Uimari Ari-Pekka Liukkonen kertoo olympia-ahdistuksesta sosiaalisessa mediassa - Urheilu - Satakunnan Kansa

Uimari Ari-Pekka Liukkonen kertoo olympia-ahdistuksesta sosiaalisessa mediassa – Oli jättää kisat kokonaan väliin

Toukokuussa EM-kultaa voittanut uimari kertoo, että ”homma lähti lapasesta” sadan metrin alkuerien jälkeen.

Ari-Pekka Liukkonen perjantaina päämatkansa jälkeen. Uimarilla on ollut vaikeuksia valmistautua olympialaisiin.

1.8. 9:57

Uimari Ari-Pekka Liukkonen kertoi Instagramissa vaikeuksistaan Tokion olympialaisissa. Perjantaina Liukkonen epäonnistui päämatkallaan 50 metrin vapaauinnissa.

Hän oli alkuerässään viimeinen ja karsinnan kokonaistuloksissa 26:s ajallaan 22,25 sekuntia. Toukokuussa Liukkonen voitti EM-kultaa ajalla 21,61.

Liukkonen on kokenut olympiakävijä, Tokion olympialaiset olivat uimarin kolmannet.

”Lontoossa yllätti flunssa, Riossa se ei enää tullut yllätyksenä. Tokioon lähtiessä oli jo tiedossa, että stressi ja ahdistus olivat edellisten kisojen oireiden taustalla”, Liukkonen kirjoittaa.

Kesäkuu oli uimarille raskas ja stressaava, ahdistus oli arjessa läsnä. Pari päivää ennen kisoihin lähtöä uimari pohti yhdessä lääkärin ja psykologin kanssa, onko kisoihin järkevää lähteä.

Liukkonen päätti lähteä, ja alku sujuikin hyvin. Ennen sadan metrin vapaauinnin alkuerää kuitenkin tapahtui jotain.

”Homma lähti lapasesta, enkä muista tuosta parin tunnin jaksosta juuri mitään. Seuraavat kolme vuorokautta yritin yksin ja yhdessä tiimin ammattilaisten kanssa pitää ajatukset kasassa ja valmistautua kisaan.”

Myös keho muistutteli erilaisista vaivoista, ja olo oli voimaton. Uimari kuitenkin piti fokuksen oleellisessa ja muistutti itseään olevansa kovassa kunnossa.

”Riossa en edes tiennyt, mitä ahdistus on. Nyt taistelin sitä vastaan kaikin voimin ja kun omat voimat loppuivat, oli aina joku auttamassa joko vierellä tai puhelimen päässä.”

Perjantaina Liukkonen ui päämatkallaan saman ajan kuin Riossa viisi vuotta aiemmin. Se oli uimarin mukaan niin hyvä uinti kuin neljän päivän taistelun jälkeen oli mahdollista.

”Viimeinen viikko oli jotain, mitä kenenkään ei tarvitsisi joutua kokemaan, mutta olympiaunelman takia halusin tuon polun katsoa loppuun saakka”, Liukkonen kirjoittaa.

Urheilijoiden paineet ja mielenterveys ovat olleet paljon esillä Tokion olympialaisissa. Esimerkiksi voimistelijatähti Simone Biles on jättänyt useamman voimisteluosuuden väliin ja kisoista heti alkuun tippunut tennishuippu Naomi Osaka kertoi kokeneensa kovia paineita.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: