Hiihtojoukkueet eivät ole päässeet tutustumaan Pekingin olympialatuihin - Urheilu - Satakunnan Kansa

Hiekka hiihtäjien riesana olympialaisissa? Pekingin kisojen lumen laatu on yhä arvoitus maajoukkueelle

Suomen huoltoryhmä ja valmentajia pääsee tutustumaan olympialaisten kisapaikkoihin joulukuussa.

Perttu Hyvärinen (vas.) ja Joni Mäki näyttivät perjantaina, millaiset ovat Suomen hiihtojoukkueen alkavan kauden kilpa-asut. Päävalmentaja Teemu Pasanen kertoo, että joukkue leireilee korkealla vielä kauden aikanakin.

29.10. 19:30

Helsinki

Talviolympialaisten alkuun on alle sata päivää, mutta kukaan ei osaa vielä sanoa varmaksi, millaisella lumella kisat Pekingissä oikein käydään.

”Arvailuja on”, tokaisi Suomen hiihtomaajoukkueen päävalmentaja Teemu Pasanen Hiihtoliiton mediapäivässä Helsingissä.

Tilanne on poikkeuksellinen. Yleensä maajoukkueet ovat päässeet ottamaan tuntumaa ja kisaamaankin olympiamaisemissa vähintään vuotta ennen päätapahtumaa. Nyt esikisat peruttiin koronapandemian takia eikä Pekingiin ole ollut muutenkaan asiaa.

Näin ollen lumen laatu on vielä kysymysmerkki. Se taas on aiheuttaa ylimääräistä stressiä huoltojoukoille, urheilijoille ja valmentajille. Lumi vaikuttaa merkittävästi suksien valintaan, kuviointiin ja voiteluun.

Harvinaiset olot

Teemu Pasasen mainitsemien arvailujen mukaan olympialaisissa pitäisi olla kuivaa ja aika kylmää lunta.

Olympialaisten hiihtokisat järjestetään tarkalleen Zhangjiakoussa, joka sijaitsee vajaat kaksisataa kilometriä Pekingistä luoteeseen. Samassa paikassa urheillaan myös muun muassa yhdistetyssä ja ampumahiihdossa.

”Siellä ei välttämättä ole luonnonlunta muualla kuin ladulla. Kun ympärillä on hiekkapitoista maata, tuuli saattaa tuoda hiekkaa ladun pintaan”, Pasanen kertoi.

Pasasen mukaan Zhangjiakoussa on jouduttu putsaamaan latuja hiekasta harjatraktorilla kovan tuulen jälkeen.

Pasanen sanoo, että edessä olevat olympialaisten lumiolot ovat harvinaiset. ”Mutta aika samanlaiset kuin neljä vuotta sitten Pyeongchangissa. Sielläkin oli kylmää ja kuivaa ja samalla lailla oli avointa maata ja aavistuksen tuli hiekkaa laduille.”

Pyeongchangin olympialaisissa Iivo Niskanen hiihti Suomen ainoan kultamitalin 50 kilometrillä ja Krista Pärmäkoski nappasi kolme mitalia. Viime kaudella kumpikaan ei yltänyt kolmen joukkoon maailmancupissa tai MM-kisoissa.

”Iivon viime kausi ei mennyt ihan hänen omien odotustensa mukaisesti. Hän on palannut aavistuksen vanhaan malliin harjoittelussa. Maajoukkueleirit ovat sujuneet hyvin, ja hän on tällä hetkellä hyvässä kunnossa. Hyvältä näyttää”, päävalmentaja sanoo.

Pitkät lenkit

Lumitilanne selkenee, kun Suomen huoltoryhmää ja valmentajia pääsee tutustumaan kisapaikkoihin joulukuussa. Pasanen muistuttaa, että tilanne on sama kaikille, eli muutkaan maat eivät ole päässeet tutustumaan olympialatuihin.

Jotain laduista kuitenkin jo tiedetään. Latuprofiilit ovat olleet pitkään selvillä, ja maajoukkuehiihtäjät ovat voineet harjoitella niitä testimatolla. Mitalit ratkotaan kovilla laduilla, kuten arvokisoissa on tapana.

”Tärkeintä on olla todella kovassa kunnossa, kuten aina”, päävalmentaja sanoi ja hymähti.

Yksi erikoispiirre tulevissa olympialaduissa on. Pasasen mukaan lenkit ovat parisataa metriä ylipitkiä. Kun yhdessä kilpailussa yksi lenkki hiihdetään useampaan kertaa, ylimääräistä matkaa kertyy helposti jopa kilometri. ”Jos on vielä hidas lumi, kisat kestävät vähän kauemmin kuin normaalisti.”

Zhangjiakoun hiihtostadion sijaitsee noin 1 700 metriä merenpinnan yläpuolella. Tähän haasteeseen Suomen joukkue on valmistautunut pitämällä kolme kahden–kolmen viikon mittaista leiriä korkeassa ilmanalassa. Joukkue jää korkean paikan leirille vielä Davosin maailmancupin kisojen yhteydessä joulukuussa ja lisäksi valmistava leiri tehdään korkealla.

Hiihtoliitto teki viime tilikaudelta 400 000 euron voitollisen tuloksen, mikä osaltaan mahdollistaa satsaukset leireihin. ”Siihen on tehty selvä panostus.”

Kauden alku lähestyy

Suomen cup: Hiihtokausi käynnistyy Suomen cupin kisoilla Vuokatissa 6.–7. marraskuuta. Ohjelmassa ovat sprintti ja perinteisen viestit. Suomen cup jatkuu Taivalkoskella 20.–21. marraskuuta.

Maailmancup: Kausi alkaa Rukalla 26.–28. marraskuuta perinteisen sprinteillä, 10/15 kilometrin perinteisen kisoilla ja 10/15 kilometrin vapaan takaa-ajokisoilla.

Olympialaiset: 2.–20. helmikuuta 2022 Pekingissä.

Lue lisää: Markus Vuorelan loukkaantuminen veti Perttu Hyvärisen ja muiden maajoukkuehiihtäjien mielen apeaksi – ”Pistetään kädet ristiin”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut