Parhaita arvokisojaan pelaava Sivula kaipaa Suomelta kärsivällisyyttä – "On jaksettava jauhaa omaa peliä" - Urheilu - Satakunnan Kansa

Parhaita arvokisojaan pelaava Sivula kaipaa Suomelta kärsivällisyyttä – "On jaksettava jauhaa omaa peliä"

Kaksinkertainen maailmanmestari Puola haikailee EM-neljännesvälierässä kotihurmoksen perään.

10.9. 21:59

STT, Tampere/Gdansk

Vastustajat vaihtuvat lentopallon miesten EM-kisoissa, mutta Suomi tapaa lähteä otteluihin miltei poikkeuksetta altavastaajana, vaikka on jo tähän saakka pelannut mainion turnauksen.

Euroopan huipulla hyvätkään otteet eivät paina vertailussa. Lauantain neljännesvälierää isännöi telakkakaupunki Gdanskissa kaksien viime kisojen maailmanmestari Puola.

Puola juhli maailmanmestaruuksia 2014 ja 2018 ja yrittää ensi vuonna Venäjällä toistaa Italian (1990–98) ja Brasilian (2002–10) triplat eli valloittaa kolme MM-titteliä peräjälkeen.

Tämänkertaisissa EM-kisoissa Puola on voittanut alkulohkonsa kaikki viisi ottelua, huipennuksessa lohkofinaalissa kovan Serbian 3–2. Suomi sai viimeksi pari vuotta sitten maaottelussa Puolalta Krakovassa köniinsä 0–3. Vuotta aiemmin Puola oli MM-kisoissa Bulgarian Varnassa parempi erin 3–1.

Tampereella C-lohkon EM-peleissä Suomi pystyi tappioista huolimatta haastamaan maailman huiput Venäjän ja Hollannin tasapäisesti. Se antoi uskoa, Suomen pistenyrkki, kokenut hakkuri Urpo Sivula vakuuttaa.

–  Tiedetään alkulohkosta, että pystytään voittamaan mikä joukkue tahansa, kunhan pidetään pää pystyssä, Sivula perustelee.

Kotihurmosta ei saa säikkyä

Puola tulee lauantain myöhäispelissä avauspallosta lähtien päälle isoa ja kovaa. Vierasjoukkue ei saa säikkyä hurmosta, johon ennakkosuosikki fanaattisen kotiyleisönsä tuella tähtää.

–  Pelipaikka Ergo Arena Gdanskissa on jäätävä paikka pelata. Meidän ei pidä lähteä murjottamaan, vaan nauttia pelaamisesta ja tunnelmasta, Sivula neuvoo.

Jo seitsemännessä EM-turnauksessaan pelaava Sivula korostaa maltin merkitystä. Hävityn pallon jälkeen avautuu aina uusi mahdollisuus.

–  Pitää pelata kärsivällisesti, on jaksettava jauhaa omaa peliä. Ei haittaa, vaikka vastapuolelta joku löisi pari kertaa torjuntamme yli.

Sivula on näyttänyt 33-vuotiaan tyyneydellä esimerkkiä. Takavuosina hänen keskittymisensä saattoi harhailla hyvän suorituksen jälkeen, ja rämäpäinen hakkuri takoi palloa jääräpäisesti vastustajan torjuntaan tai kenttärajojen yli. Nyt hän on pelannut uransa tasapainoisinta lentopalloa.

Puolalla iskuvoimaa

EM-turnauksessa uutterasti puolustanut ja syöttöjä hyvällä prosentilla nostanut Suomi joutuu lauantaina Puolaa vastaan tiukkaan testiin. Puolan joukkueessa on leveyttä, avauskentällisen pelaajia varjostaa vaihdossa liuta kyvykkäitä kirittäjiä.

Puolan raskaan sarjan iskuvoimasta pitävät huolen muun muassa hakkuri Lukasz Kaczmarek sekä yleispelaajan paikalta tulitukea antavat Bartosz Kurek ja Wilfredo Leon. Heistä Leon on mielenkiintoinen tapaus, sillä kuubalaislähtöinen pomppuihme sai Puolan kansalaisuuden muutama vuosi sitten.

Suomen EM-joukkueesta ainoana viime kaudella Puolan liigassa pelasi ykköspassari Eemi Tervaportti (Jastrzebski Wegiel), mutta hän joutui kesken turnauksen sivuun reisivamman vuoksi.

Gdanskissa pelattavissa muissa neljännesvälierissä Tuomas Sammelvuon valmentama Venäjä sai vapaalipun jatkoon Ukrainaa vastaan ja Hollanti pehmittänee Portugalin. Myös Serbia lähtee neljänteen neljännesvälierään ennakkosuosikkina Turkkia vastaan.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: