”Helpottunut”, Jan Vapaavuori kuvailee tunnelmia Tokion olympiakabinettien suljettujen ovien takana - Urheilu - Satakunnan Kansa

”Helpottunut”, Jan Vapaavuori kuvailee tunnelmia Tokion olympiakabinettien suljettujen ovien takana

Suomen olympiakomitean puheenjohtaja katsoi yleisurheilua paikalla Tokiossa sunnuntaina. Tyhjät katsomot tekivät tunnelmasta epätodellisen.

Jan Vapaavuori on pyörinyt olympialaisten kabineteissa Tokiossa muutaman päivän. ”Tällaisena aikana näitä kisoja nimenomaan tarvitaan.”

1.8. 16:45

Tokio

Kaksijakoinen tunnelma”, Suomen olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori (kok) kuvaili ajatuksiaan paraikaa käynnissä olevista olympialaisista.

Vapaavuori oli sunnuntaina Tokion olympiastadionilla katsomassa yleisurheilua. Vuorossa olivat muun muassa naisten kolmiloikan, miesten korkeushypyn ja satasen finaalit. Aiemmin hän kertoi käyneensä katsomassa suomalaislajeja: uintia, naisten nyrkkeilyä, golfia.

”Toisaalta on hurjan hienoa, että kisat pystytään järjestämään. Samaan aikaan vähän epätodellinen olo, että maailman parhaat urheilijat urheilevat tyhjille katsomoille. Näin tämä vain tässä maailman ajassa menee”, hän sanoi.

Entä ne huonot puolet?

”Onhan se relevantti kysymys, että paikallisväestö Japanissa selkeästi vastustaa näitä kisoja. Tosin luulen, että kun kisat saadaan vietyä läpi onnistuneesti, niin jälkikäteen ajatellaan, että hyvä näin.”

Vapaavuori on pyörinyt olympialaisten kansainvälisissä kabineteissa Tokiossa nyt muutaman päivän. Tunnelma suljettujen ovien takana on Vapaavuoren mukaan helpottunut – kisat rullaavat suunnitellusti ja koronakupla vaikuttaa pitävän.

Hänen mielestään on ehdottoman hyvä, että olympialaiset pidettiin. Hyödyt ovat haittoja merkittävästi suuremmat, hän sanoo. Paitsi urheilijoille, myös katsojille.

”Miljardit tv-katsojat äänestävät kaukosäätimillään sen puolesta. Tällä on valtava merkitys elämysten ja esikuvien tuottajana. Voisi sanoa, että tällaisena aikana näitä kisoja jopa nimenomaan tarvitaan.”

Seuraavat olympialaiset ovat vain puolen vuoden päässä. Ne pidetään Pekingissä Kiinassa.

Kiinan kisajärjestäjillä on ollut suuri delegaatio Tokiossa tarkkailemassa koronaturvatoimia. Kiinan mediassa Japanin toimia on ehditty jo moittia kovin sanoin.

Tuleeko Kiinan koronakupla olemaan merkittävästi tiukempi kuin täällä Japanissa?

”Kiinalainen mentaliteetti on sen kaltainen, että jos ollaan ensi helmikuussa tilanteessa, että kuplaa tarvitaan, niin todennäköisesti he rakentavat siitä vielä tiiviimmän kuin täällä.”

Tokion olympialaiset ovat historian kalleimmat. Kisojen pitämisestä on tullut niin hintavaa puuhaa, että vain harvat maat voivat niitä järjestää.

Tokion-kisojen hintaan vaikutti osaltaan myös pandemian sanelema viivästys, Vapaavuori huomauttaa. Hänen mukaansa perusongelma on hyvin kansainvälisen olympiakomitean (KOK) tiedossa.

”KOK on jo puuttunut tähän ja pyrkii siihen, että jatkossa kisojen järjestäminen olisi mahdollista vähän useammallekin maalle.”

Hyödyt ovat haittoja merkittävästi suuremmat, Vapaavuori sanoo. Paitsi urheilijoille, myös katsojille.

Jan Vapaavuoren pormestarikausi Helsingissä päättyy alkavaan viikkoon. Valtuusto valitsee Juhana Vartiaisen (kok) uudeksi pormestariksi maanantaina. Tokiossa Vapaavuori vietti siis tavallaan viimeistä pormestari-iltaa.

Vielä ehtii siis kysyä koronaepidemiasta vanhan viran puolesta: miltä syksyn tilanne Suomessa näyttää?

Toiveikasta on se, että rokotukset etenevät kohtalaisen hyvin. Viruksesta opitaan koko ajan lisää, Vapaavuori vastaa.

Samaan aikaan viruksen viheliäiset variantit asettavat kysymysmerkkejä. Vapaavuori kannustaa kaikkia, erityisesti nuoria, hankkimaan koronarokotukset.

”Kysymys ei ole vain teistä itsestänne vaan koko yhteiskunnan suojaamisesta.”

Jossain vaiheessa pitää ratkoa sekin, miten viruksen kanssa opitaan elämään. Yhteiskuntaa ei voida sulkea loputtoman pitkäksi ajaksi.

Onko se vaihe jo nyt?

”Ei se ihan vielä ole. Siirtymä tapahtuu hiljalleen, katsotaan, miten se asettuu ja kuinka kivulias se on. Haastavia aikoja tulee olemaan vielä pitkään.”

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: