Jalkapallobuumi jatkuu Suomessa – Hradeckyn valinta vuoden urheilijaksi sinetöi kuningaslajin hegemonian - Urheilu - Satakunnan Kansa

Jalkapallobuumi jatkuu Suomessa – Hradeckyn valinta vuoden urheilijaksi sinetöi kuningaslajin hegemonian

Maailman maalivahtivalioiden joukkoon noussut Lukas Hradecky: 12 pistettä Turkuun!

Maalivahti Lukas Hradecký valittiin vuoden urheilijaksi.­

14.1. 21:30 | Päivitetty 14.1. 22:18

Helsinki

Suomeen reilut kaksi vuotta sitten iskenyt jalkapallobuumi miesten maajoukkueen ympärillä näkyi, kun torstain juhlagaalassa valittiin vuoden 2020 suomalainen urheilija, valmentaja ja joukkue.

Urheilutoimittajain lliiton valinnat kohdistuivat Lukas Hradeckyyn, Markku Kanervaan ja hänen valmentamaansa miesten maajoukkueeseen, Huuhkajiin.

Vuoden urheilija on Suomen maajoukkueen ja Saksan Bundesliigan Leverkusenin ykkösmaalivahti Lukas Hradecky, joka seurasi Vuoden parhaana Huuhkajien ja Englannin liigan Norwichin hyökkääjä Teemu Pukkia.

Kun myös vuoden valmentaja- ja vuoden joukkue -äänestyksissä Huuhkajien Kanerva ja Huuhkajat uusivat viime tammikuulta ykkössijansa, jalkapallon lajihegemonia oli koronavuonna 2020 kiistaton.

– Twelve points to Turku! (12 pistettä Turkuun), huumorin taitava Hradecky veisteli valinnastaan gaalaterveisiksi euroviisutyyliin.

Hän on Jari Litmasen, Sami Hyypiän ja Pukin jälkeen neljäs jalkapalloilija, joka on valittu Suomessa vuoden urheilijaksi.

Menestystä Leverkusenissa

Tshekkoslovakiassa Bratislavassa syntynyt Hradecky, 31, pelaa Leverkusenissa kolmatta kauttaan.

Hänen pelikautensa Saksassa 2019–20 oli menestyksekäs, sillä Leverkusen voitti maan cupin ja sijoittui Bundesliigassa viidenneksi.

– Poikkeuksellisena vuonna täytyy valita vähän poikkeuksellinen urheilija – eikä ihan positiivisessa mielessä, Hradecky ironisoi.

Päävalmentaja Kanerva viimeisteli hattutempun, sillä hän oli vuoden valmentaja myös 2018 ja 2019. Saavutus on historiallinen.

– Aito hattutemppu, kolmas peräkkäin, ja neljäs kaiken kaikkiaan, Kanerva kertoi.

”Meidän pitää nostaa tasoa”

Jos minkä, Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen vuosi 2020 mullistui kevättalvella iskeneen koronapandemian takia. Taskussa oli kaikkien aikojen ensimmäinen EM-kisapaikka, mutta suunnitelmat menivät uusiksi.

– Oli poikkeuksellinen vuosi. Positiivista oli se, että saatiin lisää valmistautumisaikaa. Tämä vuosi on haasteellinen, ohjelmassa on EM-turnaus ja MM-karsinnat alkavat, Kanerva kertoi.

Hän iloitsi siitä, että Suomi on pitänyt tasonsa. Kansojen liigassa Huuhkajat kukisti lokakuussa paluuotteluissaan Helsingin Olympiastadionilla Bulgarian ja Irlannin.

– Sokerina pohjalla oli voitto maailmanmestari Ranskasta. Haluamme menestyä, mutta meidän pitää nostaa tasoa, myös MM-karsinnoissa, Kanerva muistutti.

Välimäki sykähdytti

Vuoden läpimurrosta palkittiin golfammattilainen Sami Välimäki. 22-vuotias Välimäki päätti kilpailuvuotensa komeasti, kun hän päätyi miesten Euroopan-kiertueen Race to Dubai -arvolistalla 11:nneksi, mikä on suomalaisten kaikkien aikojen paras sijoitus listalla.

Välimäen menestyskäyrä lähti viime alkuvuodesta jyrkkään nousuun, kun hän voitti maaliskuussa kuudennen Euroopan-kiertueen kilpailunsa Omanissa.

– Se Omanin kisan viimeinen putti on jäänyt mieleen, Välimäki muisteli.

Hän sai Omanin-voitollaan gaalassa yleisöäänestyksessä kunnian myös vuoden sykähdyttävimmästä urheiluhetkestä.

Vuoden esikuvaksi valittiin painiuransa lopettanut Petra Olli ja Urheilun lähettilääksi niin ikään kilpauransa 2020 päättänyt ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen.

Palkitut

Nuori urheilija: Silja Kosonen, yleisurheilu

Joukkue: Jalkapallon miesten A-maajoukkue

Urheilukulttuuri: Metsahallitus ja Suomen Latu

Urheiluinnovaatio: First Beat, Oura, Polar ja Suunto

Läpimurto: Sami Välimäki, golf

Elämänura: Tapani Ilkka, Olympiakomitean entinen puheenjohtaja

Urheiluseura: Pyrintö Tre

Urheilun hyväntekijä: Tuulikki Kangasluoma, Seinäjoen peliveljet ja Salibandyliitto

Esikuva: Petra Olli, ex-painija ja nyt painivalmentaja

Hall of Fame: Heikki Mikkola (motocross), Peter Tallberg (purjehdus, olympiakomitean jäsen), Mika Koivuniemi (keilailu).

Suomen aktiivisin työpaikka: Helsingin kaupunki

Taustavoima: Simo Tarvonen, Urhea

Urheilun lähettiläs: Kaisa Mäkäräinen

Vuoden valmentaja: Markku Kanerva, miesten jalkapallomaajoukkue

Sykähdyttävin urheiluhetki: Sami Välimäen voitto golfin Omanin avoimissa

Vuoden urheilija: Lukas Hradecky, miesten jalkapallomaajoukkue

Urheilutoimittajain liiton äänestystulokset:

Vuoden urheilija: 1) Lukas Hradecky, jalkapallo 2768 ääntä (132 ykkössijaa), 2) Sami Välimäki, golf 2243 (85), 3) Miro Heiskanen, jääkiekko 1941 (27), 4) Valtteri Bottas, autourheilu 1709 (33), 5) Annimari Korte, yleisurheilu 1396 (17), 6) Iivo Niskanen, maastohiihto 1295 (11), 7) Sebastian Aho, jääkieko 1263 (10), 8) Emil Ruusuvuori, tennis 1261 (9), 9) Aaron Kangas, yleisurheilu 1190 (15), 10) Kristian Pulli, yleisurheilu 1150 (17).

Vuoden valmentaja: 1) Markku Kanerva, jalkapallo 1531 (244), 2) Anna Signeul, jalkapallo 1099 (101), 3) Jarmo Kangas, yleisurheilu 540 (41), 4) Jere Jännes, uinti 315 (13), 5) Toni Koskela, jalkapallo 169 (7).

Vuoden joukkue: 1) Jalkapallon miesten A-maajoukkue 1619 (259), 2) Jalkapallon naisten A-maajoukkue 1236 (109), 3) Helsingin Taitoluisteluklubin Team Fintastic 296 (18), 4) Helsingin Jalkapalloklubi HJK 286 (11), 5) Ampumaurheilun ilma-aseiden EM-joukkue, liikkuva maali 217 (9).

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?