Hollannin jalkapallomaajoukkue liittyi Qatarin protestirintamaan – ”Emme voi olla välittämättä ja tekemättä mitään” - Urheilu - Satakunnan Kansa

Hollannin jalkapallomaajoukkue liittyi Qatarin protestirintamaan – ”Emme voi olla välittämättä ja tekemättä mitään”

Turkin lentokeli jatkui Malagassa Norjaa vastaan.

27.3. 22:01

Helsinki

Hollannin miesten jalkapallomaajoukkue liittyi kolmantena eurooppalaisjoukkueena protestoimaan ensi vuoden MM-kisojen isäntämaata Qataria ja sen ihmisoikeustilannetta. Frank de Boerin valmentama joukkue saapui Amsterdamissa kentälle t-paidoissa, joihin oli kirjattu sanat ”Football supports CHANGE” eli ”Jalkapallo tukee muutosta”.

Qataria on kritisoitu MM-stadioneita vaarallisissa olosuhteissa rakentavien työläisten kohtelusta. Kritiikki on voimistunut viime aikoina, ja MM-karsintojen avauskierroksella nähtiin Norjan ja Saksan pelaajilla paitoja, joissa viestitettiin ihmisoikeuksien puolesta.

Myös Tanska ilmoitti lauantaina, että se osoittaa tukensa Qatarin siirtotyöläisille sunnuntain kotiottelussaan Moldovaa vastaan.

– Tiedämme, että työntekijät, jotka rakentavat stadioneita MM-kisoihin, työskentelevät erittäin vaikeissa oloissa. Emme voi olla välittämättä siitä ja olla tekemättä mitään, puolustaja Matthijs de Ligt puhui hollantilaismedialle.

– Tulevina viikkoina työskentelemme muiden maiden pelaajayhdistysten kanssa keskustellaksemme yhteistoimista.

Hollantilainen uutistoimisto ANP kertoi, että Hollannin jalkapalloliitto ei kuitenkaan suunnittele MM-turnauksen boikotointia.

Keskiviikkona G-lohkossa Turkille 2–4 taipunut Hollanti nappasi lauantaina karsintojen avausvoittonsa nujertamalla Latvian 2–0. Kotijoukkueen maalit iskivät Steven Berghuis ja Luuk de Jong.

Stephanie Frappart teki ottelussa historiaa, kun hänestä tuli ensimmäinen naiserotuomari, joka tuomitsi miesten MM-karsintaottelun. Viime joulukuussa Frappart tuomitsi ensimmäisenä naisena miesten Mestarien liigan ottelun Juventuksen ja Kiovan Dinamon välillä.

Amsterdamissa ottelua seurasi paikan päällä 5 000 katsojaa.

Turkin MM-haaveille unelmastartti

Turkin lentokeli sen kuin jatkui toisella karsintakierroksella, kun joukkue otti komean 3–0-voiton Norjasta. Vuonomaa pelasi ”kotiottelunsa” Espanjan Malagassa Norjan tiukkojen koronarajoitusten takia.

Fenerbahcen keskikenttämies Ozan Tufan vei Turkin johtoon jo neljännellä minuutilla, ja ennen puolen tunnin peliä Leicesterin toppari Caglar Söyüncü lisäsi johtoa kulmapotkupuskusta. Tufan viimeisteli tunnin kohdalla loppulukemat upealla laukauksella.

Turkki ei ole selviytynyt MM-näyttämölle kertaakaan vuoden 2002 MM-pronssikisojen jälkeen.

Ennen ottelun alkua Norja protestoi Qataria vastaan samoissa paidoissa, joita se käytti karsintojen avausottelussa Gibraltaria vastaan. Paidoissa lukee suomeksi ”Ihmisoikeudet – kentällä ja sen ulkopuolella”.

Kroatialle avausvoitto

Hallitseva MM-hopeamitalisti Kroatia aloitti karsinnat 0–1-vierastappiolla Slovenialle, mutta kaatoi nyt kotiottelussaan Kyproksen samoin lukemin. Atalantan Mario Pasalic puski isännille voittomaalin 40. minuutilla.

H-lohkoa johtaa Venäjä, joka kukisti kotonaan Slovenian 2–1. Avausottelussa itänaapuri haki pisteet Maltalta 3–1.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: