Krista Pärmäkoski suunnittelee jo pitkää vuoristoleiriä Sveitsiin - Urheilu - Satakunnan Kansa

Krista Pärmäkoski suunnittelee jo pitkää vuoristoleiriä Sveitsiin – kotimatka eksotiikkaa tarjonneelta Lapin-reissulta jännitti aivan erityisestä syystä

Krista Pärmäkoski voitti Kerttu Niskasen yli puolella minuutilla.­

19.6.2020 17:00

Jos hiihdon MM-kisat pystytään järjestämään ensi talvena Saksan Oberstdorfissa, ne ovat Suomen parhaalle naishiihtäjälle Krista Pärmäkoskelle uran kymmenennet arvokisat ja seitsemännet MM-kisat.

Joulukuussa 30 vuotta täyttävä Pärmäkoski aloitti ensi talveen tähtäävän harjoituskauden viisi viikkoa sitten eli hieman tavanomaista myöhemmin.

– Loppukeväällä hyödynsin lumiolosuhteita pohjoisessa mahdollisimman pitkään. Osittain päädyin tähän ratkaisuun siksi, koska korona-tilanteen takia ei ollut varmuutta, milloin jälleen pääsee ulkomaille leirittämään, Pärmäkoski kertoo blogissaan.

Edellisen harjoituskauden Pärmäkoski oli omasta halustaan maajoukkueen ulkopuolella, mutta nyt hän kuuluu jo harjoituskaudella maajoukkueryhmään.

Tosin leirityksen osalta kesä menee edellisen tapaan pääosin omillaan, sillä maajoukkueen ensimmäinen kokoontuminen on Vuokatissa vasta heinä-elokuun vaihteessa.

Norjaan ei ollut asiaa

Krista Pärmäkoski on panostanut monta vuotta korkean paikan harjoitteluun ja ollut omilla vuoristoleireillä kesäisin.­

Kauden ensimmäisen leirinsä Pärmäkoski piti pari viikkoa sitten Kilpisjärvellä, koska Norjan Sognefjelletiin ei ollut toukokuun lopussa vielä asiaa.

Monet maajoukkuehiihtäjät ovat leireilleet Kilpisjärvellä, mutta Pärmäkoskelle käynti oli ensimmäinen. Hän pääsikin hyödyntämään Lapin poikkeuksellisen runsaslumisen talven viimeisiä hetkiä. Lumi hupeni melkein silmissä.

– Leirin aikana näki, kuinka lumi lähti sulamaan lämpimän ilmamassan myötä. Leirin alussa lumensyvyyden kerrottiin olevan 90 cm, kun lähtiessä luki lunta olevan enää reilut 40 cm, Pärmäkoski kirjoitti.

Viikon leirin aikana Pärmäkoski oli suksilla yhteensä 22,5 tuntia ja kaikkiaan harjoittelua kertyi 34 tuntia.

– Ennen leiriä olimme suunnitelleet yhtenä päivänä käyvämme Haltilla, mutta lämpimän ilman takia sinne ei enää uskaltanut lähteä. Parina päivänä saimme nauttia hankikeleistä. Siinä mielessä olimme viikkoa liian myöhään, koska edellisellä viikolla siellä oli ollut vielä yöpakkasia joka päivä. Yöpakkaspäivinä hangilla olisi voinut hiihtää koko ajan.

Leirin aikana Pärmäkoski pääsi kokemaan Lapin eksotiikkaa.

– Hienointa siellä oli se rauha ja seesteisyys. Vaikka harjoittelimme paljon ja teimme ruoat itse, silti tuntui, että aikaa jäi palautumiseen ja päiväuniin. Aurinko ei enää laskenut niillä leveysasteilla, joten se valon määrä oli käsittämätön. Ilman aurinkorasvaa ei olisi pärjännyt tuntureilla, saati ilman laseja. Yöksikin piti laittaa silmälaput, koska valoa tosiaan riitti.

Pärmäkoski joutui myös jännittämään kotimatkaa tulvien takia.

– Vielä eivät meidän aikana tiet olleet poikki, mutta viikko sen jälkeen ei olisi enää ollutkaan asiaa ajella pois, kun tulvavedet olivat nousseet tielle Kaaresuvannon kohdalla, kertoi Pärmäkoski, joka harjoitteli Kilpisjärvellä seurakaverinsa Katariina Longan kanssa. Mukana oli myös valmentaja Matti Haavisto.

Testit Jyväskylässä

Vain muutama päivä kotiinpaluun jälkeen Pärmäkoski meni Jyväskylään Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskukseen maajoukkueen jokakesäisiin testeihin.

– En odottanut itseltäni kovinkaan kummoisia tuloksia, koska palautuminen leiristä oli pahasti kesken. Sain kuin ihmeen kaupalla testit vietyä läpi ihan ok, mutta sen jälkeinen harjoittelu on ollut aika rikkonaista ja vaikeaa. Lopulta perjantaina, reilun viikon huonon tahkoamisen jälkeen, oli pakko antaa aikaa levolle ja jouduin nyt viikonlopuksi ottamaan pari ekstralepopäivää, Pärmäkoski sanoi.

Pärmäkoski on panostanut monta vuotta korkean paikan harjoitteluun ja ollut omilla vuoristoleireillä kesäisin.

Pitkään näytti siltä, että koronapandemian ja sen aiheuttamien matkustusrajoitusten takia kesän ulkomaanleirit jäävät väliin.

Nyt tilanne on muuttunut, ja Pärmäkoski ja Haavisto suunnittelevat kolmen viikon korkean paikan leiriä elokuulle.

Haavisto kertoi, että paikka olisi todennäköisesti Sveitsin Pontresina, joka on kaksikolle erittäin tuttu sekä omilta että maajoukkueen leireiltä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?