Maailman golfkärki Jon Rahm sai koronan ja heitti hyvästit Tokiolle – suomalaiset saivat vihdoin mailansa - Urheilu - Satakunnan Kansa

Maailman golfkärki Jon Rahm sai koronan ja heitti hyvästit Tokiolle – suomalaiset saivat vihdoin mailansa

Suomalainen golfvaikuttaja yritti saada Rion olympiavoittajan Justin Rosen Tokioon, mutta esitys tuli kansainväliselle liitolle liian myöhään.

Jon Rahm olisi halunnut pelata olympiakullasta Tokiossa.

27.7. 12:13

Tokio

Golfin olympiaturnaus alkaa Tokiossa torstaina miesten peleillä.

Mukana on 60 pelaaja, jotka pelaavat kaikki neljä kierrosta. Normaalisti Euroopan-pääkiertueella (ET) ja Yhdysvaltojen ammattilaiskiertueella (PGA) noin puolet pelaajista putoaa jatkosta kahden ensimmäisen kierroksen jälkeen.

Maakiintiöiden takia samasta maasta mukaan on kelpuutettu kaksi pelaajaa. Suomen miespelaajat ovat Kalle Samooja ja Sami Välimäki.

Maailmanlistan viisitoista parasta pelaajat pääsevät suoraan olympialaisiin, mistä johtuu, että Kasumigaseki Golf Clubin kenttää kiertää neljä yhdysvaltalaista: Collin Morikawa, Xander Schauffele, Justin Thomas ja Patrick Reed.

Reed sai paikan viime hetkillä, kun voimapelaaja Bryson DeChambeau sairastui koronaan. Samoin kävi espanjalaiselle maailmanlistan ykköselle Jon Rahmille, jota monet ehtivät jo veikata Tokion ykköseksi.

Kesäkuun alussa Rahm joutui jättämään positiivisen koronatestin takia kentän Jack Nicklauksen The Memorial -kisan kolmannen kierroksen jälkeen.

Vähän myöhemmin Rahm voitti himoitun US Openin ja oli kärkipäässä myös The Open Championshipissä Englannissa kaksi viikkoa sitten.

Espanjan golfliiton oli vaikeaa löytää Rahmin korvaajaa. Maailmanlistan 205. sijalta löytyi Jorge Campillo, kun muut pelaajat kieltäytyivät näin nopealla aikataululla.

Maailmanlistan amerikkalaisista huipuista pois jäivät Dustin Johnson (2.), Brooks Koepka (7.), Patrick Cantley (9.) ja Harris English (10.). Reed on rankingissa heidän alapuolellaan (12.)

Koko kesän hyvin pelannut eteläafrikkalainen Louis Oosthizen jäi mieluummin ajelemaan maatilalleen traktorilla kuin matkusti Tokioon.

Golfkentälle ei pääse katsojia, joten japanilaiset eivät pääse seuraamaan omaa suosikkiaan Hideki Matsuyamaa.

Tarkasti pelaava Matsuyama voitti keväällä kauden ensimmäisen suurkilpailun Masters Tournamentin ja nousi Japanin kansallissankariksi. Toinen japanilaisgolffari on Rikuya Hoshino.

Japanilaisilla ei ole kotikenttäetua. Vuonna 1929 perustetulla Kasumigasekin kentällä ei ole pelattu huhtikuun jälkeen. Pinnat ja viheriöt ovat virheettömät.

Rion olympialaisiin 2016 rakennettiin uusi kenttä, joka pääsi kisojen jälkeen pahasti rappiolle.

Muista yksittäisistä pelaajista katseet kohdistuvat Irlannin kovaan kaksikkoon Rory McIlroy ja Shane Lowry. Norjan Viktor Havland voi yllättää.

Justin Rose ei puolusta Tokiossa olympiakultaa.

Rion 2016 kärkinimi Justin Rose ei puolusta Tokiossa kultaansa. Hän ei mahtunut brittien joukkueessa, jossa pelaavat Paul Casey ja Tommy Fleetwood.

Rose olisi hyvinkin voinut pelata Tokiossa, jos suomalainen golfvaikuttaja Antti Peltoniemi olisi ollut ajoissa liikkeellä.

Peltoniemi lähetti IGF:lle (kansainvälinen golfliitto) esityksen, että titteliään puolustava olympiavoittaja pääsisi aina kisaan kiintiöiden ulkopuolelta.

– Esitys olisi kuulemman pitänyt toimittaa perille aiemmin. Toivottavasti saadaan Tokion voittaja Pariisiin 2024, Peltoniemi viestitti Suomesta.

Peltomäki istuu ainakin tämän vuoden loppuun IGF:n hallintokomiteassa.

Kalle Samooja (yllä) ja Sami Välimäki mittailevat puttejaan olympialaisten golfkentällä.

Sami Välimäki tutustui olympiaviheriöön Kasumigasekin golfklubilla.

Suomen ykköspelaajaksi maailmanlistalla noussut Kalle Samooja (130.) ja Sami Välimäki (133.) pääsivät kiertämään kenttää maanantaina.

Samooja kiersi väyliä muutaman mailan kanssa, kun omat pelivälineet olivat jääneet matkalle. Samoojan kohdalla näin kävi toisen kerran peräkkäin.

– Eihän näille itse mitään voi, mutta oloja ei voi moittia. Kenttä on erinomainen. Raffit [ pitkäheinäisempi alue, karheikko] ovat pitkät. Griinit ovat isot, muodokkaat ja todella hyvät, Samooja sanoi.

Myös Välimäen mailat olivat kateissa, mutta mailanvalmistaja teki hänelle kentän vieressä olevassa rekassa tilalle uudet pelivälineet, joiden kanssa nokialainen kiersi yhdeksän reikää.

– Väyliin on osuttava, jotta voi hallita palloa lähestymisissä, Välimäki sanoi.

Molemmat saivat omat mailansa tiistaina, joten kisassa ei tarvitse pelata lainavehkeillä.

Tokioon on luvassa loppuviikoksi sateita, ja kenttä voi olla märkä. Eurooppalaispelaajat hallitsevat paremmin kosteat kelin kuin kuiviin kenttiin tottuneet yhdysvaltalaiset.

Sen sijaan Tokion seudulle odotettu taifuuni meni menojaan, ainakin toistaiseksi.

Pelaajien lisäksi Suomen olympiajoukkueeseen kuuluvat Välimäen caddie Väinö Viitaharju, Samoojan caddiensa Daniel Mulvey, valmentaja Timo Karvinen sekä fysio Pierre Johansson.

Naisten golfturnaus pelataan 4.–7. elokuuta. Suomea edustavat Sanna Nuutinen ja Matilda Castren.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: