Ronaldon pysäyttämiseen on etsitty keinoja lähes 20 vuotta – Hurja maaliryöppy alkoi heti ensimmäisessä EM-ottelussa - Urheilu - Satakunnan Kansa

Ronaldon pysäyttämiseen on etsitty keinoja lähes 20 vuotta – Hurja maaliryöppy alkoi heti ensimmäisessä EM-ottelussa

Portugalin kultakimpale on upottanut pallon kerran myös Suomen verkkoon.

Cristiano Ronaldo päätti alkulohkopelit kahdella rangaistuspotkumaalilla Ranskan verkkoon. Tässä tuuletetaan niistä jälkimmäistä.

26.6.2021 15:42

EM-kisojen ensimmäinen pudotuspelikierros tarjoaa heti herkkupalan, kun hallitseva Euroopan mestari Portugali ja maailman ranking-ykkönen Belgia kohtaavat sunnuntai-iltana.

Samalla iskevät yhteen turnauksen kuumimmat maalitykit Cristiano Ronaldo ja Romelu Lukaku.

Ronaldo on viimeistellyt jo nyt useammin kuin kertaakaan aiemmin EM- tai MM-tasolla. Viisi osumaa oli hurja saldo alkulohkosta varsinkin päävastustajat (Ranska ja Saksa) huomioiden.

Kolme maalia upottanut Lukaku heittää nyt Ronaldolle kovimman mahdollisen haasteen.

Ronaldon suoritustasoa voi vain ihailla. Portugalin kultakimpale pelaa nyt yhdeksännessä peräkkäisessä arvoturnauksessa (EM- ja MM-kisat) ja on viimeistellyt vähintään yhden maalin joka kerta.

Lukujen valossa näyttää siltä, että 36-vuotiaan megatähden tahti vain kiihtyy kokemuksen karttuessa.

Kolmen vuoden takainen MM-lopputurnaus toi neljä osumaa – ja nyt hän pani jo alkulohkossa yhdellä maalilla paremmaksi.

Ronaldosta tuli heti avauskamppailussa kaikkien aikojen EM-tykki, kun hän karisti takavuosien ranskalaistaiturin Michel Platinin rinnaltaan.

Ennätystehtailu jatkui kolmannessa pelissä, kun Ranska-ottelun kliiniset rankkariosumat veivät hänet kaikkien aikojen ykköseksi EM- ja MM-turnausten maalitilastossa.

Ronaldo kasvatti saldonsa 21:een ja pudotti 19 osumaa viimeistelleen saksalaishyökkääjän Miroslav Klosen kannoiltaan.

Ronaldon maaleista on syntynyt EM-kisoissa 14 ja MM-kisoissa 7.

Näitä tilastoja katsellessa ei voi muuta kuin haukkoa henkeä ja kumartaa syvään.

Kovasta tahdista huolimatta MM-kisojen maaliennätys taitaa jäädä Ronaldolta lyömättä. Peräti 16 osumaa viimeistelleeseen Kloseen on sen verran matkaa.

Ensimmäinen arvoturnaus. Cristiano Ronaldo nousi korkealle ja puski Portugalin 1–0-maalin Hollannin verkkoon vuoden 2004 EM-välierässä. Hän avasi maalitilinsä jo alkulohkon ottelussa Kreikkaa vastaan.

Ronaldon maaliryöppy alkoi ikimuistoisesti kotimaassa järjestetyssä EM-turnauksessa 2004. Silloin 19-vuotias tulokas aloitti vielä kaksi ensimmäistä EM-ottelua vaihtopenkillä, kunnes brasilialaisluotsi Luiz Felipe Scolari nosti hänet avaukseen.

Ronaldo todisti poikkeukselliset kykynsä heti ensimmäisessä EM-pelissä, kun hän upotti pallon Kreikan verkkoon päästyään vaihdosta sisään.

Lopulta samat joukkueet kohtasivat uudestaan finaalissa. Angelos Haristeasin pusku ratkaisi mestaruuden Kreikalle, mutta peli muistetaan ennen kaikkea jalkapallon antikliimaksina.

Ronaldo on upottanut maajoukkuepaita päällä uskomattomat 109 osumaa ja jakaa nyt maailmanennätyksen vuosituhannen vaihteessa loistaneen iranilaishyökkääjän Ali Daein kanssa.

Daei onnitteli Ronaldoa instagramin välityksellä uroteon jälkeen.

Kaikki kunnia myös Daeille, mutta maalimäärät eivät ole täysin vertailukelpoisia eritasoisten vastustajien takia.

Daei upotti taannoin viisi osumaa Sri Lankan verkkoon. Neljän maalin iltoja tuli muun muassa Nepalia, Guamia ja Laosia vastaan.

Toki Ronaldokin on kurittanut välillä heiveröisempiä joukkueita karsintaotteluissa – kuten Liettuaa ja Andorraa neljä kertaa.

Silti haaste on ollut keskimääräisesti paljon kovempi kuin Daeilla.

Myös Suomi on kaivanut yhden Ronaldon ampuman pallon verkostaan. Hän upotti rankkarin Jussi Jääskeläisen taakse Faron ystävyysottelussa 11. helmikuuta 2009. Pilkku tuomittiin, kun Petri Pasanen kaatoi Dannyn.

Ystävyysottelusta huolimatta kentällä nähtiin huippukokoonpanot, kuten Suomen avauksesta voi päätellä: Jääskeläinen, Pasanen, Hannu Tihinen, Sami Hyypiä, Toni Kallio, Jonatan Johansson, Markus Heikkinen, Roman Eremenko, Joonas Kolkka, Jari Litmanen ja Mikael Forssell.

Maaotteluiden maalijakauma kertoo paljon Ronaldon suuruudesta: 59 oikealla jalalla (näistä 14 pilkulta), 25 vasemmalla jalalla ja 25 puskemalla.

Tilastot lupaavat Ronaldolle ja Portugalille hyvää sunnuntaita ajatellen.

Ronaldo on pelannut Belgiaa vastaan kaksi kertaa ja poistunut stadionilta hymyhuulin molempien kamppailujen jälkeen.

Hän upotti kaksi osumaa, kun Portugali otti EM-karsintaottelussa 4–0-voiton maaliskuussa 2007.

Hän viimeisteli voittomaalin, kun Portugali vei maaottelun 2–1 maaliskuussa 2016.

Cristiano Ronaldon arvoturnausmaalit

2004 EM-kisat 2

Kreikka 1

Hollanti 1

2006 MM-kisat 1

Iran 1

2008 EM-kisat 1

Tshekki 1

2010 MM-kisat 1

Pohjois-Korea 1

2012 EM-kisat 3

Hollanti 2

Tshekki 1

2014 MM-kisat 1

Ghana 1

2016 EM-kisat 3

Unkari 2

Wales 1

2018 MM-kisat 4

Espanja 3

Marokko 1

2021 EM-kisat 5

Unkari 2

Saksa 1

Ranska 2

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut