Matti Heikkinen voisi tarjota Ristomatti Hakolalle vertaistukea – löysi odotettua nopeammin huippukunnon ikävän loukkaantumisen jälkeen - Urheilu - Satakunnan Kansa

Matti Heikkinen voisi tarjota Ristomatti Hakolalle vertaistukea – löysi odotettua nopeammin huippukunnon ikävän loukkaantumisen jälkeen

Matti Heikkisen mielestä 3–4 viikon tauko hapenottoa kuormittavasta harjoittelusta ei haittaa mitään. Ennen alaselän murtuman löytymistä Heikkinen joutui kävelemään vuoristoleirillä kipujen takia alamäkeä takaperin.

Matti Heikkinen muistelee kautta 2015–2016. Hän toipui loukkaantumisen jälkeen mainioon vireeseen. Heikkisen kokemuksista Kankaanpään mestarihiihtäjä Ristomatti Hakolakin voi ammentaa voimaa.

5.12.2021 14:44

Suomalaisen hiihdon suuri kysymysmerkki on tällä hetkellä se, ehtiikö viime talven MM-mitalisti Ristomatti Hakola toipua täyteen iskuun helmikuun olympialaisiin.

Jos Rukalla tapahtuneessa pahassa kaatumisessa kaksi kylkiluun murtumaa saanut Jämin Jänteen mies kaipaa kuntoutumiseen vertaistukea, yksi entinen lähikollega on pätevä ehdokas sitä antamaan.

Lue lisää: Hakola ja lääkäri vakuuttavat: Kausi ei ole ohi – ”Eikö se Petra Majdic voittanut kylkiluu rikki olympiamitalin?”

Lue lisää: Ristomatti Hakola pyöräilee ja kävelee aluksi sisällä ja varoo hengästymistä

Ristomatti Hakola koki kovia viime viikonloppuna Rukan maailmancupissa, kun hän ajautui kovassa vauhdissa ulos ladulta.

Vuonna 2019 hienon uransa opettanut Matti Heikkinen oli kuusi vuotta sitten vastaavassa tilanteessa kuin Hakola nyt.

Toki kaudella 2015–2016 ei ollut arvokisoja, mutta Heikkinen toipui syys–lokakuun vaihteessa todetusta ristiluun rasitusmurtumasta odotettua nopeammin, ja siitä kaudesta tuli yksi hänen uransa parhaista.

Vuonna 2019 hiihtouransa lopettanut Matti Heikkinen työskentelee muun muassa rautateitä, moottoriteitä ja siltoja rakentavan GRK Infran markkinointi- ja viestintäjohtajana.

Näiltä pohjilta Heikkinen on eräänlaisen kokemusasiantuntija, miten pahaan kohtaan kaudesta tulleesta harjoittelukatkoksesta toivutaan huippuvireeseen.

”Tästä tuli mieleen kaksi sanontaa. Ensimmäinen on se, että luu luutuu kuudessa viikossa. Kun harjoituskausi alkoi keväällä, käytin sellaista teesiä, että kuudessa viikossa kuntoon. Kun kyseessä on lahjakas ammattiurheilija, kuudessa viikossa voi tehdä ihmeitä”, Heikkinen sanoo.

Kun katsotaan kalenteria, Hakolan loukkaantumisesta olympialaisten alkuun on aikaa kymmenen viikkoa. Hakolan pääkilpailuista ensimmäiseen (15 kilometriä) on aikaa vielä viikko lisää.

”Kun niitä 6+6:ta viikkoa peilaa tähän, onneksi lääkärit sanoivat, että luutuminen tapahtuu 4–6 viikossa. Rukalla oli viimeinen hetki, jolloin Ristomatin kannatti tuo kaatuminen suorittaa, koska muuten olisi tullut kiire”, Heikkinen sanoo.

Heikkinen laskee, että Hakolan kohdalla luutuminen on tapahtunut tammikuun ensimmäisellä viikolla.

”Siitä pääsee vielä hyvin rakentamaan tehokkaan projektin. Ristomatillakin alkaa olla taustalla vuosikymmen hyvin tehtyä työtä. Lisäksi hän näytti hyviä nousukunnon merkkejä, joten kyllä se kunto on siellä rakennettu. Ei se mihinkään tuossa katoa.”

Omalta kohdaltaan Heikkinen muistaa hyvin, kuinka hän harjoitteli Saksan Ruhpoldingissa pidetyn maajoukkueleirin läpi kovien kipujen kanssa, ennen kuin ristiluun rasitusmurtuma diagnosoitiin.

”En voinut silloin kävellä askeltakaan normaalisti, mutta pystyin hiihtämään rullilla. Vahvoilla kipulääkkeillä taitoin pahimman terän pois. Luulin, että se oli alaselän välilevyperäistä oireilua, mutta eihän se sitä ollut.”

Heikkinen kertoo leirillä tapahtuneesta ikimuistoisesta seikkailusta. Kun juoksu ei onnistunut, Heikkinen päätti tehdä kävellen ylämäkilenkin, koska ylämäkeen kävellen kipu pysyi siedettävänä.

Määränpäänä oli 1 700 korkeudella oleva hissiasema, josta oli tarkoitus palata hissillä alas. Heikkinen käveli pari tuntia nousureittiä, jossa oli lähes tuhannen metrin korkeusero.

”Kaikki meni muuten hyvin, mutta kovan tuulen takia se hissi olikin kiinni. Ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin tulla jalkaisin alas. Kävely alamäkeen oli kaikista karmeinta. Tulin takaperin ja kaikilla mahdollisilla keinoilla sieltä alas. Siihen reissuun meni aikaa melkein neljä tuntia.”

Magneettikuvat Heikkisen selästä otettiin vasta leirin jälkeen. Aluksi puhuttiin kolmen kuukauden kuntoutuksesta.

Matti Heikkinen vauhdissa Lahden maailman-cupkisassa helmikuun lopussa 2016.

Kuntoutus alkoi parin viikon totaalilevon jälkeen ”epämukavuusalueella” tapahtuneella vesijuoksulla. Suksille Heikkinen siirtyi jo puolentoista kuukauden päästä diagnoosista.

Kilpailukauden hän aloitti kymmenen viikkoa diagnoosin jälkeen suoraan maailmancupissa ja ylsi Sveitsin Davosissa kovassa 30 kilometrin (v) väliaikalähdössä 11:nneksi.

Heikkinen muistuttaa, että ennen pysähdystä hänellä oli takana kaikkien aikojen kovin harjoituskausi.

”Sen takia 3–4 viikon tauko hapenottoa kuormittavasta harjoittelusta ei haitannut mitään. Siinä mielessä katson ihan hyvillä mielin Ristomatin aikataulua. Kuntoutuminen olympialaisiin on mahdollinen, kunhan malttaa tämän alkuvaiheen, että luutuminen menee hyvin. Se vaatii pääkopalta sellaista kylmänviileyttä.”

Heikkinen uskoo, että Hakolalle riittää tammikuun puolivälin jälkeen 2–3 kovaa tehoharjoitusta, että huippuvire alkaa löytyä.

Kuusi vuotta sitten Heikkinen ei tuoreeltaan kertonut julkisesti, miten hänelle syntyi alaselän rasitusmurtuma. Hän myöntää, että harjoittelu meni osittain liian rajuksi, ja järki ja kontrolli pettivät.

Heikkisen mukaan hänellä oli autotallissa puolapuut ja niitä vasten vatsalauta jyrkässä kulmassa.

”Sidoin jalat kiinni turvavyön pätkällä, otin painoa niskaan ja tein vatsalihasliikkeitä. Kun voimaa tuli lisää, otin isomman painon ja tein enemmän ja kovempaa. Jossain vaiheessa väänsin väärillä kulmilla, ja kaikki paine kohdistui alaselkään”, kertoo Heikkinen.

Heikkisen lisäksi Hakolalla on toinenkin rohkaiseva esimerkki menestyksekkäästä toipumisesta.

Sveitsin Dario Cologna oli loppuvuodesta 2013 koko alkukauden sivussa nilkkaleikkauksen takia. Hän kuntoutui viime tingassa, tuli tuoreena miehenä Sotšin olympialaduille ja voitti kaksi kultaa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut