Helmarit kärsi avaustappionsa MM-karsinnoissa – yksi puolustuksen haparointi toisen jakson alussa maksoi paljon - Urheilu - Satakunnan Kansa

Helmarit kärsi avaustappionsa MM-karsinnoissa – yksi puolustuksen haparointi toisen jakson alussa maksoi paljon

Naisten maajoukkueen paluu Olympiastadionilla oli yksi esimerkki tyttö- ja naisjalkapallon kasvusta Suomessa.

Eveliina Summanen (20) ja Emma Koivisto ahdistelivat ottelun loppuhetkillä Courtney Brosnanin vartioimaa Irlannin maalia. Taustalla Linda Sällström.

26.10.2021 21:08 | Päivitetty 26.10.2021 21:10

Suomi–Irlanti 1–2

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue kärsi avaustappionsa MM-karsinnoissa kahden voitto-ottelun jälkeen. Irlanti otti Helsingissä karsintojen avausvoittonsa, ja se oli sille kova tulos. Suomen MM-haaveille tappio oli paha takaisku.

Suomen päävalmentajan Anna Signeulin mukaan Suomi päästi maalit ehkä liian helposti mutta loi paikkoja riittävästi voittoonkin.

”Kuten sanoin joukkueelleni: on helppoa olla joukkue, kun voittaa. Nyt meidän pitää näyttää luonnetta, kun asiat eivät menneet toivotulla tavalla. Karsinnat eivät ole ohi. Teimme niistä vain hieman vaikeammat meille”, Signeul sanoi.

Suomen naisten A-maajoukkue pääsi tiistaina ensi kertaa kahdeksaan vuoteen pelaamaan Olympiastadionille, ja sai heti hienon tuen taakseen. Tiistain yleisömäärä, 5 271, oli suurin naisten maajoukkueen kotimaaottelussa sitten syyskuun 2009, jolloin Suomi hävisi EM-karsinnoissa Englannille.

Se kertoo siitä, että naisten maajoukkue ja yleisemmin naisten jalkapallo elää Suomessa jonkinlaista nousukautta tänä vuonna saavutetun EM-turnauspaikan siivittämänä.

Palloliiton mukaan tiistain yleisöstä vain kymmenesosa oli tullut paikalle ilmaisilla kumppanilipuilla. Suurin osa yleisöstä oli selvästi nuoria tyttöjä, mikä sekin on hyvä merkki Palloliiton kannalta. Uusia faneja ja pelaajia on kasvamassa eri puolilla Suomea.

Tänä vuonna tyttö- ja naispelaajien määrä ylitti ensi kertaa 35 000 rekisteröidyn pelaajan rajapyykin, ja tällä hetkellä heitä on tiistain lukeman mukaan 36 500.

Nuori yleisö näki valitettavasti Suomen kannalta lähes huonoimman mahdollisen alun pelille ja myöhemmin vielä Suomen huonon reagoinnin toisen jakson alussa. Irlanti meni johtoon vain kymmenen pelatun minuutin jälkeen ja kuittasi toisen jakson alussa Suomen tasoitusmaalin, kun toista jaksoa oli pelattu noin kymmenen minuuttia.

Irlanti pääsi pallonhallintansa avulla vyöryttämään hyökkäyksiä toistuvasti ensimmäisen kymmenen minuutin aikana kohti Suomen rangaistusaluetta. Puolisen tusinaa syöttöä ja keskitystä Suomen puolustus ehti katkoa. Sitten Irlanti sai vapaapotkun läheltä rangaistusalueen rajaa.

Megan Connollyn kierteinen vapaapotku osui ylärimaan ja kimposi siitä maalivahti Tinja-Riikka Korpelan käsien kautta maaliin.

Suomen paras ase viime EM-karsinnoissa ja käynnissä olevissa MM-karsinnoissa ovat olleet nopeat ja suoraviivaiset hyökkäykset tilanteenvaihtojen jälkeen. Kun Irlanti pääsi johtoon, antoi se hyvin vähän mahdollisuuksia Suomelle käyttää sen parasta asettaan. Irlanti jätti viisi tai kuusi pelaajaa selkeästi pallon alle omissa hyökkäyksissään.

Alun jälkeen Irlanti ei päässyt hitailla hyökkäyksillään murtautumaan kovin syvälle, mutta se myös satsasi puolustukseen, mikä ei helpottanut Suomen työtä päästä viimeiselle hyökkäyskolmannekselle pallonriistojen jälkeen.

Irlannin erittäin kokenut ja ansioitunut hollantilainen päävalmentaja Vera Pauw oli ryhmittänyt joukkueensa 5-3-2-ryhmitykseen Suomea vastaan. Irlannin joukkueesta suurin osa pelaa Englannin kovatasoisessa Superliigassa. Suurimpia tähtiä ovat Arsenalin Katie McCabe ja Pohjois-Amerikassa kaksi mestaruutta voittanut North Carolina Couragen keskikenttäpelaaja Denise O’Sullivan.

Anna Signeul luotti jälleen tuttuun avauskokoonpanoon: Tinja-Riikka Korpela; Tuija Hyyrynen, Anna Westerlund, Natalia Kuikka, Emma Koivisto; Adelina Engman, Emmi Alanen, Eveliina Summanen, Ria Öling; Sanni Franssi, Linda Sällström.

Se on kuin lukittu parempia vastustajia vastaan. Ehkä sitten joskus ensi kesän EM-turnauksen jälkeen nähdään merkittävästi muuttunut avauskokoonpano. Ainakin siihen asti Signeul uskoo luottopelaajiinsa.

Suomen hyökkäysten ongelmana oli, että joukkue eteni liikaakin kuin raiteilla kohti hyökkäysalueen viimeistä kolmannesta. Erikoistilanteilla Suomi pääsi lähimmäksi maalintekoa avausjaksolla. Linda Sällström ja Natalia Kuikka puskivat kuitenkin ohi maalin vapaa- ja kulmapotkuista.

Kun toista jaksoa oli pelattu muutama minuutti, loukkaantui Irlannin tähtipelaaja Katie McCabe Siitä tuli käännekohta.

Kun peli jatkui, puhkoi Suomi näyttävällä hyökkäyksellä Irlannin puolustuksen. Toppari Anna Westerlund pelasi laitapakki Tuija Hyyryselle, joka jatkoi Adelina Engmanille. Engman leikkasi keskelle samaan aikaan, kun Hyyrynen juoksi linjan taakse. Sieltä Juventuksen laitapuolustaja Hyyrynen syötti takaviistoon Engmanille, joka laukoi pallon suoraan syötöstä maaliin.

Sanni Franssi (vas.) ja Emma Koivisto (oik.) riemuitsivat Adelina Engmanin tekemää maalia.

Ilo jäi lyhytaikaiseksi. Neljä minuuttia myöhemmin Irlannin Denise O’Sullivan kuittasi Suomen tasoituksen. Heather Payne ohitti Suomen vasemman laidan puolustajan Emma Koiviston ja keskitti pallon maalille. Tinja-Riikka Korpela haparoi pallon käsistään takatolpalle, jossa O’Sullivan voitti Hyyrysen kaksinkamppailussa ja vei Irlannin johtoon.

Viimeiset kymmenet minuutit olivat lähes yhtä maalia, kun Irlanti ryhmittyi tiiviisti pallon alle, ja Suomi pääsi hallitsemaan palloa. Ensimmäistä naisten arvokisapaikkaansa tavoitteleva Irlanti onnistui torjumaan Suomen paineen.

Toppari Kuikan mukaan vastustajalla ei ollut kovin vaarallisia paikkoja.

”Meillä oli paikkoja, joista olisi pitänyt tehdä maaleja. Ainakin tasapelin olisimme ansainneet. Teimme pelin vähän liian vaikeaksi”, Kuikka sanoi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut