Kuulantyöntäjä Arttu Kankaan, 28, ura on ohi – opiskelu ja perhe-elämä vaikuttivat päätökseen - Urheilu - Satakunnan Kansa

Kuulantyöntäjä Arttu Kankaan, 28, ura on ohi – opiskelu ja perhe-elämä vaikuttivat päätökseen

Suomen ykköstyöntäjä jättää ringit 28-vuotiaana.

Uransa lopettavan Arttu Kankaan palkintokaapissa on yhdeksän Kalevan kisojen mitalia, joista seitsemän on kultaisia. Hallimestaruuskilpailuista kultamitaleja heltisi kuusi.

1.12.2021 15:24

Suomen kuulantyönnön ykkösmies Arttu Kangas, 28, lopettaa kilpailu-uransa.

”Pitkään tätä mietin. Ratkaisevaa oli halu panostaa opiskeluun ja antaa enemmän aikaa perheelle. Kulunut vuosi on ollut aika hektinen, kun yritin yhdistää urheilua, opiskelua ja perhe-elämää. Aika meni paljolti urheiluun ja muusta jäi paljon uupumaan”, Poliisiammattikorkeakoulussa opiskeleva Kangas sanoo Suomen Urheiluliiton tiedotteessa.

Kangas pukkasi viime kesän parhaaksi tuloksekseen 18,93, voitti SM-kultaa (18,63) Kalevan kisoissa ja oli kahden länsinaapurin jälkeen paras suomalainen (18,78) myös perinteikkäässä Ruotsi–Suomi-maaottelussa

Kangas pohdiskeli jo Kalevan kisoissa Satakunnan Kansan haastattelussa uransa mahdollista jatkoa.

”Katsotaan sitä syksymmällä. Nyt on vähän vaikea sanoa”, Kangas kertoi elokuussa.

Kangas edusti Kankaanpään seudun Leiskua koko uransa. Valmentajina olivat oma isä Jarmo Kangas, ex-mestari Matti Yrjölä ja Mika Halvari, jonka valmennuksessa hän ehti olla kolme vuotta ennen kuin palasi isänsä valmennukseen.

Omaa uraansa Kangas miettii lämmöllä. Vitriinistä löytyy yhdeksän Kalevan kisojen mitalia, joista seitsemän kultaista.

Hallimestaruuskilpailuista kultamitaleja lohkesi kuusi.

”Silloin kun aloitin, en olisi uskonut, että tällaisia juttuja saavuttaisin. Luonnollisesti tavoitteet kasvavat matkalla, kun kehittyy urheilijana. Ihan kaikkea en saavuttanut, mitä sitten tavoittelin. Mutta pidemmälle pääsin, kuin aloittaessani koskaan ajattelin.”

Kangas työnsi ulkoradoilla parhaimmillaan 20,30 ja hallissa 20,18.

”Treenaamista olen muuten jatkanut, mutta kuulaan en ole tänä syksynä koskenut. Tämä oli ensimmäinen kerta minulle, kun mietin syksyllä uran jatkoa. En löytänyt sellaista motivaatiota jatkaa, kuin muina syksyinä. Se edesauttoi päätöstä”, Kangas kertoo.

Kangas oli urallaan tuttu näky myös arvokisoissa. EM-edustuksia kertyi miesten tasolla viisi, kun mukaan lasketaan ulkona ja hallissa työnnetyt kilpailut. Alle 20-vuotiaiden EM-tasolla Kangas oli neljäs ja alle 23-vuotiaiden EM-ringissä parhaimmillaan seitsemäs. Ruotsi-ottelun voittoa Kangas tuuletti kolmesti.

SUL:n tiedotteessa Kangas miettii myös lajinsa tulevaisuutta.

”Minusta siellä on hyviä tyyppejä, kuten Arttu Korkeasalo, Eero Ahola ja kumppanit. Odottelen sieltä seuraavaa 20 metrin työntäjää. Heillä on siihen mahdollisuudet ja pidemmällekin.”

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut