Helmarit pelasi EM-karsinnat tappioitta – maalikuningattaren kruunu jäi Sällströmin tavoittamattomiin - Urheilu - Satakunnan Kansa

Helmarit pelasi EM-karsinnat tappioitta – maalikuningattaren kruunu jäi Sällströmin tavoittamattomiin

Suomi murskasi Kyproksen EM-karsintojen päätöksessä kymmenessä minuutissa.

Linda Sällström viimeisteli karsintojen kymmenennen maalinsa.

23.2. 21:14 | Päivitetty 23.2. 22:00

Larnaka/Helsinki

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue päätti EM-karsintaurakkansa tyylikkäästi voittamalla Kyproksen vieraskentällä 5–0. Jo viime perjantaina EM-kisapaikkansa kesän 2022 lopputurnaukseen Englantiin varmistanut Suomi voitti lohkonsa suomalaisittain historiallisesti häviämättä peliäkään. Kypros-voitto oli Suomelle karsintojen seitsemäs ja kerran joukkue pelasi tasapelin.

Suomen avauskokoonpanon avainpelaajat olivat panoksettomassa päätöspelissäkin omilla paikoillaan. Maalivahti Tinja-Riikka Korpelan edessä luutivat topparit Anna Westerlund ja Natalia Kuikka ja puolustuslinjan täydensi vasemman puolustajan paikalta oikealle siirtynyt Emma Koivisto. Keskikentän ydinkaksikko Emmi Alanen-Eveliina Summanen otti omat paikkansa ja Adelina Engman avasi oikealla laidalla. Kärjessä Linda Sällström jatkoi EM-karsintojen maalipörssin voiton tavoittelua.

Tuija Hyyrysen paikan puolustuksessa otti Elli Pikkujämsä ja Hyyrysen tavoin Kypros-ottelusta pois jääneen Ria Ölingin korvasi vasemmalla laidalla Kaisa Collin. Hyökkäykseen Sällströmin rinnalle nousi Sanni Franssin tilalle Olga Ahtinen.

Sällström maalasi jälleen

Sällström oli ennen Kypros-ottelua tehnyt karsinnoissa yhdeksän maalia. Sällström oli nälkäisenä uhkaamassa Belgian Tina De Caignyn 12 maalin suoritusta, ja suomalainen maalasi karsintojen kymmenennen maalinsa jo kuudennella minuutilla. Sitä ennen Koivisto oli ehtinyt jo tehdä Suomen avausmaalin.

Sällströmillä oli ottelussa muutamia muitakin maalipaikkoja, mutta tällä kertaa hänen repivät juoksunsa puolustuksen selustaan avasivat tilaa vain muille pelaajille. Sällströmin ja Koiviston lisäksi kertaalleen ottelussa onnistuivat 12. minuutilla osunut Engman, puolen tunnin kohdalla maalannut Collin ja toisen jakson lisäajalla loppulukemat viimeistellyt Juliette Kemppi.

Suomi piti joukkuepelistä loppuun asti kiinni eikä lähtenyt petaamaan paikkoja Sällströmille.

– Ei ollut (puoliajalla) oikeastaan mitään mainintaa asiasta, puolustaja Elli Pikkujämsä vahvisti pelin jälkeen.

Ydinryhmä vie Suomea eteenpäin

Suomen päävalmentaja Anna Signeul korosti läpi karsintojen sitä, että maajoukkueella on vuodessa vähän yhteisiä tapahtumia. Siksi hän on pyrkinyt auttamaan maajoukkuepelaajia siirtymään urallaan eteenpäin kovempiin sarjoihin, joissa kehittyminen olisi nopeampaa.

Karsinnat päättäneestä 25 pelaajan ryhmästä kotimaisessa Kansallisessa liigassa pelaavat vain Åland Unitedin kokenut Anna Westerlund ja vasta joulukuussa maajoukkuedebyyttinsä tehnyt PK-35:n Amanda Rantanen.

aajoukkueen runko pelaa Ruotsin ja Englannin kovissa sarjoissa.

Vuoden 2019 lopussa Ruotsiin siirtynyt Pikkujämsä, 21, oli tiistaina yksi kolmesta uudesta avauskokoonpanoon päässeestä pelaajasta. Kuudennen maaottelunsa pelannut Pikkujämsä oli tyytyväinen siihen, että ympärillä oli pelitavan tarkasti tunteva ydinryhmä.

– Oli tietysti jännittävä ja kiva fiilis päästä pitkästä aikaa näyttämään. Alkuun jännitti ja huomasin, että meni hetki lämmetä. Sitten pääsin mukaan pelin kulkuun ja aloin löytää paremmin pelikavereita. Totta kai, kun samat pelaajat ovat pelanneet useamman pelin, niin siihen oli suht helppo ja mukava tulla mukaan, Pikkujämsä sanoi.

Lohkoarvontojen ajankohta on mysteeri

Suomi on pelannut aiemmin kolmesti EM-kisoissa. Englannin EM-kisoissa 2005 Suomi hävisi välierän tulevalle mestarille Saksalle 1–4. Kotikisoissa 2009 Suomi voitti lohkonsa, mutta taipui puolivälieräottelussa Englannille 2–3.

Ruotsin EM-kisoissa 2013 Suomen pelit päättyivät alkulohkoon. Kahdeksan vuoden takaisesta joukkueesta Suomen neljättä EM-kisapaikkaa olivat voittamassa Westerlund, Tinja-Riikka Korpela, Tuija Hyyrynen, Emmi Alanen, Nora Heroum ja Natalia Kuikka.

Tulevien EM-kisojen lohkot arvotaan, kunhan loputkin kisajoukkueet tiedetään huhtikuun pudotuspelien jälkeen. Ennen EM-kisoja Suomi aloittaa myös historiansa ensimmäisen MM-paikan tavoittelun, mutta vuoden 2023 Australian ja Uuden-Seelannin MM-kisojen karsintojen aikataulu on vielä avoin.

Suomi on pelannut aiemmin kolmesti EM-kisoissa. Englannin EM-kisoissa 2005 Suomi ylsi välieriin, jossa se hävisi tulevalle mestarille Saksalle 1–4. Kotikisoissa 2009 Suomi voitti lohkonsa, mutta taipui puolivälierissä Englannille 2–3. Ruotsin EM-kisoissa 2013 Suomen pelit päättyivät alkulohkoon.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos