Suomessa asuu 144 islantilaista – ”Islannissa on ollut kurjaa, kisat tulivat oikealla hetkellä” - Urheilu - Satakunnan Kansa

Suomessa asuu 144 islantilaista – ”Islannissa on ollut kurjaa, kisat tulivat oikealla hetkellä”

3.7.2016 17:53

Neljännesvuosisadan takaiset tuntemukset ovat nousseet pintaan, kun Sara Lilja Steensig, 34, on seurannut synnyinmaansa Islannin otteita jalkapallon EM-kisoissa Ranskassa.

Sara nimittäin varttui suurimmaksi osaksi äitinsä kotimaassa Tanskassa, jonne perhe muutti tytön ollessa 5-vuotias.

Ja Tanskahan yllätti jalkapalloilevan maailman viemällä Euroopan-mestaruuden vuonna 1992.

- Se tunne oli ihmeellinen. Vieläkin sitä ajatellessa meinaa tulla kyyneleet silmiin, Sara muistelee.

Vaikka Sara Tanskassa varttuikin, yhteys Islantiin säilyi.

- Vietimme lapsuuteni kesät aina Islannissa, emme koskaan käyneet missään etelässä. Vanhempani olivat köyhiä opiskelijoita, ja isä työskenteli kesät turistioppaana.

Suomeen Sara tuli kahdeksan vuotta sitten – alkujaan vuodeksi, sitten hiukan pidemmäksi aikaa. Kuvioihin tuli ensin mies, Samu, ja pian sen jälkeen kaksi lasta, Aino, 5, ja Asta, 1.

”Kisat tulivat oikealla hetkellä”

Kaksoiskansalaisuus ei ole penkkiurheilijalle aivan yksinkertainen juttu. Kun Tanska ja Islanti kohtaavat, Sara tuntee, kuinka häntä revitään kahteen suuntaan.

- Ehkä olen silti hiukan enemmän Islannin puolella, toimittajana työskennellyt nainen arvioi erinomaisella suomen kielellä.

- Kannustan kuitenkin yleensä aina altavastaajaa. Vaikka en kyllä tiedä, voiko Islantia enää pitää Tanskaa heikompana.

Saran mukaan Islannin kisamenestyksellä on todella suuri merkitys koko valtion kannalta.

- Islanti on tietysti pohjoismainen demokratia, mutta viime vuosina siellä on ollut aika rankkaa ja kurjaa, hän sanoo ja viittaa vuoden 2008 talouskriisiin ja pääministeri Sigmundur Davíð Gunnlaugssonin eroon johtaneisiin Panama-vuotoihin.

- Politiikka on Islannissa aika korruptoitunutta. Romahduksen jälkeen oli vähän positiivisempi vaihe, mutta pian vanhat poliitikot palasivat valtaan. Nämä kisat tulivat aivan oikealla hetkellä.

Samu Tuomiston matematiikan mukaan kuvassa on yksi islantilainen: puoliso Sara Steensig on sitä puoliksi, lapset Asta, 1, ja Aino, 5, neljännekseltään.

Sara seuraa jalkapalloa hyvin satunnaisesti ja katsoo yleensä arvokisoista vain finaaliottelut. Tänä kesänä on ollut toisin.

- Olen seurannut todella tarkasti kaikki Islannin pelit. Lapset aina heräävät, kun kannustamme. On ollut kyllä todella hauskaa, hän sanoo.

Niin ovat ollut myös Saran sukulaisilla, ystävillä ja maanmiehillä Islannissa. Strákarnir okkarista eli ”meidän pojista” ollaan aidosti ja avoimesti ylpeitä.

- Islantilaiset kyllä luulevat muutenkin olevansa kaikissa asioissa maailman parhaita. Itseluottamuksemme on pohjaton!

”Lopputulos? Olisiko se taas 2–1?”

Suosikkipelaajikseen Sara nimeää elokuvaohjaajanakin ansioituneen maalivahti Hannes Þór Halldórssonin ja ”sen partakaverin”, Englannin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla Cardiff Cityssä pelaavan kapteeni Anor Gunnarssonin.

- Ilman Halldórssonia emme olisi selvinneet näin pitkälle. Ja Gunnarssonin pitkät rajaheitot ovat todella hienoja. Käsipallo on Islannissa tosi iso juttu, siitä on varmasti ollut hänelle hyötyä.

Tunne siitä, että jotain suurta saattaa olla tekeillä, syntyi jo Islannin ensimmäisen, Portugalia vastaan pelatun pelin aikana.

- Olihan Islannin peli Portugaliin verrattuna vähän... erilaista. Mutta ei se haittaa, jos se on tehokasta.

Sunnuntain puolivälieräottelussa Ranskaa vastaan Sara uskoo Islannin voittoon. Hän kuitenkin korostaa, että joukkue on jo ylittänyt kaikki odotukset, vaikka nyt jatkosta putoaisikin.

- Lopputulos? Olisiko se taas sellainen 2–1? Ainakin Islanti taistelee loppuun asti, se on varmaa. Englanti-voitto oli tietysti yllätys, mutta jos kerran voitimme heidät, niin miksi emme voittaisi Ranskaakin? Ja miksi emme menisi saman tien loppuun asti?

Jalkapallon EM-kisojen puolivälieräottelu Ranska–Islanti sunnuntaina 3.7. kello 22. TV2, Areena ja Puhe lähettävät ottelun suorana.

144

Tilastokeskuksen mukaan Suomessa asuu 144 Islannin kansalaista.

10

Heistä kymmenen asuu Pirkanmaalla.

80

Suomessa asuu 80 henkilöä, joilla on Islannin kaksoiskansalaisuus.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: