Iivo Niskanen paljastaa vauhtinsa Lahdessa – ”Odotusarvo on harjoituksellisesti hyvä”, sanoo valmentaja - Urheilu - Satakunnan Kansa

Iivo Niskanen paljastaa vauhtinsa Lahdessa – ”Odotusarvo on harjoituksellisesti hyvä”, sanoo valmentaja

Valmentaja Olli Ohtonen tekee viimeiset viilaukset Oberstdorfin MM-viimeistelyyn loppukuun maailmancupien perusteella – kisojen ennakkoasetelmat selviävät Salpausselällä ja Falunissa.

Mikä on Iivo Niskasen vauhti? Se selviää Lahdessa. Arkistokuva.­

21.1. 21:24

Helsinki

Salpausselän kisat antaa vastauksen kysymykseen, jota Iivo Niskanen on pakottanut hiihtoväen arvailemaan marraskuun lopulta. Hän oli maailmancupin avauksessa kahdesti viides, ja lauantaina selviää, mikä hänen vauhtinsa on maailman muihin huippuihin verrattuna reilua kuukautta ennen MM-kisoja.

Niskaselle tuli koronatilanteen ja harjoitusvalintojen seurauksena lähes kahden kuukauden kilpailutauko. Se oli lujaluontoisen urheilija-valmentaja -parin itsevarma ratkaisu, josta Niskasella ja valmentaja Olli Ohtosella on toki hyviä kokemuksia aiemmilta vuosilta.

– Ei kilpailutauolla pitäisi olla hirmu suurta merkitystä. Iivo on valmistautunut arvokisoihin maltillisella kilpailusuunnitelmalla ennenkin kuten ennen Lahden MM-kisoja 2017, Ohtonen kertoi ajellessaan torstaina Vuokatista Lahden suuntaan.

Lahdesta heltisi perinteisen 15 kilometrillä maailmanmestaruus. Eikä Niskanen ole kolunnut ahneesti maailmancupia kuin viime talvena.

Yhdistelmä ja ”murhamäki”

Perinteisen ja vapaan hiihtotavan yhdistelmäkilpailu (skiathlon) Lahdessa sekä Falunin talvikisojen 15 kilometriä vapaalla (väliaikalähtö) ja 15 kilometrin yhteislähtö perinteisellä paljastavat Niskasen näkymät Oberstdorfin MM-kisoihin.

Loppukuun startit ovat arvokkaita, sillä ne sanelevat MM-valmistautumisen yksityiskohdat.

– Edessä on tärkeät cupit, kun ohjelmassa on MM-kisojen matkoja. Lahden skiathlonissa perinteisen osuus on tosin selvästi Oberstdorfia helpompi, mutta siinä selviää kansainvälisessä vertailussa, miten suksienvaihto onnistuu ja miten jaksaa hiihtää vapaata perinteisen jälkeen, Ohtonen korosti.

Falunin 15 kilometrin vapaa on vielä selkeämmin MM-kisojen kenraaliharjoitus.

– Falunissa hiihdetään reitillä, johon kuuluu ”murhamäki”. Nousujyrkkyys vastaa hyvin Oberstdorfin profiilia, Ohtonen muistutti.

Odotukset korkealla

Falunin jälkeen Niskanen ja Ohtonen tekevät viimeiset tarkennukset MM-valmistelujen yksityiskohtiin. Valmennuksen suuret linjaukset tehtiin keväällä.

– Perustimme suunnitelmat MM-kisojen kilpailumatkoihin (skiathlon 15 p+15 km v, 15 km väliaikalähtö v ja 50 km yhteislähtö p), ja otimme myös huomioon vastustajat, Ohtonen kertoi.

– Tunnemme esimerkiksi Aleksandr Bolshunovin ja Johannes Hösflot Kläbon ominaisuudet ja tiedämme, millä vahvuuksilla Iivon pitää kilpailla heitä vastaan.

Niskasen MM-vauhti on enää viilailua vailla, ja kaikki näyttää hyvältä ennen Lahden ja Falunin kuntopuntaria.

– Odotusarvo on harjoituksellisesti hyvä, Ohtonen vahvisti.

Lahden skiathlon alkaa lauantaina kello 14. Luvassa on pilvipoutaa ja yksi lämpöaste eli voitelun kannalta nollakeli.

– Sää voi nyt näytellä jonkinlaista roolia, Ohtonen totesi.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?