Yleisö on aiheuttanut ennenkin kaaosta Ranskan ympäriajossa - Urheilu - Satakunnan Kansa

Viiltäviä pahvi­käsiä, virtsan­heittoa ja tiellä seisovia poliiseja – Yleisö on aiheuttanut ennenkin kaaosta Ranskan ympäri­ajossa

– Mikään tietomäärä ei riitä opettamaan näitä ihmisiä, totesi pyöräily­legenda Lance Armstrong lauantain joukko­kolarin jälkeen.

Alpe d’Huez’n perinteikäs nousu on ollut yleisön käytöksen suhteen Ranskan ympäriajon pahimpia paikkoja. Kuva vuoden 2015 kilpailusta.

29.6. 7:22

Terveisiä isovanhemmille lähettänyt ja samalla lähes koko Ranskan ympäriajon pääjoukon kaatanut katsoja on herättänyt sekä paikallisen poliisin että miltei koko muun maailman huomion.

Vaikka onnettomuuden rajuus ja huolimattomuuden taso olivatkin hurjia, ei tapaus ole poikkeuksellinen.

Ympäriajon pitkä ja komea historia on täynnä valitettavia selkkauksia, joissa katsojat ovat puuttuneet peliin vahingossa tai jopa tahallisesti.

– Mikä torvelo. Mitä nämä ihmiset oikein ajattelevat, 2000-luvun supertähti Lance Amstrong kummasteli Wedu-podcastissaan lauantaina.

– Mikään tietomäärä ei riitä opettamaan näitä ihmisiä. Puhumme tästä joka vuosi, kun jotain tällaista tapahtuu, Armstrong sanoi.

Moni onnettomuuksista on aiheutunut kameroiden vaikutuksesta. Giuseppe Guerini oli vuonna 1999 polkemassa Alpe d’Huez’n maineikkaan nousun voittajaksi, kun hänen tielleen tuli keskellä tietä valokuvaa ottanut mies.

Guerini ja linssin perspektiivin hämäämä yli-innokas amatööri­kuvaaja väistivät molemmat samalle puolelle, ja seurauksena oli yhteentörmäys. Matkaa etapin maaliin oli kuitenkin vain satoja metrejä, ja italialainen onnistui polkemaan etappivoittoon episodista huolimatta.

Vuonna 2018 kokonaiskilpailun voitosta taistellut Vincenzo Nibali ei ollut samassa nousussa läheskään yhtä onnekas. Tien hyvin kapealla kohdalla Nibalin pyörän tanko takertui katsojan kameran remmiin, ja yksi pyöräilyn viime vuosien suurimmista tähdistä rojahti asvaltin pintaan.

Nibali sinnitteli vielä etapin maaliin, mutta hänen kisansa oli ohi selkänikaman murtuman vuoksi. Nibali talleineen aikoi haastaa järjestäjät oikeuteen, mutta osapuolet pääsivät oletettavasti asiassa sopuun ilman oikeuskäsittelyä.

La Gazzetta Dello Sportin mukaan vain hetkeä ennen onnettomuutta ainoa kyseisellä paikalla ollut santarmi oli todennut tilanteen olevan kriittinen. Hän oli vaatinut välittömästi lisävoimia, mutta sai avukseen vain yhden henkilön.

Pyöräilystä on tullut sirkusta. – Vincenzo Nibali

Poliisin tehtävänä on valvoa järjestystä reitillä. Vuoden 1994 avausetapilla ranskalainen santarmi oli kuitenkin se, joka aiheutti vakavan törmäyksen ja joukkokolarin.

Maalisuora oli reunustettu normaaliin tapaan aidoilla, mutta järjestystä turvanneet santarmit seisoivat tien eivätkä yleisön puolella. Suurin osa heistä oli liimautunut kiinni mahdollisimman lähelle aitaa.

Yksi santarmi kuitenkin seisoi rauhallisesti paikoillaan, kun etappivoitosta taistelleet pyöräilijät lähestyivät suoraan häntä päin noin 70 kilometrin tuntinopeudella. Televisiokuvasta selvisi syy: lain­valvoja oli itse ottamassa kameralla kuvaa lähestyvistä pyöräilijöistä, eikä hän linssin läpi havainnut vaaratilannetta.

Belgialainen Wilfried Nelissen jyräsi santarmin yli, ja ketjureaktiona kaatui läjä kärkijoukon pyöräilijöitä. Nelissen loukkasi polvensa niin pahasti, että hänen uransa loppui kokonaan neljä vuotta myöhemmin vain 28-vuotiaana.

Ranskalainen Laurent Jalabert istui onnettomuuden jälkeen maassa naama veren peitossa. Myös Jalabert’n uralle onnettomuudella oli käänteentekevä vaikutus, mutta positiivisessa mielessä: hän muutti itsensä kiritykistä monipuoliseksi mäki­ajajaksi ja saavutti uudella polullaan jopa Espanjan ympäriajon kokonais­voiton.

Pienestä kyltistä on ollut seurata vakava onnettomuus aiemminkin. Vuoden 2006 avausetapilla kilpailun yhteistyö­kumppani jakoi yleisölle pahvisia käsiä, joista yhdellä huolimaton katsoja onnistui osumaan suoraan norjalaiseen Thor Hushovdiin.

Hushovd sai kyltistä olkavarteensa pahan viiltohaavan ja vuoti runsaasti verta. Hänet vietiin sairaalaan, mutta lopulta Hushovd pääsi onnekseen jatkamaan kilpailua aina viimeisen etapin maaliin saakka.

Sky-tallin Chris Froome joutui vuoden 2016 Tourilla juoksupuuhiin, kun yleisömassa tukki tien aiheuttaen kärkiajajien kaatumisen ja Froomen pyörän rikkoutumisen.

– Pyöräilystä on tullut sirkusta. Alkoholin kulutus on liian suurta, ja ihmiset tekevät mitä tahansa näkyäkseen televisiossa, Vincenzo Nibali manasi La Gazzetta Dello Sportille onnettomuutensa jälkeen elokuussa 2018.

– Ihmiset ovat keskellä tietä, usein vielä lippujen kanssa. Me poljemme sokeasti rukoillen että tie on edessämme auki, hän sanoi.

Kahta vuotta aiemmin tie ei ollut auki, kun Richie Porte, Chris Froome ja Bauke Mollema kipusivat toista legendaarista nousua Mont Ventoux’lla.

Edellä ajanut kuvaus­moottoripyörä joutui yleisö­massan pysäyttämäksi, ja kärkitrio törmäsi suoraan siihen ja toisiinsa.

Kolaria seurasi myös yksi viime vuosien Tourien iki­muistoisimmista tapahtumista. Pyöränsä kolarissa tuhonnut Froome oli tallinsa huoltoauton tavoittamattomissa, ja hän jatkoi maailman tunnetuinta pyöräkilpailua juoksemalla. Kymmentä päivää myöhemmin britti kruunattiin kokonaiskilpailun voittajaksi kolmatta kertaa urallaan.

Froome on vuosien varrella saanut osakseen myös yleisön lyöntejä ja sylkemistä. Äärimmilleen tilanne meni vuonna 2015, kun ”douppaajaksi” Froomea syyttänyt katsoja heitti hänen päälleen kupillisen virtsaa.

– Tuo ei ole hyväksyttävää millään tasolla. Olemme ammattilaisia ja teemme erittäin kovasti töitä tätä varten, ja sitten joku tulee ja halveksuu meitä tuolla tavalla, Froome päivitteli irlantilaisen The Independent -lehden mukaan.

Yleisön käytös on muuttunut viime vuosikymmeninä jatkuvasti huonommaksi, mutta pelkästään nykyajan ilmiö se ei ole.

Nyrkistä on saanut myös muun muassa kaikkien aikojen pyöräilijöihin kuuluva Eddy Merckx jo vuonna 1975. Selkkaus tapahtui kisan 14:nnellä etapilla, kun loppunousussa ranskalainen katsoja kumautti belgialaista Merckxiä.

Merckx haastoi 55-vuotiaan miehen käräjille, ja televisiokuva osoitti kiistatta tapahtuneen. Vahingonkorvaukseksi pyöräilytähti vaati kuitenkin vain muodollista yhden Ranskan frangin summaa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: