Islantilainen runoilija: ”Kun voitimme Englannin, löin pääni kattoon” - Urheilu - Satakunnan Kansa

Islantilainen runoilija: ”Kun voitimme Englannin, löin pääni kattoon”

3.7.2016 19:13

Kári Tuliniusin päähän koskee. Selitys on harvinaisen hyvä.

- Olimme katsomassa Englanti-peliä Säijässä tyttöystäväni äidin luona. Koska 1-vuotias poikamme yritti nukkua, jouduin säästämään kaiken kannustamisenergiani hyppimiseen. Kun voitimme, löin pääni kattoon.

Tulinius on lempääläläislähtöisen kirjailijan Vilja-Tuulia Huotarisen puoliso. Runoilijana itse tunnetun Kárin mukaan selitys Islannin menestykselle on ”yksinkertainen ja kallis”.

- Olosuhteisiin on satsattu reilun kymmenen vuoden ajan todella paljon. Nyt lapset voivat pelata isoilla ja hyvälaatuisilla kentillä ympärivuotisesti. Omassa lapsuudessani pelasimme talvet parkettilattioilla ja kesät sorassa tai mutaisilla nurmikentillä, 35-vuotias mies muistelee.

- Hyvin moni lupaava ikätoverini joutui lopettamaan jalkapallon loukkaantumisten vuoksi.

Tappioihin ehti tottua

Islannin menestys on ollut Tuliniusin mukaan upeaa, mutta myös hämmentävää.

- Minun on tavallaan täytynyt kouluttaa aivoni uudelleen niin, että pystyn tuntemaan jalkapalloa katsellessani myös toivoa. Islantilaisena jalkapallofanina olin jo ehtinyt tottua siihen, että maajoukkueemme lähes aina häviää.

Uusia puheenaiheita

Tulivuorimaan menestys on näkynyt myös kynäniekan henkilökohtaisessa elämässä.

- Aina on ollut niin, että kun ihmiset saavat tietää minun olevan Islannista, he alkavat puhua tulivuorista, luonnosta tai Björkistä, mikä on ihan mukavaa, tai pankeista ja poliitikoista, mikä ei ole yhtä mukavaa. Se on muuttunut.

- Hiljattain kahvilassa tarjoilija kysyi, mistä olen kotoisin. Kun kerroin olevani Islannista, satunnainen ohikulkija pysähtyi, huusi ”jalkapallo” ja jatkoi matkaansa.

Sunnuntain pelin Tulinius katsoo kotona Helsingissä.

- Meidän kattomme on onneksi korkealla.

Jalkapallon EM-kisojen puolivälieräottelu Ranska–Islanti sunnuntaina 3.7. kello 22. TV2, Areena ja Puhe lähettävät ottelun suorana.

144

Tilastokeskuksen mukaan Suomessa asuu 144 Islannin kansalaista.

10

Heistä kymmenen asuu Pirkanmaalla.

80

Suomessa asuu 80 henkilöä, joilla on Islannin kaksoiskansalaisuus.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: