Kolumni: Mikko Esko oli odottamassa, kun italialaisseuran yksityiskone harhaili Varkauden liepeillä - Urheilu - Satakunnan Kansa

Mikko Esko oli odottamassa, kun legendaarisen italialaisseuran yksityiskone harhaili Varkauden liepeillä

Lentopallossa ei voi muurata omaa päätä umpeen jalkapallon tapaan ja odottaa yhden vastaiskun paikkaa, Jari Perkiö kirjoittaa.

9.11. 20:12

Suomalaista lentopalloyleisöä on hemmoteltu aiemminkin italialaisten suurseurojen ja kansainvälisten huippupelaajien vierailuilla.

Nämä olivat huikeita elämyksiä varsinkin takavuosina, koska tähdet olivat kaukaisia ja mystisiä hahmoja. Heitä ei nähnyt edes television välityksellä kuin joskus arvoturnausten aikana. Aina ei silloinkaan.

Niinpä kuumimpiin nimiin suhtauduttiin livetilanteissa kuin ulkoavaruudesta ilmestyneisiin jumalolentoihin.

Nyt suurimmat sankarit ovat tuttuja television ja ennen kaikkea netin ansiosta. Lajin ystävät tietävät heistä nimen ohella myös pelaamiseen liittyviä asioita.

Siitä huolimatta Modenan kattama pöytä panee haukkomaan henkeä. Kun tarjoilun herkkupaloiksi laitetaan kahden tuoreimman olympiafinaalin ykköstähti (Earvin N’Gapeth ja Bruno Rezende), maailman pelätyin pallontappaja (Nimir Abdel-Aziz) ja luunkova laituri (Yoandy Leal), hiljaiseksi vetää.

Nyt puhutaan lentopallomaailman absoluuttisista kärkinimistä.

On hämmentävää, kun nämä herrat ilmestyvät Suomeen marraskuun harmauden ja ankeuden keskellä.

Lue lisää: Mistä on kyse? Urheilun todelliset supertähdet saapuvat tiistai-iltana Sastamalaan – Esittelemme maailman nimekkäimmän lentopallojoukkueen kärkihahmot

Kaikki ymmärtävät, että tähtisikermää isännöivän VaLePan voittosauma on erittäin ohut.

Lentopallo on luonteeltaan yksi armottomimmista pallopeleistä. Vahvempi joukkue voittaa lähes aina.

Tämä perustuu siihen, ettei lentopallossa voi muurata omaa päätä umpeen jalkapallon tapaan ja odottaa yhden vastaiskun paikkaa. Tässä lajissa pelin henki on armoton – pitää hyökätä onnistuneesti pallosta toiseen. Tasoero tulee väistämättä esiin.

Siihen nähden Lapin urheiluopistolla nähtiin hämmästyttävä hetki helmikuussa 2003. Reilut 2 000 katsojaa vaipui ekstaasin partaalle, kun Perungan Pojat kaatoi italialaisjätti Maceratan 3–2 CEV-cupin puolivälierässä.

Silloin rovaniemeläisjoukkueen kirkkaimpina tähtinä loistivat hurjilla tehoilla pommittanut hakkuri Ismo Moilanen ja mestarillisesti peliä pyörittänyt Ugis Krastins.

Oli hämmentävää seurata, kun jugoslavialainen olympiavoittaja Ivan Miljkovic kypsyi vaihtopenkille. Maceratan riveissä oli tukku muitakin sen ajan suuruuksia Marco Braccista, Luigi Mastrangelosta ja Wout Wijsmanista lähtien.

PerPon sensaatiovoitto kuuluu ilman muuta suomalaisen seuralentopallon järeimpiin pommeihin.

VaLePan passari Mikko Esko koki eurokliimaksin ensimmäisen kerran jo tammikuussa 2000, kun legendaarinen italialaisseura Sisley Treviso saapui Keski-Savon Paterin vieraaksi.

Varkauden liikuntatalossa säihkyivät muun muassa Dimitri Fomin, Nikola Grbic ja Lorenzo Bernardi, mutta tätä hetkeä piti odottaa suunniteltua pidempään. Yksityiskoneella saapunut joukkue kaarteli aikansa lähiseudun ilmatilassa, koska Varkauden lentoasemaa Joroisissa ei tahtonut löytyä tammikuun pimeydessä.

Vieraat hoitivat homman huippuammattilaisten tavoin, vaikka valmistautuminen oli kaukana optimaalisesta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut