Soravuo palautti telinevoimistelijat MM-mitalikantaan 24 vuoden jälkeen: "Jo oli aikakin" - Urheilu - Satakunnan Kansa

Soravuo palautti telinevoimistelijat MM-mitalikantaan 24 vuoden jälkeen: "Jo oli aikakin"

Espoolaisvoimistelija hioi korona-aikana permantosarjansa sellaiseen kuntoon, että pääsi MM-finaaliinkin itsevarmana. Tuloksena oli pronssimitali.

Emil Soravuo on ensimmäinen suomalainen telinevoimistelun MM-mitalisti 24 vuoteen.

23.10. 19:20

Helsinki/Kitakyushu

Emil Soravuo nosti suomalaisen telinevoimistelun 24 vuoden tauon jälkeen MM-kisojen mitalitasolle, kun hän voimisteli permannon pronssimitaleille Japanissa. Espoon Telinetaiturien Soravuo voimisteli lauantaisessa finaalissa viimeisenä ja saalisti kansainvälisten kisojen ennätyspisteensä 14,700.

–  En seurannut finaalissa muiden voimistelijoiden suorituksia, vaan istuskelin kanveesin lähellä lattialla ja mietin omia juttujani. Olin omassa maailmassani ennen suoritusta, Soravuo kertoi STT:lle puhelimitse Kitakyushusta.

Keskittyminen omaan tekemiseen toimi, ja Soravuo sai finaalissa volttisarjat kohdalleen.

Onnistumisen taustalla on vahva harjoituskausi aikana, jolloin koronaviruspandemia on tyhjentänyt kalenterin kilpailuista.

–  Olen hionut sarjaani siihen pisteeseen, että voin joka kerta lähteä kilpailuun ilman pelkoa siitä, että tulisin maahan mahallani tai pepulleni. Voimistelussa on nyt varmuutta, Soravuo kertoi.

–  Voin lähteä tekemään sarjaa rennosti ja nauttia voimistelusta. Ei niin, että olisi hirveä stressi ja tärinä, Soravuo korosti.

Tanskanen edellinen MM-mitalisti

Soravuon saavutuksen arvoa korostaa, että suomalaisten edellinen telinevoimistelun MM-mitali oli Jani Tanskasen rekkikulta vuodelta 1997.

–  Oli jo aikakin, Soravuo kommentoi mitaliaan ja arvosti saavutuksen huomattavasti korkeammalle kuin kesällä 2019 Minskistä hellinneen Euroopan kisojen permantovoiton.

–  Nyt on hyvä fiilis, Soravuo tuumi, mutta myönsi, että saavutus ei ehtinyt upota tajuntaan heti finaalin jälkeen.

EM-tasollakin suomalaisten mitalit ovat olleet viime vuosina harvassa. Tanskasen MM-kullan jälkeen Jari Mönkkönen voimisteli rekillä EM-hopeaa vuonna 1998, ja Tomi Tuuha voitti hypyn EM-kultaa vuonna 2010.

Ennätyspisteet oikeassa paikassa

Voimisteluliiton miesten telinevoimistelun lajipäällikkö Kasper Holopainen arvioi Japanista, että Soravuo voimisteli finaalissa omalla siistillä tasollaan.

–  Uskomaton suoritus finaalin viimeisenä voimistelijana ja tällaiseen paikkaan. Ennätyspisteet osuivat hyvään paikkaan, Holopainen sanoi.

MM-permannolla kultaa voitti Italian Nicola Bartolini 14,800 pisteellä. Hopealle ylsi Japanin Kazuki Minami 14,766 pisteellä.

Soravuo oli kolmas suomalainen, joka voimisteli Japanin MM-kisoissa finaalitasolla. Perjantaina hänen seurakaverinsa Robert Kirmes oli miesten kuusiottelussa 18:s ja isoveli Oskar Kirmes 22:s. Kolmikkoa valmentaa Mati Kirmes.

–  Olemme olleet pandemian aikana etuoikeutettuja, sillä olemme päässeet harjoittelemaan normaalisti koronasta huolimatta. Hyvin on mennyt, ja tulosta tuli, Soravuo kertoi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut