Amnestyn Frank Johansson tyrmää Alan Shearerin riemun Newcastlen uusista saudiarabialaisista omistajista – suomalaisfani kokee myönteistä pöhinää - Urheilu - Satakunnan Kansa

Amnestyn Frank Johansson tyrmää Alan Shearerin riemun Newcastlen uusista saudi­arabialaisista omistajista – suomalaisfani kokee myönteistä pöhinää

Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson on itsekin innokas jalkapallon seuraaja. Tommi Kujanpää on Newcastlen kannattaja. He kertovat, mitä ajatuksia saudiarabialainen omistus herättää.

Newcastlen kannattajat poseerasivat seuran entisen managerin Bobby Robsonin patsaan edessä perjantaina.

8.10. 17:09

Jalkapallon Valioliigassa pelaavan Newcastlen pääomistajaksi tuli torstaina sijoittajaryhmä, jossa suurin omistaja on Saudi-Arabian valtiollinen sijoitusrahasto.

Rahaston puheenjohtajana on Saudi-Arabian kruununprinssi Muhammad bin Salman, ja Newcastlen puheenjohtajaksi on tulossa sijoitusrahaston pääjohtaja Yasir Al-Rumayyan.

Kauppahinnaksi tuli 305 miljoonaa puntaa (noin 360 miljoonaa euroa).

Vaikka Englannin Valioliigan seurojen omistajiksi on aiemminkin tullut ulkomaisia omistajia ja myös muista öljyvaltioista, Saudi-Arabia-taustainen omistaja on herättänyt enemmän puhetta kuin mikään muu aikaisempi.

Ihmisoikeusjärjestöt, etenkin Amnesty International, ovat nostaneet esille Saudi-Arabiaan kohdistuvat ihmisoikeusloukkaussyytökset. Kannattajat ovat korostaneet, että vihdoin päästiin eroon aiemmasta omistajasta Mike Ashleysta.

Amnestyn Britannian osasto on myös kiinnittänyt huomiota siihen, että Valioliigan omistajia ja johtajia koskevat eettiset säännöt ovat puutteellisia.

”Ne eivät sisällä minkäänlaisia mainintoja näiden henkilöiden nuhteettomasta taustasta. Tämä on johtanut siihen, että kuka tahansa, jolla on rahaa, pystyy hankkimaan itselleen jalkapallojoukkueen ja sitä kautta valkopesemään, kuten Muhammad bin Salman tässä tapauksessa, niitä ihmisoikeusloukkauksia, joihin hän henkilökohtaisesti ja hänen johtamansa valtio on syyllistynyt”, kertoo Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson.

Frank Johansson

”Valioliigan pitäisi tiukentaa omia sääntöjään, jotta urheilu olisi eettisesti kestävää.”

Johansson toteaa itsekin olevansa suhteellisen fanaattinen jalkapallon seuraaja. Englantilainen jalkapallo tuli hänelle tutuksi jo 1970-luvulla. Seurannassa on myös useita muita jalkapalloliigoja. Nykyisiä omistajakuvioita hän pitää ongelmallisina.

”Kun haluaa nauttia pelin katsomisesta ja samalla tietää, miten likaista ja häikäilemätöntä siellä taustalla on ja miten paljon rahaa liikkuu ja mistä ne ovat peräisin, se on epämukavaa”, Johansson toteaa.

”Oma reaktioni on ollut se, että keskityn seuraamaan vaikkapa suomalaista ykkösdivisioonan Ekenäs IF:ää, jossa ristiriita ei ole samalla lailla räikeä – tai Union Berlinin kaltaista seuraa, jossa kannattajien ääni kuuluu voimakkaasti ja vastustetaan yltiökaupallisuutta.”

Ihmisoikeustyöntekijänä Johansson toivoo, että urheilu ottaisi ihmisoikeudet enemmän tosissaan.

”Urheilu on suurta kansanhuvia, jota seuraavat miljardit ihmiset ympäri maailmaa. Koska se on massoja viehättävää, juuri sen takia kruununprinssi bin Salmanin kaltaiset ihmiset haluavat profiloitua siihen. Se luo positiivista ja kivaa imagoa, ja samalla unohdetaan [toimittaja ja toisinajattelija] Jamal Khashoggin murha, jonka hän tilasi. Unohdetaan Jemenin kammottava sota, jossa miljoonat ihmiset ovat kuolleet nälkään tai tauteihin, kun Saudi-Arabia pommittaa.”

Johansson kertoo myös tapauksen, joka sattui osumaan juuri samaan päivään, kun Newcastle-kauppa hyväksyttiin.

”YK:n ryhmä on selvittänyt Jemenissä tapahtuvia ihmisoikeusloukkauksia. Ryhmän työ oli katkolla, ja nyt asiantuntijaryhmä äänestettiin nurin. Saudi-Arabian johtama koalitio onnistui tässä ensimmäistä kertaa YK:n ihmisoikeusneuvoston historiassa. Tämä kertoo siitä, mikä Saudi-Arabian todellisuus on.”

Kannattajien iloitsemista omistajan vaihdosta Johansson ei ymmärrä.

"Olen usein miettinyt, olisiko minulla kanttia ja pokkaa sanoa, jos Arsenalin [Johanssonin kannattama seura] ostaisi joku hirmuhallitsija, lopettaisinko kannattamisen. En tiedä, mutta se tuntuisi epämukavalta”, Johansson sanoo.

”Kun Silvio Berlusconi osti AC Milanin, lopetin niiden kannattamisen. Ehkä suhde ei myöskään ollut niin syvä kuin Arsenalin kohdalla.”

Vielä vähemmän Johanssonilta saa ymmärrystä tunnetut entiset Newcastlen pelaajat, kuten Shay Given ja Alan Shearer, jotka ovat riemuinneet uusien omistajien saapumisesta.

”Se on täysin vastuutonta. Se kertoo siitä, että johtavien urheilijoiden joukossa on ihmisiä, joiden moraalinen kompassi näyttää olevan heilurimaisessa liikkeessä. Ikään kuin Newcastlen menestyminen olisi tärkeämpää kuin Saudi-Arabiassa tapahtuvat ihmisoikeusloukkaukset.”

Mitä asiasta ajattelee suomalainen Newcastlen kannattaja?

”Kyseessä on kaksipiippuinen juttu. Olen todella onnellinen siitä, että Mike Ashleystä päästiin vihdoin eroon. Viimeiset 14 vuotta ovat olleet täyttä tuskaa”, sanoo 25 vuotta Newcastlea kannattanut Tommi Kujanpää.

”Ihmisoikeuskysymykset mietityttävät, mutta muuten olen tyytyväinen, että nyt on omistajataho, joka haluaa satsata seuraan, koko yhteisöön ja myös Newcastlen kaupunkiin. Pöhinä on positiivista.”

Kujanpään mielestä uusien omistajien ajatukset seuran kehittämiseksi kuulostavat järkeviltä: treenikeskus kuntoon, stadion nykyaikaistaminen ja myös laadukkaampia pelaajia.

”Mitä itse toivon on se, että manageri lähtee heti vaihtoon. Steve Brucella ei ole mitään annettavaa.”

Steve Bruce on ainakin toistaiseksi Newcastlen manageri.

Kujanpää uskoo, että tämän kauden Valioliigassa vielä ilman voittoa olevaan seuraan tulee jo tammikuussa uusia pelaajia.

”Ihan varmasti joku statement-hankinta tulee. En kuitenkaan odota, että mitään Kylian Mbappéa tai Harry Kanea ostetaan.”

Kujanpää myös nostaa esille sen, että Valioliigan mukaan Saudi-Arabia ei ole valtiona osallisena Newcastlen omistajana.

”Haluaisin uskoa, että näin on, mutta tietysti sitä miettii, onko tämä totuus. Onko vain niin, että jalkapallossa pelkkä raha ratkaisee.”

Lue lisää: Valioliiga hyväksyi Newcastlen myynnin – uusi omistaja herättää vastustusta Amnestyssa

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: