Porin pirut olivat aluksi enkeleitä – stadion saattoi jättää jäähyväiset kansainvälisille otteluille - Urheilu - Satakunnan Kansa

Porin pirut olivat aluksi enkeleitä – stadion saattoi jättää jäähyväiset kansainvälisille otteluille

Pikkuhuuhkajat arasteli alussa Tanskan johtoon. Suomi oppi, mutta ei saanut palkintoa. Tanska voitti 1–0.

Kapteenien kaksinkamppailu. Suomen Aapo Halme taisteli Tanskan Victor Nelssonin kanssa. Halme ihmetteli, miksei Suomi ollut alussa valmiina pelin intensiteettiin. ­

14.10.2019 22:48 | Päivitetty 14.10.2019 22:49

Pori

Lämpötila putosi vakaasti kohti nollaa, kun Suomi ja Tanska taistelivat Porin stadionilla jalkapallon 21-vuotiaiden EM-karsintojen pisteistä. Puolitoista tuhatta hanskaparia intoutui välillä luomaan talvista tunnelmaa lyömällä käsiä yhteen.

Kun peli oli ohi, nollassa olivat niin lämpötila, Suomen maalimäärä kuin Porin stadionin euro-ottelut.

Stadion ei nykyisellään täytä Euroopan jalkapalloliiton olosuhdevaatimuksia. Siksi lippuja oli myynnissä vain noin 1 800, joita ei siis tosin myyty aivan loppuun.

Maanantain otteluun löytyi vielä joustoa, mutta koska vaatimukset todennäköisesti jatkavat vain kiristymistään, Porissa tuskin nähdään vastaavan tason kansainvälistä ottelua lähivuosina. Jos koskaan.

Monelle maanantain pelaajalle ottelu Porin stadionilla saattoikin olla ainutlaatuinen. Alle 21-vuotiaiden maajoukkuepelaajat ovat jo sen tason tekijöitä, ettei heitä nähdä Porissa kansallisen tason otteluissa, tulevaisuudesta puhumattakaan.

Kuin pysäytyskuvassa

Juha Malinen käytti ääntään.­

Maanantain Pikkuhuuhkajien satakuntalaisaste oli lämpötilaakin alempana. Jos oikein kaukaa hakee, puolustuslinjassa esiintyneen Juhani Pikkaraisen isä Tommi pelasi yhden kauden PPT:ssä seitsemän vuotta ennen poikansa syntymää.

Päävalmentaja Juha Malinen päätti silti ammentaa ryhmälleen teemaa pelaajille vieraasta pelipaikasta.

– Näytämme myrskyn merkit. Koska Tanska on hyvä pallon kanssa, Tanska ei saa palloa. Haluamme olla Porin piruja, Malinen suunnitteli.

Malinen korosti nimenomaan ottelun alkua. Mutta juuri alussa Suomi oli kaukana piruista. Kotijoukkue oli enkeli, jota Tanska haavoitti osumallaan jo reilun kymmenen peliminuutin jälkeen.

– Kukaan ei oikein mennyt palloon, kapteeni Aapo Halme ihmetteli tilannetta, jossa Suomi oli maalivahti William Jääskeläinen mukaan lukien kuin pysäytyskuvassa.

Myöhemmin Suomi sai otetta, muttei palkintoa. Toisella puoliajalla joukkue loi muutaman kelpo tilanteen, mutta Tanska piti isännät nollissa ja vei 1–0-voiton.

Nikolas Narteyn osuma riitti Tanskalle voittoon. ­

Tulos tympäisee

Myös päävalmentaja oli ihmeissään, kun alku meni aivan toisin kuin piti. Malinen apulaisineen käytti kentän laidalla voimakkaasti ääntään saadakseen joukkueen heräämään.

– Viimeiset 75 minuuttia me selvisimme hienosti. Kenenkään ei tarvitse työntää päätään puskaan.

– Tulos tietysti tympäisee, mutta me opimme pelin aikana. Pelasimme voittavaa peliä. Tanskan peli on vahvaa pallonhallintaa, mutta nyt he saivat siitä vain rippeitä, Malinen kehui miehistöään.

Malinen muistutti Tanskan olevan huippujoukkue. Suomi kaatoi EM-karsintojen alussa alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruuden voittaneen Ukrainan, mutta päävalmentajan arvoasteikoissa Tanska on sitäkin parempi.

– Tanska on rutinoidumpi. Sen peli on parhaiten kontrollissa tämän lohkon joukkueista.

Suomen paras maalipaikka avautui Jaakko Oksaselle.­

"Tulos tietysti tympäisee, mutta me opimme pelin aikana. Pelasimme voittavaa peliä. Tanskan peli on vahvaa pallonhallintaa, mutta nyt he saivat siitä vain rippeitä."

Euroopan jalkapalloliiton vaatimusten vuoksi stadionille sai myydä pääsylippuja vain numeroiduille kuppi-istuimille. Aivan loppuun niitä ei myyty. Koleassa säässä oli paikalla 1 510 katsojaa. ­

Tanska ohitti Suomen

1. puoliaika (0–1): Suomi aloitti hieman varovaisesti. Tanska käytti mahdollisuutensa 12 minuutilla. Suomen alakerta jähmettyi maalivahti William Jääskeläistä mukaan lukien, ja Nikolas Nartey laukoi rangaistusalueen rajalta pallon verkkoon. Puoliajan edetessä Suomi löysi taisteluasennetta ja sai paremmin otetta, muttei maalipaikkoja.

2. puoliaika (0–0): Suomi hallitsi palloa, mutta maalipaikoista se pysyi pitkään poissa. Lopulta isännät saivat pari mahdollisuutta. Benjamin Källmanin veto meni niukasti ohi, Jaakko Oksasen yli. Yritystä oli, mutta palkintoa ei tullut. Aivan viime sekunneilla Jääskeläinen torjui vielä läpiajon.

Yleisömäärä: 1 510.

Lohkon tilanne: Tanska nousi Suomen ohi lohkokärkeen. Se on voittanut kaikki kolme otteluaan maalilla. Suomella on neljästä pelistä seitsemän pistettä (kaksi voittoa, yksi tasapeli, yksi tappio).

Jatko: Seuraavaksi Suomi kohtaa 14. marraskuuta Romanian vieraissa. EM-karsintojen tahti on rauhallinen, sillä ne päättyvät vasta vuoden päästä lokakuussa.

EM-kisoihin: Lohkon voittaja etenee suoraan kesällä 2021 Sloveniassa ja Unkarissa pelattavaan alle 21-vuotiaiden EM-lopputurnaukseen. Lisäksi paras lohkokakkonen saa kisapaikan. Kahdeksan muuta lohkokakkosta muodostavat neljä otteluparia, joiden voittajat etenevät kisoihin.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?