Ristomatti Hakola pyöräilee ja kävelee aluksi sisällä ja varoo hengästymistä - Urheilu - Satakunnan Kansa

Ristomatti Hakola pyöräilee ja kävelee aluksi sisällä ja varoo hengästymistä

Hiihtäjä yrittää pitää mielialan korkealla, vaikka kaksi kylkiluuta murtui Rukan maailmancupissa.

Ristomatti Hakola poistui kylkeään pidellen lauantaina Rukan kilpaladulta.

30.11.2021 19:28

Jämin Jänteen hiihtäjä Ristomatti Hakola on tyytyväinen, että selvisi lauantaisesta kaatumisestaan kahden kylkiluun murtumisella. Kovavauhtisesta laskusta voisi saada ainekset jopa muistokirjoitukseen.

”Selvisin hengissä. Paljon pahemminkin olisi voinut käydä kuin miten kävi”, Hakola painotti tiistaina STT:lle.

Pääkaupunkiseudulla pääsee muutamissa paikoissa jo hiihtämään tykkilumiladuilla, mutta Kauniaisissa asuva Hakola ei pidä kiirettä ladulle.

”Teen oireiden mukaan sen mitä pystyn. Aamulla sisäpyöräilin kepeästi. Seuraavaksi ajattelin kokeilla juoksumattoa, mutta kävelemällä tietysti. Hengästyminen tuntuu ikävältä, eikä voi tehdä isoilla tehoilla. Nukkuma-asennon löytäminen on ollut vaikeaa, mutta ei tämä muuten häiritse normaalielämää.”

Sisäpyöräily tarkoittaa käytännössä sitä, että maantiepyörä kiinnitetään niin sanottuun traineriin

Sisällä liikkumiseen on selvä syy. Ulkona liukastumisriski kasvaa, mutta toisaalta Hakola tuntee myös kodin vaarat. Kesällä hän kolhi varpaansa sohvanjalkaan, ja varvas murtui. Harjoituskausi oli vaikea, joten sprinttiviestin MM-hopeamitalistin valmistautuminen olympiakauteen eteni tuskaisesti.

Rukan kisojen aattona hän painotti, ettei uusiin takaiskuihin olisi enää varaa.

”Heti kulman takana oli seuraava”, Hakola naurahti kohtalolleen jälkeenpäin.

Perjantaina hän kolaroi sprintissä. Lauantaina 15 kilometrin perinteisen kilpailussa rysähti kovemmin. Kyljen lisäksi hän sai tällin kasvoihinsa, mutta kylkivamma on se, joka peittää helmikuun olympialaiset hämärään.

”Ainakaan pariin viikkoon en pääse hiihtämään. Sitten kun pääsen, aloitan lähiladulla ja jatkan myöhemmin Vuokattiin. Siellä olen ennenkin päässyt kuntoon.”

Paluu kilpaladuille tapahtuu aikanaan, mutta sitä ei tiedä kukaan, ehtiikö Hakola olympiakuntoon helmikuuksi.

”Huippu-urheilussa ei viitsisi paljon antaa tasoitusta, mutta sain tällaiset kortit, eikä harmittelu auta. Yritän pitää mielialan korkealla. Pekingin olympialaiset ovat urani tärkeimmät kisat, mutta jos en pääse sinne, niin sitten en pääse. Se on elämää.”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut