SUL:n puheenjohtaja Sami Itani HS:ssa: Tokion ja Pekingin olympialaiset pitäisi perua - Urheilu - Satakunnan Kansa

SUL:n puheenjohtaja Sami Itani HS:ssa: Tokion ja Pekingin olympialaiset pitäisi perua

"Olympialaisten peruminen olisi urheilun suuri mahdollisuus."

Suomen urheiluliiton puheenjohtaja Sami Itani otti voimakkaasti kantaa olympialaisiin Helsingin Sanomissa.

27.6.2021 19:38

Helsinki

Suomen urheiluliiton puheenjohtaja Sami Itani toivoo sekä Tokion kesäolympialaisten että Pekingin ensi vuoden talviolympialaisten perumista Helsingin Sanomissa julkaistussa kirjoituksessaan.

Syynä ei ole ainoastaan koronapandemia, vaan se, että Kansainvälinen olympiakomitea KOK on Itanin mukaan täysin vieraantunut alkujaan kauniista olympia-aatteesta.

–  Urheilun tulevaisuuden kannalta olisi toivottavaa, että enää ei järjestettäisi yksiäkään nykymuotoisia olympialaisia, Itani kirjoittaa.

Itani muistuttaa KOK:n ja kansainvälisten urheilun lajiliittojen korruptioskandaaleista ja siitä, että urheilijoita huomioidaan niiden päätöksenteossa vain vähän.

Itanin mukaan Tokion kesäkisojen perumisen aiheuttama kahdeksan vuoden tauko kesäolympialaisiin herättäisi kaikki huomaamaan, ettei kisojen järjestäminen ole itseisarvo.

–  Nykymuotoisten olympialaisten konseptin sovittaminen yhteen esimerkiksi kestävän kulutuksen, ihmisoikeuksien ja ekologisuuden kanssa näyttää mahdottomalta, Itani kirjoittaa.

–  Maailmassa on tilaa perinteisillekin urheilujärjestöille – mutta vain niille, jotka KOK:sta poiketen kykenevät uudistumaan monipuolisiksi ja uskottaviksi yhteiskunnallisiksi toimijoiksi, Itani jatkaa.

Itani etsii urheilun merkitystä kansanterveyden, kansantalouden, maabrändin, nationalismin ja viihdearvon ulkopuolelta.

–  Urheilun voimalla voidaan taistella yhteiskunnan jakautumista ja polarisaatiota vastaan. Urheilu tarjoaa sekä osallistujille että katsojille ainutlaatuisen mahdollisuuden saada hyväksyntää ja tuntea yhteys toisiin ihmisiin sosioekonomisesta taustasta, puoluekannasta, iästä, etnisyydestä, kielitaidosta, koulutuksesta, ulkomuodosta tai esimerkiksi vammautumisesta huolimatta. Ihmiset tarvitsevat urheilun mahdollistamaa tunneyhteyttä toisiinsa nyt kenties enemmän kuin koskaan, Suomessa ja globaalisti, Itani linjaa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut