Iivo Niskanen puristaa taas mehuja vapaan taitajista – Lahden radassa on harmillisia piirteitä - Urheilu - Satakunnan Kansa

Iivo Niskanen puristaa taas mehuja vapaan taitajista – Lahden radassa on harmillisia piirteitä

Norja palaa maailmancupiin hurjalla ryhmällä, johon kuuluvat miesten skiathlonin olympiavoittaja ja maailmanmestari.

Seefeldin MM-skiathlonissa Niskanen (oik.) kamppaili tuimasti Clement Parissen (vas.), Aleksandr Bolshunovin, Sjur Röthen ja Martin Johnsrud Sundbyn kanssa.

22.1.2021 19:43

Ryhtyvätkö Iivo Niskanen ja Aleksandr Bolshunov grillaamaan norjalaisia? Siinä avainkysymys lauantain skiathloniin ja etenkin sen perinteisen osuudelle.

Salpausselän kisojen yksi herkkupaloista nähdään kello 14, kun miehet säntäävät 15+15 kilometrin koitokseen.

Huippukisoista Niskaselta puuttuu paikka kolmen joukossa skiathlonista, mutta hän kuuluu tässäkin kilpailumuodossa maailman kärkeen. Seefeldin MM-laduilla mies oli lähes loppumetreille saakka mitalitaistossa ja sijoittui neljänneksi.

Niskasen resepti skiathloniin on ollut selkeä. Hänen pitää tuhota mahdollisimman monen vastustajan kisa perinteisellä.

2018 olympiakisoissa Niskanen veti vieteriä suoraksi perinteisellä, jotta sai tietoa kunnostaan ja ladusta 50 kilometriä varten. Pohjatyö palkittiin kuninkuusmatkan olympiavoitolla.

Lahdessa perinteisen latu (2,4 km) on lyhyempi ja helpompi kuin vapaan (2,8 km) latu. Käytännössä hiihdettävä matka on siis 14,4+16,6 kilometriä.

– Perinteisen reitti on helpompi kuin Lahden 2017 MM-kisoissa. Perinteisen osuudella tulee aika lailla yhteislähdön meininki, kun reitillä on niin paljon tasaista, Niskanen ennakoi.

Sen verran olisi hyvä pitää vauhtia, etteivät kisan parhaat vapaan hiihtäjät pääse tuoreina jatkamaan matkaa suksienvaihdon jälkeen.

Bolshunovin vetohaluihin perinteisellä ei välttämättä voi luottaa, koska venäläinen on vapaallakin erinomainen ja kiriherkkä.

Norjalaisista Simen Hegstad Krueger, Sjur Röthe, Hans Christer Holund ja Emil Iversen viihtyvät kaikki vapaalla ja ovat menestyneet skiathlonissa. Koko nelikkö oli lajissa kuuden joukossa Norjan mestaruuskisoissa viikko sitten.

Krueger on lajin olympiavoittaja Pyeongchangista. Norjalainen kaatui perinteisen osuudella, mutta pääsi vapaalle kärkiletkan tuntumasta ja vei koko potin, mikä on lähiaikojen kovimpia suorituksia arvokisoissa.

Holund oli tuossa kisassa pronssilla, Röthe voitti puolestaan Seefeldissä maailmanmestaruuden. Iversenin taskussa on lajin tuore Norjan mestaruus.

Vuosi sitten Oberstdorfin maailmancupissa Bolshunov ja Niskanen pitivät vauhtia ja Emil Iversen (vas.) joutui keskeyttämään.

Saksassa uusiksi

Skiathlon on myös Oberstdorfin MM-hiihtojen ohjelmassa, vaikka kilpailumuodosta luopumista taannoin harkittiin.

Saksassa perinteisen osuus on Lahden tapaan vapaata helpompi, joten lauantain parhaat ovat kovia mitalisuosikkeja myös Oberissa.

Niskaselle Lahden mittelö antaa arvokasta pääomaa myös MM-kisoja ajatellen.

Tällä kertaa hänen ei tarvitse puntaroida osallistumistaan MM-skiathloniin, sillä sen jälkeen riittää palautumisaikaa viestiin ja 50 kilometrin perinteisen yhteislähtöön. Nämä kolme ovat Suomen ykköstykin pääkisat Saksassa.

Suomi saa lauantain miesten kisaan kaikki parhaat valttikorttinsa viivalle. Tulessa ovat Niskasen lisäksi Ristomatti Hakola, Joni Mäki, Perttu Hyvärinen ja Markus Vuorela.

Miesten maajoukkueluotsin Mikko Virtasen mukaan Hakola ja Mäki ovat hyvässä lyönnissä ja valmiit taistelemaan paikasta kymmenen sakkiin.

Suomella on lauantaina 12 hiihtäjää niin miehissä kuin naisissa.

– Huollolle 24 hiihtäjän suksien valmistaminen on iso haaste. Kaikki kelit käyvät, mutta olosuhteiden muuttuminen juuri ennen kisaa olisi hankala juttu, Virtanen kommentoi.

Naisten skiathlon lauantaina kello 11.30 ja miesten kisa kello 14. Yle ja Eurosport televisioivat Lahden maailmancupit.

Iivo Niskasen skiathloneja

OK 2018 Pyeongchang: Niskanen veti perinteisellä, muttei saanut isoja eroja aikaiseksi. Vapaalla hän taipui alun jälkeen ja oli 19:s. Kullan vei Simen Hegstad Krueger ennen Martin Johnsrud Sundbyä ja Hans Christer Holundia.

MM 2019 Seefeld: Tällä kertaa kärkiletka kutistui perinteisellä vain seitsemään mieheen. Niskanen taisteli vapaallakin hyvin, mutta mitalistit erottautuivat hieman ennen maalia. Sjur Röthe kukisti Aleksandr Bolshunovin ja Sundbyn.

MC 2020 Oberstdorf: Niskanen ei aivan pysynyt voittotaistossa vapaalla. Maalissa seitsemän miestä oli kahdeksan sekunnin sisällä. Bolshunov löi Kruegerin ja Röthen, Niskanen oli kahdeksas 17 sekuntia voittajasta.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut