Kommentti: Onko tämä kaikkien aikojen tylsin EM-turnaus? - Urheilu - Satakunnan Kansa

Kommentti: Onko tämä kaikkien aikojen tylsin EM-turnaus?

17.6.2016 20:26

3, 1, 3, 2, 1, 1, 2, 1, 2, 2, 2, 2, 3, 2, 2, 3, 2, 0, 1. Siinä maalimäärät jalkapallon EM-kisojen otteluissa tähän asti, kun alkulohkovaiheesta on pelattu noin puolet. Maaleja on tehty keskimäärin 1,8 ottelua kohden. Tällä menolla kisojen maalimäärä jää pienimmäksi modernilla aikakaudella.

Vain kerran maaleja on tehty vähemmän. Vuoden 1968 kisoissa maaleja tehtiin ainoastaan 1,4 kappaletta ottelua kohden, mutta tuolloin kisoissa pelasi vain neljä joukkuetta ja otteluitakin oli neljä: välierät ja mitalipelit.

Vuodesta 1984 lähtien maaleja on tehty päälle kaksi per ottelu.

2, 3, 3. Kolmessa ottelussa maalivahdeilla ei ole juuri ollut töitä. Lukemat kuvaavat laukauksia kohti maalia. Ranska–Albania-, Saksa–Puola- ja Italia–Ruotsi -peleissä puolustukset ovat tylsyttäneet hyökkääjien yritykset.

Surkeuden huippuna on tietysti Ruotsi, joka ei ole saanut palloa vielä kertaakaan maalia kohti omin voimin. Maali Irlantia vastaan tuli Ciaran Clarkin omasta maalista.

Chilen Eduardo Vargas ohitti Panaman maalivahdin Jaime Penedon alkulohkon ottelussa Copa Americassa. Peli päättyi 4–2.

Samaan aikaan EM-turnauksen kanssa pelataan Amerikan mestaruusturnausta Yhdysvalloissa. Siellä on menossa puolivälierävaihe. Copassa on tehty maaleja 2,9 ottelua kohden. Atlantin toisella puolella peli on usein kiihkeämpää ja niissä tapahtuu enemmän.

Vertailu kahden turnauksen välillä on osin epäreilu. EM-kisoissakin maaliverkot heiluisivat, jos turnauksessa pelaisi Haitin tapainen joukkue. Eikä tämä ollut kehu Haitin hyökkäysvoimalle.

Onko EM-turnaus sitten ollut tylsä? On ja ei.

Ottelut ovat olleet tasaisia. 19 ottelusta vain viisi on päättynyt vähintään kahden maalin erolla. Hyvä.

Etukäteen heittopusseiksi veikatut maat ovat haastaneet isompansa tosissaan. Hyvä.

Tuntuu, että mikä ottelu voi päättyä miten vain. Hyvä.

Mutta maalimäärät kertovat jostain. Euroopassa peli on taktisesti valveutunutta. Se näkyy erityisesti tiiviissä puolustuspelissä.

Koska kisoissa pelaa nykyään 24 joukkuetta ja niistä vain kahdeksan tie päättyy alkulohkojen jälkeen, olisi voinut odottaa rohkeampaa peliä. Sitä ei ole näkynyt.

Ja se on pettymys.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: