Ilosta kirkuva selostaja on yksi osoitus siitä, miksi Islanti menestyy - Urheilu - Satakunnan Kansa

Ilosta kirkuva selostaja on yksi osoitus siitä, miksi Islanti menestyy

3.7.2016 21:30

Gudmundur Benediksson teki sen jälleen.

Islantilaisselostaja kirkui ilosta sävelasteikon yläportailla, kun Islanti kaatoi maanantai-iltana sensaatiomaisesti Englannin EM-turnauksen neljännesvälierässä.

Näistä kuvista ja tästä ääniraidasta kesän 2016 EM-turnaus muistetaan todennäköisesti ikuisesti:

Guardianin käännöksen mukaan Benedikssonin hehkutus kuului näin:

- Homma on ohi! Homma on ohi! Me lähdemme Pariisiin. Näittekö? Näittekö? Tämä on unta. Älkää koskaan herättäkö minua tästä unesta.

- Buuaa vaan miten haluat, Englanti. Islanti menee Stade de Francelle sunnuntaina. Ranska–Islanti! Te voitte mennä kotiin. Te voitte lähteä Euroopasta. Te voitte mennä minne h*lvettiin ikinä haluatte. Englanti yksi, Islanti kaksi on lopputulos täällä Nizzassa. Ja satu jatkuu.

Jättimäinen suosio

Benediksonin selostukset ovat nousseet jättimäiseksi ilmiöksi somessa.

Hän tempaantuu otteluiden sykkeeseen mukaan niin täydellisesti, ettei muista selostuksistaan itse juuri mitään.

- Minulla ei ole aavistustakaan, mitä olen sanonut tai tehnyt. En voi oikeasti muistaa sitä hetkeä. En suunnittele sanomisiani ennakkoon. Olen vain oma itseni, hän sanoi Weltin haastettussa.

Kamera seurasi Benedikssonia, kun hän selosti Englanti-pelin loppuhetket:

Lähes puoli maailmaa tuntee Benedikssonin nimen EM-turnauksen jälkeen. Tai jos ei nimeä, niin ainakin äänen.

- Se ei ole muuttanut minua yhtään. Olen edelleenkin Gummi Ben, kuten minut Islannissa tunnetaan. En teeskentele ja pysyn ikuisesti rehellisenä itselleni. Jalkapallo on ammattini, jota rakastan. Yritän tehdä sen niin hyvin kuin mahdollista.

Leipä valmennuksesta

Benediksson on työskennellyt televisiossa vuodesta 2004 asti. Hän on selostanut islantilaiskanaville Euroopan huippusarjoja kuten Mestarien liigaa ja Valioliigaa.

Miehessä tiivistyy monelta osin se, minkä vuoksi reilun 300 000 asukkaan pohjoinen kansa uhmaa suurempiaan ja hurmaa ennakkoluulottomuudellaan tällä hetkellä koko jalkapalloa seuraavaa maailmaa.

Gummi Ben saa leipänsä jalkapallovalmentajana - tai oikeastaan sai, sillä Benedikssonille menetti kesken EM-turnauksen työpaikkansa Islannin suurimman seuran KR Reykjavikin kakkosvalmentajana. Samalla ovenavauksella seurasta lähti myös päävalmentaja Bjarni Gudjonsson.

Benediktsson on yksi Islannin noin 600 valmentajasta, joilla on vähintään Uefan B-valmennuslisenssi. Maassa on siis yksi kurssit käynyt valmentaja 825 islantilaista kohden. Englannissa vastaava lukema on Guardianin mukaan yhden suhde 11 000:een.

B-lisenssi on Islannissa edellytys sille, että saa valmentaa yli 10-vuotiaita futisjunioreja. Yli kahdeksan vuotiaiden valmennukseen vaaditaan puolikas lisenssi. Tämä takaa sen, että nuorimmatkin juniorit saavat tasokasta harjoitusta.

Laji kulkee suvussa

Kultakurkun perhe on elävä esimerkki siitä, kuinka tärkeä asia jalkapallo on islantilaisille. Benediksson on itsekin entinen maajoukkuepelaaja, joka puki Islannin maajoukkuepaidan ylleen kymmenen kertaa. Hyökkääjä iski otteluissa kaksi maalia.

Myös Gummi Benin puoliso Kristbjörg Ingadóttir on entinen maajoukkuetason jalkapalloilija. Kuten myös hänen isänsä Ingi Björn Albertsson, joka voitti maan pääsarjan maalikuninkuuden kahdesti.

Hänen isänsä on taas Albert Gudmundsson, Islannin historian ensimmäinen jalkapalloammattilainen. Hän pelasi urallaan muun muassa AC Milanissa ja Arsenalissa.

Jalkapallouransa jälkeen Albert lähti politiikkaan ja toimi Islannin valtiovarainministerinä.

Isoisoisänsä täysnimikaima, Gummi Benin poika Albert Gudmundsson, pitää suvun jalkapallomainetta yllä Hollanissa. Albert, 19, tekee uraa suurseura PSV Eindhovenin junioreissa. Hän on toiminut Islannin alle 19-vuotiaiden maajoukkueen kapteenina.

Suvun jalkapallotarina näyttää jatkuvan hamaan tulevaisuuteen. Mutta jatkuuko Islantilaisten uni edelleen sunnuntain EM-puolivälierässä Ranskaa vastaan?

- Kyllä. Toivottavasti. Miksi ei? Mieluusti aina heinäkuun 11. päivään saakka, Gummi Ben virkkoi.

Lempinimi:Gummi Ben

Ikä:41 vuotta

Ammatti:jalkapallovalmentaja

Pelaajaura:pelasi kymmenen maaottelua Islannin maajoukkueessa, edusti kauden ajan Geeliä Belgian pääsarjassa.

SelostanutIslannin televisiossa jalkapalloa vuodesta 2004 asti

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: