Tokion olympialaiset: Henri Ruoste on ehkä Suomen joukkueen tuntemattomin urheilija – edessä voi olla hurja tilipäivä - Urheilu - Satakunnan Kansa

Suomen tuntemattomin olympia­urheilija ponnisti huipulle yllättävistä olosuhteista – pian edessä voi olla hurja tili­päivä: ”Puhutaan miljoonista”

Henri Ruosteen kouluhevoseen on kiinnitetty huima hintalappu, mutta rakkaista työkavereista luopuminen on silti haikea paikka.

Henri Ruoste kisaa kalliissa lajissa, mutta tulee tavallisesta perheestä.

21.7. 15:21

Henri Ruoste on todennäköisesti Suomen olympiajoukkueen suurelle yleisölle tuntemattomin urheilija.

Saksaan perheen ja 36-paikkaisen talliyrityksen perustanut kouluratsastaja lähti Suomesta jo nuorena unelmiensa perään ja on asunut myös Englannissa ja Belgiassa.

Erityisen kiinnostavaksi 39-vuotiaan turkulaisen tarinan tekee se, että hän ei ole kotoisin minkäänlaisista rahapiireistä.

– En yritä puhua mustaa valkoiseksi. Kouluratsastus on erittäin kallis urheilumuoto ja sitä kalliimpi mitä lähemmäs huippua tullaan. Olen kuitenkin itse ihan tavallisesta perheestä kotoisin. Kotoa sain kyllä kaiken mahdollisen avun.

Ruoste kuvailee tästä asetelmasta alkanutta matkaansa tähän pisteeseen raskaaksi mutta antoisaksi.

– Jos ei ole omia mittavia taloudellisia resursseja, yleinen tie on mennä ulkomaille talleille töihin ja yrittää pikku hiljaa saada parempia ja parempia hevosia ratsastettavaksi.

Saksa on lajin johtava maa, omaa luokkaansa.

– Paikat ja mahdollisuudet ovat erittäin kilpailtuja, päivät ovat pitkiä, eikä mitään saa ilmaiseksi.

Vuoden 2018 Helsinki Horse Show’ssa Ruoste ratsasti Rossettilla.

Ruoste pyörittää talliyritystään vaimonsa, kouluratsastaja Senta Kirchhoffin kanssa Mendenissä Nordrhein-Westfalenin osavaltiossa. Parilla on kaksivuotias poika.

– Liiketoimintamalli on pähkinänkuoressa sitä, että ostetaan hevosia valmennukseen, yritetään kehittää niistä erittäin hyviä ja myydään voitolla eteenpäin.

Tallissa on noin kolmannes myyntihevosia, kolmannes valmennettavien hevosia ja kolmannes kilpailuratsuja.

– Hevosiin tietysti kiintyy, ja luopuminen on aina haikea paikka. Mutta kyse on kuitenkin myös yritystoiminnasta.

Ruoste saavutti huippuratsunsa Konsterno DB:n kanssa olympiapaikan erinomaisella suorituksella Dohassa helmikuussa. 11-vuotias hevonen kuuluu markkinoiden halutuimpiin, ja siihen on kiinnitetty mehevä hintalappu.

– Näistä summista puhutaan julkisuudessa erittäin harvoin. Mutta kun kyse on vasta 11-vuotiaasta huippupotentiaalin hevosesta, joka on vielä kehityskaarensa alussa, niin puhutaan miljoonista.

Tämän vuoden Nations Cupissa työparina oli Roble.

Ruoste omistaa hevosesta 50 prosenttia ja ulkopuolinen rahoittaja loput.

– Se on yleinen malli. Siinä on tietysti toinen henkilö jakamassa mahdollista tuottoa, mutta samalla hän kantaa myös puolet riskeistä. Kaikkien hevosten kanssa ei tietenkään voi onnistua täydellisesti.

Suomen legendaarisin kouluhevonen oli 2002 menehtynyt Matador, jolla Ruostettakin valmentanut Kyra Kyrklund menestyi erinomaisesti, parhaimmillaan MM-hopean arvoisesti 1990 Tukholmassa.

Matador myytiin 1991 Japaniin, ja uusi omistaja sijoittui Barcelonan olympiakisoissa 1992 vasta 41. sijalle. Kyrklund oli uudella Edinburg-ratsullaan peräti viides.

– Homma ei toimi niin, että joku vain ajaa tallin pihaan miljoonat kourassa ja poistuu hevosen kanssa. Tunnen lajipiirit varsin hyvin, mutta jos ostaja on ennestään tuntematon, tarkistan taustat huolellisesti ennen myyntipäätöstä. Hevosen hyvinvointi ja hyvä koti ovat ehdottomia periaatteita, kisaurakkansa lauantaina aloittava Ruoste sanoi.

Puolenkymmentä ihmistä työllistävä Ruoste tietää, ettei hänen lajinsa ole suomalaisyleisölle olympiapaletista se kaikkein tutuin. Tv-katsojille hän antaa pari vinkkiä, joilla lajiin pääsee paremmin sisään.

– Avainasia on ratsastajan ja hevosen välinen harmonia. Suorituksen tulee näyttää rauhalliselta ja vaivattomalta.

Kuuden ja puolen minuutin suorituksen jälkeen ratsastajakin tietää urheilleensa.

– Meidän tarkasti säädetty kisa-asumme kypäröineen on näissä Tokion oloissa aika lämpöinen paketti, Ruoste naurahti.

Henri Ruoste olympialaisissa

Lauantai 24.7.

11.00-16.15 MIX Kouluratsastus 1. päivä: Henri Ruoste

Sunnuntai 25.7.

11.00-16.15 MIX Kouluratsastus 2. päivä: Henri Ruoste

Keskiviikko 28.7.

11.30-16.40 MIX Kouluratsastus Grand Prix: Henri Ruoste

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: