Panoksena Veikkausliigan mestaruus – Interin ja KuPS:n ottelu hemmottelee jalkapallofaneja - Urheilu - Satakunnan Kansa

Panoksena Veikkausliigan mestaruus – Interin ja KuPS:n ottelu hemmottelee jalkapallofaneja

Suomalaisen jalkapallokulttuurin kaikkien aikojen huipennuksen pitää olla lähellä, kun Turun Veritas Stadion myydään loppuun lokakuussa kaksi kertaa muutaman päivän välein.

Filip Valencic on ollut kauden paras maalintekijä.

19.10.2019 15:02

Päivän kiinnostavin peli

Turkulaisia jalkapalloilun ystäviä hemmotellaan. Tiistaina Huuhkajat otti Veritaksella käytännössä jo ratkaisevan askeleen kohti ensimmäistä arvokisapaikkaansa lyömällä Armenian vastustamattomasti 3–0.

Lauantaina sama stadion saa toimia näyttämönä Veikkausliigan mestaruusottelulle. Suomalaisesta jalkapallokulttuurista kertoo hyvää se, että molemmat ottelut ovat loppuunmyytyjä.

FC Interin ja KuPS:n ottelussa pelin henki on selvä: Inter on mestari voitolla, KuPS kaikilla muilla tuloksilla. Asetelma ei voisi olla herkullisempi loistavalle ottelulle – tästä eivät panokset kotimaisessa jalkapalloilussa enää kovene.

KuPS oli edellisellä kierroksella jo kymmenen minuutin päässä mestaruudesta johdettuaan FC Honkaa kotonaan 1–0. Hongan tasoitus ja FC Interin samanaikainen voitto Helsingissä HJK:sta pitivät mestaruustaiston kuitenkin elossa viimeiselle kierrokselle. En usko noiden tapahtumien vaikuttavan enää millään lailla joukkueiden henkisen vireeseen tässä ottelussa. Kokoonpanojen osalta kummatkin joukkueet pääsevät peliin hyvistä asetelmista. Interiltä puuttuu pelikieltoinen Anthony Annan ja KuPS:lta vastaavasti samasta syystä Issa Thiaw.

Yksittäiset ottelut yleensä ratkeavat satunnaisiin tekijöihin, mutta kyllä tässä ottelussa huomio silti kannattaa kiinnittää Veikkausliigan tämän kauden parhaan pelaajan FC Interin Filip Valenčičin tekemisiin.

Jos joku yksittäinen pelaaja pystyy muuttamaan tämän ottelun käsikirjoitusta henkilökohtaisella taidollaan, niin se on Valenčič.

Vetomielessä otteluihin, joissa toisen joukkueen on "pakko" voittaa, suhtaudutaan yleensä liian runsasmaalista peliä odottaen – tämä näkyy yleensä myös kertoimissa. Vaikka Interin onkin pakko voittaa, ei sen kannata ottaa varsinaisia riskejä ennen viimeistä puolituntista. Se ei voi voittaa mestaruutta vielä avausjaksolla, mutta hävitä voi, jos se ylihyökkää ja päästää KuPS:n tekemään maalin tai maaleja. Sama tietenkin pätee myös KuPS:aan. Varsinkin se voi pelissä keskittyä pitkälle varmaan suorittamiseen.

Myöskään siinä viimeisten minuuttien maalinteon pakkotilanteessa ei ole mikään itsestäänselvyys, että maaleja automaattisesti tehdään.

Päivän paras vetovihje

Lauantain parhaat pitkävetohaut löytyvät Englannin Mestaruussarjan otteluiden maalimäärävedoista. Leeds–Birmingham-ottelussa maistuu vierasjoukkueen jääminen maaleitta kovaa Leedsin puolustusta vastaan.

Leedsin kotimenestys suoraan saavutettuina pisteinä ei ole ollut erikoinen, mutta tulokset hämäävät kovasti saaden Leedsin näyttämään tällä hetkellä itseään heikommalta. Vaikka joukkue on voittanut vain kaksi kotipeliään, on se kaikissa viidessä antanut vastustajilleen yhteensä maaliodottamaa vain 3,6 maalin verran (Leeds itse luonut kotonaan maaliodottamaa 9,8 maalin verran). Vastaavalla puolustuspelaamisella niitä voittojakin alkaa kertyä väkisinkin.

Jos on Leeds ollut nihkeä antamaan vastustajilleen kotikentällään maalipaikkoja, niin aivan samaa voi sanoa Birminghamista toisinpäin.

Joukkue on vieraissa toki keskittynyt enemmän puolustamiseen, mutta kuuden pelin yhteenlaskettu vierasmaaliodottama 4,1 maalia ei kovin paljon tästä vierailusta lupaa. Kun Veikkaus maksaa nyt Leedsin maalin pysymisestä puhtaana (kohde 5621) maailman korkeimman (1,95) kertoimen, kuuluu sitä kokeilla.

Toinen maalimäärähaku tulee otteluun Stoke–Fulham. Stoke on koko kauden ollut toteutuneita tuloksiaan parempi. Viimeksi Swanseaa vastaan se otti jo odotetun voiton. Pelillisesti Stoke on ollut vahva jo useiden pelien ajan – etenkin hyökkäyspäähän päin se on näyttänyt paljon tuloksiaan pirteämmältä. Uskon sen kotonaan jatkavan nyt hyviä otteita.

Stoken 11 ottelusta peräti 9 on päättynyt yli 2,5 maalin tulokseen.

Fulham pelaa Scott Parkerin alaisuudessa hieman sekalaista jalkapalloa; pelitapa ei varsinaisesti ole sen paremmin vähä- kuin runsasmaalinenkaan. Fulhamin otteluiden maalimäärissä- ja odottamissakin on suuria satunnaisuuksia. Vieraissa joukkueen oma maaliodottama on kuitenkin ollut peräti 1,6 maalia per peli. Mainettaan hyökkäävämpää Stoke vastaan uskon myös Fulhamin saavan hyökkäyspeliään toimimaan.

Tähän kelpaa molemmat joukkueet tekevät maalin kertoimella 1,73 kohteesta 5908. Kummatkin ottelut alkavat kello 17.00

Päivän pelit: 5621 Leeds–Birmingham, Leeds maali puhtaana (kerroin 1,95) ja 5908 Stoke–Fulham, molemmat joukkueet tekevät maalin (kerroin 1,73).

Päivän pelien vuoden kokonaissaldo: 72/139, palautusprosentti 96

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos