”Enempää epäonnea ei voi elämässä ollakaan” – uusi dokumentti on paras yritys kertoa Michael Schumacherin voinnista edes jotain - Urheilu - Satakunnan Kansa

”Enempää epäonnea ei voi elämässä ollakaan” – uusi dokumentti on paras yritys kertoa Michael Schumacherin voinnista edes jotain

Netflixin Schumacher-dokumentti on läpileikkaus Schumacherin loistavasta urasta eikä siinä vältellä saksalaisen häikäilemättömyyttä radalla. Siitä puolesta kertoo myös Mika Häkkinen.

Michael Schumacher toi Ferrarille maailmanmestaruuden vuonna 2000.

15.9. 14:45

Vuoden odotetuimpia dokumenttielokuvia on Netflixin Schumacher, joka hiukan alle kahdessa tunnissa kertoo seitsenkertaisen F1-maailmanmestarin Michael Schumacherin urasta ja hiukan myös nykyisyydestä.

Jälkimmäinen on suurin syy suurille odotuksille, sillä Schumacherin voinnista joulukuun 2013 lasketteluonnettomuuden ja aivovamman jälkeen ei ole juuri kerrottu, mutta dokumentissa yksi päähaastateltava on Schumacherin puoliso Corinna Schumacher.

Monet varmasti pettyvät dokumentin viimeiseen kymmeneen minuuttiin, mutta ensimmäisen kerran kerrotaan edes jotain. Tämän enempää ei ehkä ole tarve tietääkään ja kaiken kaikkiaan dokumentti on erittäin sujuvasti etenevä.

Dokumentissa keskitytään kahteen teemaan: Schumacherin nousuun F1:n ykköskuskiksi ja sen jälkeen maailmanmestaruuden tavoitteluun Ferrarille. Rajaus on perusteltu, vaikka paljon jää sen takia poiskin.

Schumacherin nousu F1:n ykköskuskiksi kerrotaan tavallaan Ayrton Sennan kautta. Ensin muistutetaan Sennan olleen paras ja seuraavaksi näytetään vuoden 1992 osakilpailu, jossa Schumacher kolaroi Sennan kanssa. Syyllinen kolariin oli Schumacher, jonka taktiikkaa dokumentissa kuvataan ”kurittomaksi”.

Senna kommentoi heti kisan jälkeen asiaa suoremmin Schumacherille: ”Sinä munasit ja tulin puhumaan sinulle.”

Schumacherin nousu valokeilaan tapahtui Benetton-tallissa, jonka tuolloinen tekninen johtaja Ross Brawn tiivistää asian tömäkästi: ”Tämä t-paitojen valmistaja toi tämän nuoren Saksasta ja päihitti yhtäkkiä kaikki.”

F1:n ykkösnimeksi Schumacher nousi Sennan kuolonkolarin jälkeen vuonna 1994. Dokumentissa muistutetaan, että onnettomuus tapahtui, kun Senna yritti pitää Schumacherin takanaan. Schumacherin syyksi ei sentään sitä laiteta.

Schumacher siirtyi vuonna 1996 Ferrarille eli talliin, jolla oli loistava menneisyys mutta surkea nykyisyys. Vuonna 1997 Schumacherilla oli jo mahdollisuus mestaruuteen, mutta tuupattuaan Jacques Villeneuven auton kylkeen Schumacher hyllytettiin loppukaudeksi.

Schumacher ei millään myöntänyt syyllisyyttään, vaikka hänelle näytettiin tilanne videolta.

– Mielestäni hän ylitti tietyn rajan, Brawn toteaa.

Seuraavana kahtena vuotena Schumacher sai katsella McLaren-tallin Mika Häkkisen takavaloja. Häkkinen esitellään uutena lentävänä suomalaisena, joka ”tiesi saaneensa käsiinsä hirmuisen aseen” eli erittäin nopean auton.

Häkkisen ajotaidolle ei anneta sen kummempaa tunnustusta, mikä ei olisi ollut yhtään pois Schumacherin erinomaisuudesta.

Häkkistä myös haastatellaan dokumentissa, ensin kaksikon kartingajoista ja sitten kamppailuista F1-radalla.

– Hän ei miettinyt sitä, että hän itse tai joku voisi loukkaantua, Häkkinen toteaa.

Samalla dokumentissa korostetaan Schumacherin kahta puolta: häikäilemättömyyttä radalla ja sympaattisuutta radan ulkopuolella.

Lopulta vuonna 2000 Schumacher toi Ferrarille himoitun mestaruuden ja loppu on F1-historiaa.

Kohtalokkaasta lasketteluonnettomuudesta on jo etukäteen kerrottu olennaisimmat asiat eli että Schumacher ”on täällä mutta erilainen” ja että koko lasketteluretki oli jäädä väliin, koska Schumacher pohti laskuvarjohyppäämistä Dubaissa.

– Se oli vain huonoa onnea. Enempää epäonnea ei voi elämässä ollakaan, Corinna Schumacher toteaa kyynelehtien.

Netflix: Schumacher

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: