Olympialaisissa nähdään 28 vuoden tauon jälkeen jälleen suomalaisväriä jäätanssissa: ”Oli lottovoittajan olo” - Urheilu - Satakunnan Kansa

Olympialaisissa nähdään 28 vuoden tauon jälkeen jälleen suomalaisväriä jäätanssissa: ”Oli lottovoittajan olo”

Juulia Turkkila ja Matthias Versluis ovat luistelleet viisi vuotta yhdessä. Kaksi kautta meni piloille loukkaantumisen ja pandemian takia.

Matthias Versluis ja Juulia Turkkila harjoituksissa Pirkkolan jäähallissa Helsingissä.

8.10. 14:01

Vuosi 1994 on merkittävä vuosi suomalaisessa jäätanssissa.

Susanna Rahkamo ja Petri Kokko luistelivat neljänneksi talviolympialaisissa Lillehammerissa. Samana vuonna mutta olympiakisojen jälkeen syntyivät Matthias Versluis ja Juulia Turkkila.

Rahkamon ja Kokon jälkeen olympialaisissa ei ole nähty suomalaista jäätanssiparia. Ensi helmikuussa, 28 vuoden tauon jälkeen, Versluis ja Turkkila paikkaavat vihdoin tilanteen, kun he luistelevat olympiajäällä Pekingissä.

Versluis ja Turkkila varmistivat olympiapaikan kaksi viikkoa sitten Oberstdorfissa pidetyissä kansainvälisissä Nebelhorn Trophyssa, jossa jaossa oli neljä paikkaa Pekingiin. Viime kevään MM-kisoissa jäätanssissa jaettiin 19 maapaikkaa.

”Oli lottovoittajan olo. Olimme saaneet treenattua kovaa hyvät pohjat keväällä ja kesällä”, Verluis sanoo.

”Oli itsevarmuutta”, Turkkila jatkaa.

Suomalaispari luisteli ylivoimaisen voiton ennätyspisteillään 181,19. Parempiakin pisteitä pari on saanut arvostelutuomareilta, mutta Kansainvälinen luisteluliitto (ISU) hyväksyy ennätyspisteiksi vain Challenge-kisoissa, gp-kisoissa ja arvokisoissa tehdyt tulokset.

Esimerkiksi SM-kilpailuissa tehdyt pisteet eivät kelpaa ISU:lle. Monessa muussa lajissa, kuten uinnissa ja yleisurheilussa SM-kisoissa tehdyt ennätykset kelpaavat myös kansainvälisesti, mutta taitoluistelu on arvostelulaji.

Jäätanssissa Versluis ja Turkkila löivät hynttyyt yhteen vuonna 2016. Siihen asti kumpikin oli luistellut yksin. Molemmat voittivat Suomen mestaruudet samana vuonna 2014.

Sen jälkeen molempien kehitys pysähtyi. Edessä oli pohdinnan paikka: mitä seuraavaksi?

Luistelijat päättivät kokeilla jäätanssia. Ensimmäinen koeluistelu oli helmikuussa 2016 Pirkkolan jäähallissa Helsingissä.

”Silloin ei tiennyt, mikä raaja on missäkin. Ei olisi siinä vaiheessa uskonut, että jonain päivänä kilpaillaan olympialaisissa. Kahden vuoden jälkeen huomasimme, miten paljon olemme kehittyneet. Usko tulevaan vahvistui”, Turkkila sanoo.

Matthias Versluis ja Julia Turkkila ovat luistelleet yhdessä helmikuusta 2016 alkaen.

Tapaamme samassa paikassa, josta parin tarina alkoi. Vanha jäähalli on purettu ja uusi kahden kaukalon halli avattiin syyskuussa.

Kaukalot hehkuvat uutuuttaan, samoin Versluisin ja Turkkila jäätanssiohjelmat, joita pari hioi kesällä Italiassa valmentajansa Maurizion Margaglion kanssa.

Koreografiat ovat toisen italialaisen Pasquale Camerlengin käsialaa.

Vapaaohjelma on pitkälti sama kuin kaksi vuotta sitten. Se ei ole kulunut käytössä. Kauden 2019 pari piti taukoa, kun Turkkila mursi niskanikamansa Bergamossa harjoituksissa.

Maaliskuussa 2020 harjoitteli MM-kisoihin, jotka peruttiin pandemian takia.

Rytmitanssi uusiutuu vuosittain. Tälle kaudella teemana on street dance, jota pari tulkitsee bluesin ja hiphopin kautta.

”Vapaaohjelmassa ei haluttu liikaa pois omalta mukavuusalueelta. Vanhaa vapaaohjelmaa päästiin näyttämään vain yhdessä kisassa Italiassa. Oli helppo jatkaa samantyylistä. Hiphop on meille uutta, se vaatii enemmän opiskelua”, Turkkila sanoo.

Kitaraa soittavalle Versluisille blues on ennestään tuttua. Tosin hän soittaa enemmän akustista kuin sähkökitaraa.

Tällä kaudella pari on päässyt esittämään ohjelmiaan kahdessa kilpailussa, voittoisassa Oberstdorfissa ja syyskuussa Lombardia Trophyssa Italiassa, jossa he olivat kuudensia (171,23 pistettä).

Viikonloppuna Versluis ja Turkkila kilpailevat Finlandia Trophyssa Espoossa kovatasoisessa seurassa. Mukana on muun muassa vuoden 2018 olympialaisten ranskalaispari Gabriella Papadakis/Guillaume Cizeron.

Pari on myös nelinkertainen maailmanmestari ja viisinkertainen Euroopan mestari jäätanssissa.

Suomalaiset aikovat keskittyä omaan luisteluunsa.

”Vasta kisan jälkeen otetaan oppia muista”, Turkkila sanoo.

Suomen toinen jäätanssipari Finlandia Trophyssa on Yuka Orihara/Juho Pirinen, joka harjoitteli samaan aikaan Pirkkolassa kuin Versluis ja Turkkila.

Nostot ovat osa jäätanssia.

Pirkkolasta on tullut muutenkin taitoluistelijoiden kotihalli. Versluis ja Turkkila maksavat jääajasta omalle seuralleen Helsingin Luistelijoille 700 euroa kuukaudessa. Seura hoitaa vastaavasti jäävaraukset.

”Sponsoreita ei ole isommin. Ilman Taitoluisteluliiton, Olympiakomitean ja opetus- ja kulttuuriministeriön tukea olisi vaikeaa. Ne ovat isossa roolissa”, Turkkila sanoo.

Molemmat jäätanssijat ovat ammattiurheilijoita. Turkkilalla on opiskelupaikka Aalto-yliopistossa kauppakorkeassa. Versluis opiskeli fysioterapiaa, mutta harjoittelun ja opintojen järkevä yhdistäminen osoittautui vaikeaksi.

”Käytännössä treenipäivä on kuin työpäivä. Aloitamme kello 9 ja kotona ollaan kello 16–17”, sanoo Turkkila, jonka opinnot ovat myös tauolla.

Työ- eli treenipäivään mahtuu kaikkea luistelusta balettiin, joogaan ja fysiikkaharjoituksiin.

”Kaikkea ei tietenkään tehdä samaan pötköön, vaan vaihdellaan. Sunnuntaina on vapaata”, Turkkila kertoo treeniviikosta.

Myös matkat ottavat aikansa. Versluis asuu Kauniaisessa ja Turkkila uudella asuinalueella Kruunuvuorenrannassa Helsingissä.

Palataan vielä vuoteen 1994 ja Rahkamoon ja Kokkoon. Miten vertaisitte omaa luisteluanne heihin?

”Äsken puhuimme treeneissä, miten taitavia he olivat nostoissa ja alastuloissa. Miten hennosti voi tulla alas vaikeasta nostosta. Muuten ei kannata lähteä vertaamaan, kun aikakaudet ovat niin erilaisia. Ohjelmiston rakenne, säännöt ja tuomarointi ovat muuttuneet heidän ajastaan”, Turkkila ja Versluis sanovat.

Taitoluisteluliitolla ei ole erikseen kirjattuna kriteereitä olympiavalinnoista, vaan Suomen Olympiakomitea päättää edustajista sillä periaatteella, että paras lähtee.

Naisten yksinluistelussa Jenni Saarinen on varmistanut Suomelle maapaikan olympialaisiin. Saarinen ei kuitenkaan ole itsestään selvä kisoihin lähtijä, vaan kilpailee edustuksesta Suomen ykkösluistelijana pidetyn Emmi Peltosen kanssa.

Valintaa voi entisestään mutkistaa Peltosen loukkaantuminen. Peltonen ei kilpaile Finlandia Trophyssa.

Taitoluistelun Finlandia Trophy perjantaista sunnuntaihin Espoossa. Lähetykset Yle TV2:sta.

Finlandia Trophyn suomalaiset

  • Naisten yksinluistelu: Jenni Saarinen, Linnea Ceder, Laura Karhunen ja Oona Ounasvuori.

  • Miesten yksinluistelu: Valtter Virtanen ja Makar Suntsev. Lyhytohjelma oli torstaina.

  • Pariluistelu: Milania Väänänen/Mihail Akulov. Finlandia Trophyn historian ensimmäinen suomalainen pariluistelupari. Lyhytohjelma oli torstaina.

  • Jäätanssi: Juulia Turkkila/Matthias Versluis ja Yuka Orihara/Juho Pirinen.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: