peili muulle yhteiskunnalle. Juuri nyt näkymä on selkeä mutta karmea.

Koronaviruspandemia runtelee taas huippu-urheilua, ja ottelusiirtoja tulee päivästä ja toiseen.

Uhkana ovat myös taloudelliset tappiot, jos tv-yhtiöt vaativat korvauksia. Yksilötasolla urheilijoiden urat voivat pahimmillaan olla vaakalaudalla, jos koronaan sairastuu vakavasti.

Pandemian aikana on huomattu, että Suomi seuraa muiden maiden kehitystä viiveellä. Kotimaisessa jääkiekossa koronavirus on luikerrellut loppusyksyllä Liigassa ainakin Rauman Lukon, Mikkelin Jukurien ja Porin Ässien joukkueisiin sekä KHL-joukkue Jokerien pukukoppiin.

Vielä tilanne ei ole niin paha kuin suuremmissa sarjoissa, mutta muistakaa viive.

Juuri nyt koronatilanne esimerkiksi jääkiekon NHL-liigassa ja jalkapallon Englannin Valioliigassa ovat uhkaavalla tolalla. The Hockey Newsin mukaan keskiviikkona koronavirustoimenpiteiden kohteena oli NHL:ssä 31 pelaajaa.

Valioliigassa puolestaan 42 työntekijää, pelaajia tai muuta henkilökuntaa, oli saanut viikon sisällä koronavirustartunnan. Koronasta ovat kärsineet viime viikon aikana Manchester United, Tottenham, Brighton, Leicester, Norwich, Aston Villa ja Watford eli kolmasosa joukkueista.

Valioliiga ohjeisti seurojaan noudattamaan jälleen ”hätätilatoimenpiteitä”. Maskipakko sisätiloissa ja jatkuvaa testaamista totta kai.

The Hockey News -lehden mukaan NHL yrittää saada joulutauon aikana tilanteen paremmin haltuun. Liiga on lähettänyt joukkueille muistion, jossa kehotetaan pelaajia ja henkilökuntaa välttämään yleisötapahtumia tauon aikana.

Kun ottelusiirrot kasautuvat, tulee siitä pinosta yksi syy lisää NHL:lle vetäytyä olympialaisista. Entuudestaan ongelmana oli tartuntariski olympialaisissa ja mahdolliset karanteenit.

Sarjojen kannalta pahinta on, että niillä ei ole oikeastaan itsellään ratkaisun avaimia. Kaikki riippuu pitkälti siitä, miten epidemiat ympäröivissä yhteiskunnissa saadaan aisoihin.

Mitä urheilu voi vielä tehdä? Urheilijat ja seurat voivat ainakin olla esimerkkeinä, patistaa ihmisiä toimimaan terveysviranomaisten ohjeiden mukaisesti ja ottamaan rokotuksia. Kuten Liverpoolin päävalmentaja Jürgen Klopp sanoi, rokotuksissa on kyse uskollisuudesta, solidaarisuudesta ja yhteenkuuluvuudesta.

Esimerkiksi Helsingissä on pormestari Juhana Vartiaisen mukaan 75 000 yli 12-vuotiasta, jotka eivät ole hakeneet rokotusta. Se on aivan liian suuri luku.

Sarjojen keskeytyminen ja otteluiden siirtyminen on lopulta murheista pienimpiä, jos tartuntojen kasvu jatkuu jyrkässä nousukulmassa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut