Avausvoitto saattoi jo riittää jatkopaikkaan – näin Huuhkajien sensaatio jatkuu - Urheilu - Satakunnan Kansa

Avausvoitto saattoi jo riittää jatkopaikkaan – näin Huuhkajien sensaatio jatkuu

Suomella on erinomainen mahdollisuus edetä jatkoon alkulohkonsa kakkosena jalkapallon miesten EM-kisoissa.

Joel Pohjanpalon pusku oli Suomen ainoa tilastoitu laukaus Tanskaa vastaan. Se toi voiton.

15.6.2021 10:49 | Päivitetty 15.6.2021 10:56

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue pelasi itsensä loistavaan tilanteeseen dramaattisella 1–0-voitolla Tanskasta EM-kisojen avausottelussa lauantaina.

Jatkopaikka ja teoriassa – ja mielikuvitusta oikein äärimmilleen venyttämällä – jopa EM-kulta on mahdollinen, vaikka Suomi ei laukoisi enää kertaakaan kohti vastustajan maalia.

Tanskaa vastaan voittoon riitti yksi laukaus, kun Joel Pohjanpalo puski pallon ohi Kasper Schmeichelin 60. peliminuutilla. Kyse oli tilastopalvelu Optan mukaan ensimmäinen kerta, kun yhdellä laukauksella otettiin voitto EM- tai MM-kisoissa tilastoinnin alkamisen eli vuoden 1982 jälkeen.

Tilannetta edelsi Suomen kaunein – ja lähes ainoa – organisoitu hyökkäys koko ottelussa.

Voitto yhdestä jatkajasuosikista tarkoittaa sitä, että Huuhkajat voi varmistaa jatkopaikan keskiviikkona Venäjää vastaan. Tällaisia ovat eri vaihtoehdot jatkoon:

1. Suomi voittaa Venäjän

Jos Suomi kaataa Venäjän, nousee joukkue jo kuuteen pisteeseen ja varmistaa vähintään kakkossijan. Lohkovoitto ratkeaisi viimeisessä alkulohkon ottelussa maailmanlistan ykköstä Belgiaa vastaan 21. kesäkuuta.

2. Suomi pelaa tasan Venäjän kanssa

Tasapeli nostaisi Suomen neljään pisteeseen. Jos tuloksena olisi 0–0, ei Huuhkajat tarvitsisi yhtään laukausta pisteen saavuttamiseksi. Venäjä hävisi avausottelunsa Belgialle maalein 0–3, joten se olisi yhdessä pisteessä.

Neljä pistettä riittäisi lähes varmasti jatkoon vähintään yhtenä neljästä parhaasta lohkokolmosesta, jotka etenevät 16 parhaan pudotuspeleihin.

Kolmanteen sijaan ja jatkopaikkaan voi riittää myös jo saavutetut kolme pistettä, mutta se matematiikka alkaa avautua kunnolla vasta kahden kokonaisen ottelukierroksen jälkeen.

Lohkokolmosena jatkoon etenevä Suomi pelaisi neljännesvälieränsä joko 28. kesäkuuta Bukarestissa tai 29. kesäkuuta Glasgow’ssa.

Neljä pistettä voisi varsin hyvin riittää myös sensaatiomaiseen kakkospaikkaan.

Parhaan pelaajansa Christian Eriksenin dramaattisesti sairastuvalle menettänyt Tanska kohtaa seuraavaksi Belgian. Jos Belgia voittaa, voi Tanska nousta korkeintaan kolmeen pisteeseen, eli se jäisi Suomen taakse.

Tasapelillä Suomen kakkossija olisikin todennäköisesti kiinni viimeisen kierroksen ottelusta Venäjä–Tanska. Kööpenhaminassa pelattavassa ottelussa vain Venäjän voitto nostaisi sen uhkaamaan Suomea.

Päätösottelussa Belgiaa vastaan Suomella olisi varaa hävitä, jos Venäjä ei voittaisi Tanskaa eikä kakkossija olisi vaarassa. Tasapisteissä katsotaan keskinäisen ottelun jälkeen maalieroa.

Jos tuloksena olisi kuitenkin jättiyllätys ja lohkovoitto, kohtaisi Huuhkajat ensimmäisellä pudotuspelikierroksella kolmosen lohkosta A, D, E tai F. Ottelu pelattaisiin 27. kesäkuuta Sevillassa.

Jos Suomi olisi lohkokakkonen, tulisi neljännesvälierässä vastaan A-lohkon kakkonen.

Italia otti avausottelussa Turkkia vastaan vakuuttavan esityksen jälkeen 3–0-voiton. Wales ja Sveitsi jakoivat pisteet 1–1-tasapelillä, joten kakkonen tullee kolmikosta Turkki, Wales tai Sveitsi.

Maat ovat selvästi Suomen (54.) edellä maailman rankinglistalla. Sveitsi on sijalla 13, Wales sijalla 17 ja Turkkikin sijalla 29.

Joel Pohjanpalo ja rangaistuspotkun torjunut Lukas Hradecký olivat Suomen sankarit Tanska-voitossa.

Suomi on kuitenkin osoittanut, ettei se kumarra ennakkosuosikkeja.

Juhannuspäivänä 26. kesäkuuta Amsterdamissa maaliton tasapeli, ja Lukas Hradecký hoitaa jatkopaikan rangaistuslaukauskilpailussa.

Puolivälierissä vastaan tulisi joko C-lohkon voittaja tai kolmonen lohkoista D, E tai F.

Hollanti on C-lohkon ennakkosuosikki, ja joukkue olisi selvä suosikki myös muita paitsi F-lohkon kolmosta vastaan. "Kuolemanlohkon” kolmonen kun on todennäköisesti Ranska, Portugali tai Saksa.

Tiiviillä puolustamisella ja Hradeckýn torjunnoilla väylä päätyyn asti on auki. Selvästi leveämmäksi polku tietysti muuttuu, kun laukauksia vastustajan maalia kohti saadaan jatkossa enemmän kuin yksi.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut