Jalkapalloilija Marcus Forss, 21, sai kuulla seuransa valmentajilta Englannissa kutsustaan Huuhkajiin: ”Olin ihan sokissa ja kysyin, että oikeastiko” - Urheilu - Satakunnan Kansa

Jalkapalloilija Marcus Forss, 21, sai kuulla seuransa valmentajilta Englannissa kutsustaan Huuhkajiin: ”Olin ihan sokissa ja kysyin, että oikeastiko”

Marcus Forssin mukaan maajoukkuekutsu oli hänen perheelleen tärkeä asia. Pelaajan isoisä Rainer Forss pelasi itsekin maajoukkueessa 1950–60-luvilla.

Marcus Forss ei ollut uskoa sitä todeksi, kun sai kuulla päässeensä A-maajoukkueen kokoonpanoon.

11.11.2020 7:00

Harvassa ovat olleet ne nuoret, parikymppiset jalkapalloilijat, joita on viime vuosina toivottu tai suorastaan vaadittu jalkapallon A-maajoukkueeseen.

21-vuotias hyökkääjä Marcus Forss on täyttänyt median ja kannattajien mielestä jo jonkin aikaa kriteerit sille, että häntä voisi testata maajoukkueessa.

Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva odotti kuitenkin, että Forss osoitti sitoutumistaan maajoukkuetoimintaan osallistumalla nuorten maajoukkueeseen, ja kutsui vasta sitten Forssin A-maajoukkueeseen.

Tänä syksynä Forssin näytöt ovat olleet jo niin vahvat, ettei häntä oikein hyvällä syyllä voinut enää sivuuttaa maajoukkuevalinnoissa. Torstaina Kanerva julkisti uusimman joukkueensa ja kertoi Forssin valinnasta.

Ansaittu kutsu

Kaksi viikkoa sitten Forss oli tavalliseen tapaansa kuntosalilla ennen päivän joukkueharjoituksia, kun salille saapuivat hänen seurajoukkueensa Brentfordin päävalmentaja Thomas Frank ja hänen apuvalmentajansa.

– Valmentajat tulivat sanomaan, että minut on nostettu A-maajoukkueeseen. Olin ihan sokissa ja kysyin, että oikeastiko. Siinä meni vähän aikaa tajuta, mitä oli tapahtunut, Forss kertoo.

– Sokista toivuttuani ajattelin, että pääsen näyttämään kaikille, millainen pelaaja olen. Se on iso asia minulle.

– Valmentajani sanoivat, että olen todella ansainnut kutsun, kun ottaa huomioon, miten kausi on alkanut. He sanoivat, että jatka samaan malliin.

Forss sanoo, että pystyi pitämään maajoukkuekutsun melko hyvin salassa.

– Totta kai kerroin perheelleni ja tyttöystävälleni. Muille en kertonut. Kaverit ovat nyt lähettäneet paljon onnitteluita, ja perhe on tietenkin onnitellut. Olen niihin onnitteluihin yrittänyt vastata.

Marcus Forssilla on ollut nousukiitoinen syksy.

Enemmän ja enemmän vastuuta

Forss aloitti kautensa Englannin mestaruussarjassa ryminällä. Hän teki ensin liigacupissa kaksi maalia kahdessa ottelussa, ja sen jälkeen hän on osunut vaihdosta kentälle tultuaan kahdeksassa mestaruussarjan ottelussa neljästi. Maaleja on kasassa yhtä monta kuin A-maajoukkueen ykköshyökkääjällä Teemu Pukilla tällä kaudella.

Mutta siinä missä Pukki on tarvinnut maalin tekemiseen keskimäärin 202 peliminuuttia, Forss on tarvinnut vain 35 minuuttia.

– Kausi on lähtenyt kyllä tosi hyvin käyntiin. Peliaika ei ole tietenkään ollut missään maksimissa, mutta koko ajan vastuuta tulee enemmän ja enemmän.

– Olen pyrkinyt näyttämään, että mitä enemmän saan vastuuta, sitä enemmän tulee onnistumisia, Forss sanoo.

Lokakuussa Forss sai kutsun Pikkuhuuhkajiin eikä silloin vielä ajatellut A-maajoukkuetta.

– Menin alle 21-vuotiaiden maajoukkueeseen sillä asenteella, että olen sen joukkueen pelaaja ja teen parhaani. En ajatellut kutsua A-maajoukkueeseen.

21-vuotiaiden ottelussa Tanskaa vastaan Forss teki maalin rangaistuspotkusta, ja kun A-maajoukkueen vakiohyökkääjiin parin viime vuoden aikana kuulunut Jasse Tuominen loukkaantui vakavasti lokakuun alussa, myös Forssin mahdollisuudet paranivat päästä Huuhkajiin ja mukaan kamppailuun jopa paikasta EM-turnaukseen.

Uutta virtaa

Viime kaudella Forss lainattiin sarjatasoa alemmas Englannin ykkösliigan AFC Wimbledoniin, jossa hänestä tuli nopeasti kannattajien suosikkipelaajia.

Forss teki 18 ottelussa 11 maalia, kunnes loukkaantui tammikuussa. Takareiden jännevamma vei hänet leikkauspöydälle.

– Oma peli on loukkaantumisen jälkeen noussut uudelle tasolle fyysisesti ja teknisesti. Olen saanut uutta virtaa.

Brentfordissa on viime kausina ollut mestaruussarjan parhaimpia maalintekijöitä, joten Forss on päässyt läheltä näkemään heidän työskentelyään. Kaksi kautta sitten Neal Maupay oli maalipörssin jaetulla toisella sijalla 25 maalillaan, kun Pukki voitti maalikuninkuuden 29 maalillaan. Ranskalaiskärki myytiin viime vuonna Valioliigan Brightoniin.

Marcus Forss pelaa tällä hetkellä Englannin mestaruussarjassa Brentfordin riveissä.

Viime kaudella Ollie Watkins jakoi maalipörssin ykkössijan 26 maalillaan, ja hänet myytiin Aston Villaan. Tällä kaudella Forssia kolme vuotta vanhempi Ivan Toney on vallannut sarjan maalipörssin kärjen kymmenellä osumallaan.

Äkkiseltään voisi arvioida, että Toney myydään kauden jälkeen ja Forss aloittaa ensi kauden ykköshyökkääjänä, mutta tilanteet voivat muuttua nopeastikin.

– Molemmat teemme tällä hetkellä maaleja. En voi muuta tehdä kuin tehdä parhaani, kun saan mahdollisuuden. Minun pitää vain näyttää kentällä, miksi kuuluisin avaukseen.

Brentfordin valmentaja Frank kehui Forssia taannoin siitä, miten hän on ottanut mallia Maupaystä ja Watkinsista, jotka olivat joukkueen parhaimpia harjoittelijoita. Nyt Forss on se pelaaja, joka saapuu ensimmäisenä harjoituksiin ja lähtee viimeisenä.

– Halusin nähdä, miten he tekivät asioita, kun he olivat silloin parempia kuin minä. Tiesin, että en ollut valmis pelaaja ja tiesin, että minun pitää tulla aikaisemmin harjoituksiin ja lähteä muita myöhemmin. Minun piti tehdä enemmän kuin muut. Kyllä se kiitos sitten lopussa seisoo, kun tekee harjoituksia oikein ja tarpeeksi.

Watkinsin kanssa Forss oli hyvissä väleissä ja sai häneltä neuvojakin, ja välillä taas Watkins kysyi Forssilta mielipidettä.

– On helppo tapa kehittyä, kun kehittää avoimet suhteet pelaajiin.

”Menen hakemaan peliaikaa”

Kilpailu peliajasta ykköskärki Toneyn kanssa on kovaa mutta samalla kehittävää.

– Olemme näyttäneet, että pystymme pelaamaan myös yhdessä. Cupissa olimme samaan aikaan kentällä ja saimme heti maalin tehtyä. Stokea vastaan olimme kentällä 20 minuuttia ja teimme kaksi maalia. Teemme toisistamme parempia pelaajia.

Forss kertoo, että maalien tekeminen ja viimeistely on ollut lapsuudesta alkaen hänen oma juttunsa, jota on pyrkinyt kehittämään.

Jotain symboliikkaa oli siinäkin, kun Forss kohtasi Teemu Pukin mestaruussarjan ottelussa 27. lokakuuta ja kaksikko vaihtoi pelipaitoja keskenään pelin jälkeen.

– Sanoin hänelle, että nähdään sitten maajoukkuetauolla paremmin. Ennen katsoin televisiosta maajoukkuepelaajien pelejä. Nyt pystyn olemaan samassa joukkueessa, mikä on iso kunnia.

Forss voi mainion syksynsä ansiosta mennä A-maajoukkueeseen hyvällä itseluottamuksella. A-maajoukkue kohtaa harjoitusottelussa Ranskan 11. marraskuuta ja Kansojen liigassa Bulgarian 15. ja Walesin 18. marraskuuta.

– Uskoisin, että peliaikaakin voisi tulla. Jo maajoukkueeseen pääsy on iso kokemus, mutta menen hakemaan peliaikaa. Toivottavasti tulisi maaleja ja voittoja, se olisi paras asia.

Forssin mukaan maajoukkuekutsu oli hänen perheelleen tärkeä asia. Forssin isoisä Rainer Forss pelasi maajoukkueessa 50–60-luvuilla 18 maaottelua.

– Isäni [Interin seuralegenda Tero Forss] onnitteli ja sanoi, että olen toinen perheestä maajoukkueessa, ja hän on todella ylpeä minusta.

V Sport ja Viafree näyttävät Huuhkajien ottelut. Ranska–Suomi alkaa tänään kello 22.10.

Marcus Forss

Englannin mestaruussarjan Brentford FC:n suomalaishyökkääjä.

182-senttinen keskushyökkääjä.

Syntynyt tammikuussa 1999.

Englannin mestaruussarjassa viisitoista ottelua ja viisi maalia.

Muut seurat: FC Ruskon Pallo, TuWe, FDS-Suomi, West Bromwich Albion.

Alle 21-vuotiaiden maajoukkueessa viisi ottelua ja kaksi maalia.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut