Triathlonisti Lilja täydentää Tokioon lähtevän paralympiajoukkueen - Urheilu - Satakunnan Kansa

Triathlonisti Lilja täydentää Tokioon lähtevän paralympiajoukkueen

Liisa Lilja liittyy Tokion paraolympiajoukkueeseen.

1.8. 19:01

Helsinki

Maailman antidopingtoimisto WADAn hyväksynnän myötä triathlonin kansainvälinen kattojärjestö World Triathlon on myöntänyt paratriathlonisti Liisa Liljalle takautuvasti erivapauden hänen käyttämäänsä lääkeaineeseen. Näin ollen hänet voidaan valita Suomen joukkueeseen Tokion paralympialaisiin. Suomen Paralympiakomitean hallitus vahvisti heinäkuun lopussa Liljan valinnan Tokioon lähtevään joukkueeseen.

Liljalle kyseessä ovat uran toiset paralympialaiset. Vuonna 2016 Riossa Lilja, 28, sijoittui naisten PTS2-luokan kilpailussa neljänneksi kolmen amerikkalaisurheilijan vanavedessä.

–  Koronatauon jäljiltä huomaa, että sellaiset maat, joiden harjoittelua pandemia ei ole hirveästi rajoittanut, ovat todella kovassa kunnossa. Kaikki luokkamme urheilijat vaikuttavat käyttäneen vuoden kilpailutauon hyödykseen. Taso on nyt todella kova. Tokiossa on mukana maailmanrankingin kymmenen kärki ja sanoisin, että kahdeksan meistä voi voittaa kisan, kommentoi Lilja tiedotteessa.

Rion jälkeen Lilja on voittanut PTS2-luokan Euroopan ja maailmanmestaruuden, joten hänet voidaan hyvällä syyllä lisätä yhdeksi Tokion mitaliehdokkaaksi. Lilja harjoitteli keväällä Hollannissa ja haki kesäkuussa kilpailutuntumaa Englannin, Ranskan ja Espanjan kisoista. Ranskan Besanconissa käydyn maailmancup-kisan Lilja voitti.

Keski-Euroopan helteet eivät suomalaisurheilijan mukaan ole mitään verrattuna Tokiossa luvassa olevaan kuumuuteen ja kosteuteen. Lilja kilpaili vastaavissa olosuhteissa vuoden 2019 testikisassa, jossa ei kuitenkaan uitu lainkaan heikon vedenlaadun vuoksi.

–  Jos katsotaan olympialaisten naisten triathlonin tuloslistaa, niin matkaan lähti 60 urheilijaa ja vain hieman reilu puolet tuli maaliin. Kestävyysurheilun kärsimystä tullaan aivan varmasti näkemään myös paralympialaisissakin, Lilja povaa.

Liljan osallistuminen Tokion paralympialaisiin oli uhattuna johtuen Suomen urheilun eettisen keskuksen (Suek) toimintavirheestä liittyen Liljan käyttämään lääkevalmisteeseen. Lilja oli saanut Suekilta ohjeistuksen, jonka mukaan hänen ei tarvitse hakea erivapautta käyttöön ottamaansa lääkkeeseen käyttämillään annosmäärillä. Myöhemmin kävi kuitenkin ilmi, että erivapaus tarvitaan johtuen urheilijan muusta lääkityksestä.

Tokion paralympialaiset kisataan 24. elokuuta–5. syyskuuta.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: